Geen enkele oorstrelende artiest zou het ooit gemaakt hebben zonder een goede
microfoon. Voor podcasters, streamers en YouTubers is dat niet anders en dus zijn je favoriete content creators ook constant naar een goede microfoon op zoek. In onze Blue Yeti X review lees je of deze microfoon geweldig geluid levert.
Blue is geen onbekende als het aankomt op de ontwikkeling van microfoons. Met een uitgebreide catalogus wordt iedereen op zijn eigen manier bediend en met de Blue Yeti X lijkt Blue meer vrijheid dan ooit te bieden voor iedereen die veel in een microfoon spreekt. Dit wordt al snel duidelijk wanneer je naar de waslijst aan features van de microfoon kijkt.
Multifunctioneel bakbeest
De Yeti X bevat namelijk een vier-capsule condenser waarmee de mic nog beter
audio opneemt en voor helder geluid zorgt. Op deze manier schotelt Blue een microfoon voor die vier mogelijkheden biedt in het opnemen van de audio. Zo kun je schakelen tussen een aantal modi (cardioid, omni, bi-directional en stereo) die stuk voor stuk voor de optimale opnamekwaliteit zorgen.
Zo is cardioid geschikt voor opnames van bijvoorbeeld voice-overs en voor streaming, terwijl omni handig is voor wanneer geluid van een gehele ruimte opgenomen moet worden. Zoals de titel bi-directional al doet vermoeden is deze modus handig voor een
podcast waarin je met twee personen gebruikmaakt van een mic en is er natuurlijk ook nog een stereo-optie.
In iedere vorm wordt het geluid helder en duidelijk opgenomen, waarbij, zoals je al verwacht, de nadruk ligt op de opname van het stemgeluid. Hierbij heb je dankzij de LED-metering op de voorkant van de microfoon ook constant zicht op hoeveel geluid de microfoon oppikt. Mocht je hiermee willen spelen kun je dit gemakkelijk doen via de draaiknop waarmee je meer of minder geluid opneemt.
Prioriteiten op de juiste plek
Die draaiknop in combinatie met de LED-verlichting weet op slimme wijze de contentmaker te bedienen. Het spreekt boekdelen over de gebruiksvriendelijkheid van de microfoon die tevens duidelijk wordt als je de achterzijde van de mic bekijkt. Daar kun je gemakkelijk schakelen tussen de verschillende opnamefuncties via de Pattern-knop. Toch valt dit allemaal in het niets bij de Blue Voice-software die je op je PC kunt installeren.
De software geeft je namelijk nog veel meer opties om je audio zo goed mogelijk te laten klinken. Niets is zo vervelend als het luisteren naar een podcast of livestream waarbij de audio een constante bron van irritatie is voor je oren. Gelukkig biedt Blue Voice een oplossing via een scala aan presets die invloed hebben op elementen als noice reduction, limiters, filters en compressors.
Iedere preset zorgt voor een subtiele verandering in de audio waardoor je nog eenvoudiger opnames kunt maken voor je podcast, stream of andere video’s. Natuurlijk kun je hier zonder de software ook nog mee schuiven, want de draaiknop van de microfoon dient tevens als een schakelpaneel tussen de verschillende technische modi van de microfoon. Door de draaiknop kort in te drukken schakelt deze tussen Gain, Metering, Headphone level, Blend en of je de microfoon wil muten of niet.
Elegantie kent een prijs
Op het eerste gezicht zou je niet verwachten dat de Blue Yeti X al deze functies in de microfoon zelf heeft verborgen. Het simpele, doch elegante design verbergt met twee simpele knoppen flink wat functionaliteit waarmee je al snel het gevoel krijgt alsof je als een pro te werk gaat. En dat terwijl je de microfoon simpelweg via een USB aan kan sluiten op de PC.
Hierbij moet wel gesteld worden dat het hier om een micro-USB kabel gaat wat enigszins jammer is. Anno 2019 is vrijwel iedereen overgestapt op USB-C dus dat deze 179 euro kostende microfoon hierin achterblijft is zonde. Tevens kan de prijs beginnende makers wat afschrikken, maar als we eerlijk zijn is deze prijs wel begrijpelijk als je kijkt naar de features.
Blue Yeti X Review - Om oren mee te strelen
Al met al is de Blue Yeti X dan ook een elegant bakbeest dat niet alleen op camera een mooie verschijning is, maar ook nog eens een scala aan features heeft. Zo maken de diverse opname-opties deze mic een multifunctionele optie voor content creators en is het extreem handig dat je gedurende opnames je geluid kunt instellen. Dit is natuurlijk mogelijk via de slimme, multifunctionele draaiknop.
Wie nog meer opties wil in het aanpassen van je opnamegeluid, moet zeker de Blue Voice-software downloaden voor de PC. Na het aansluiten van de achterlopende micro-USB heb je tal van opties waarmee je je geluid tot in de puntjes kunt bijstellen. Dat
er 179 euro voor de microfoon wordt gevraagd is dan ook wel begrijpelijk, al zal deze beginnende contentmakers wel afschrikken.
Cijfer: 8