Astral Chain Review - Een geslaagde PlatinumGames cocktail

  Adrenaline junkies opgelet! Astral Chain is de nieuwste action-adventure game van PlatinumGames die inhoudelijk het beste pakt van alle andere PlatinumGames spellen van de afgelopen jaren. Ondanks dat het spel niet op elk vlak slaagt kun je in onze Astral Chain Review lezen waarom je tijdens deze achtbaanrit op het puntje van je stoel gaat zitten.

  Als er één Japanse ontwikkelaar is die al jarenlang moddervette action-adventure spellen levert van kwaliteit, dan is het wel PlatinumGames. Aan het roer van deze studio staan Atsushi Inaba en uiteraard Hideki Kamiya, mister Devil May Cry himself. De PlatinumGames spellen die deze studio op haar naam heeft staan zijn niet de minste Metal Gear Rising: Revengeance, Vanquish, The Wonderful 101 en Bayonetta.

  Als jouw hart sneller gaat kloppen bij al deze titels, kunnen we je nu alvast melden dat Astral Chain verplichte kost is voor jou. Astral Chain is namelijk het beste te omschrijven als een action-adventure spel met detective elementen die zo'n beetje het beste pakt uit elk van deze titels.

  Van de dynamische hack n' slash- en schietactie uit Metal Gear Rising: Revengeance en Bayonetta tot de tactische besturing van Vanquish: Astral Chain heeft het allemaal, en het is allemaal zo tot de puntjes uitgewerkt dat je de tekortkomingen van het spel waarschijnlijk kan vergeven. Het zijn deze elementen die namelijk zorgen voor de meest zieke combo's.

  Astral Chain Review

  Bij de politie

  In Astral Chain krijgt de mensheid het weer flink te verduren. Het bestaan van ons ras wordt bedreigd door interdimensionale wezens genaamd Chimeras. Zij besmetten de wereld met een mysterieuze substantie genaamd Red Matter. De mensheid heeft een grote verliezen geleden en leeft nu afgezonderd op een kunstmatig eiland in een gigantische Gotham-achtige stad genaamd the Ark.

  Maar de mensheid laat het er uiteraard niet bij zitten. Om tegen de Chimera's te strijden is de Neuron Police Task Force, een speciale politie-eenheid opgericht. Deze vechten met hun Legion. Dit zijn gehersenspoelde Chimeras die vastgeketend zijn aan Neuron-agenten door middel van een psychische ketting. Het zijn als het ware je hulpjes in de strijd tegen het onheil. De Legion helpen het onderzoeken van plaatsen delict en treden keihard op tegen Chimeras.

  Jij wordt samen met je broer Akira, die tevens je partner wordt, lid van de Neuron Police Task Force en je zal de beste agent aller tijden worden die het gedoemde lot van de mensheid verandert. Daarbij krijg je een eigen Legion toegewezen die je onderweg gaat helpen.

  Astral Chain Review

  Een cocktail van PlatinumGames

  Je Legion is niet alleen een vechtersbaas, maar ook een geweldige politie-partner die van pas komt tijdens het onderzoeken van plaatsen delict. Astral Chain biedt namelijk niet alleen maar de typische met adrenaline gevulde gevechten, maar vraagt de speler ook na te denken. Op een plaats delict zoek je naar hints door omstanders te ondervragen. Zo nu en dan geven zij een hint of een opdracht die leidt tot een aanwijzing en dat kan zomaar eens het antwoord op de zaak zijn. Dankzij je IRIS, het Integrated Reality Imaging System kun je ook de omgeving scannen voor informatie of zelfs holografische projecties van gebeurtenissen recreëren. Een tof onderdeel van het spel.

  Wanneer eenmaal de zaak opgelost is, is het tijd voor een confrontatie met de dader, vaak een gruwelijke Chimera. Deze wezens besmetten onschuldige mensen met hun onverklaarbare substantie en trekken slachtoffers mee hun dimensie in. Wanneer jij deze dimensie ingetrokken wordt is het tijd om keihard op te treden tegen de Chimeras, en dit is waar je een toffe mengelmoes van bekende vechtsystemen geserveerd krijgt.

  Tijdens de gevechten krijg je drie wapens tot je beschikking; een wapenstok, pistool en een zwaard. De wapenstok is snel en efficiënt, met het pistool kan je op afstand schieten en het zwaard is traag, maar deelt rake klappen uit. Het vechtsysteem is duidelijk geïnspireerd door Devil May Cry en Bayonetta. Je wisselt rake klappen met de wapenstok en het zwaard af met vlugge schoten met je pistool.

  Astral Chain Review

  Kettingreactie

  Maar wanneer de PlatinumGames adrenaline echt erbij komt kijken is wanneer jij je Legion oproept om mee te vechten. Jij en je Legion zitten aan elkaar vastgeketend, maar door goed gebruik te maken van je Legion werkt dit zelfs in je voordeel. Je Legion valt instinctief vijanden aan, maar door je Legion met de rechter analoge stick te besturen kun je bepalen op welke vijanden je Legion zich moet focussen. Als jij en je Legion hetzelfde doelwit belagen, kan je vijand z'n borst nat maken voor de meest gewelddadige combo's.

  Door op het juiste moment tijdens het uitvoeren van een aanval of het ontwijken van een aanval je Legion op te roepen lever een keiharde Sync-attack op, waarin jij en je Legion de vijand samen aanvallen. Wanneer de kans voor een Sync-attack opkomt zie je een felle witte flits op het scherm, en door op het juiste moment je Legion op te roepen begin je aan je Sync-attack. Timing is dus de sleutel tot succes, maar dit klinkt bekend in de oren voor PlatinumGames fans. Dit is de perfecte manier om een gevecht mee te openen, en het is ook nog eens erg bevredigend.

  De ketting die jou en je Legion bindt kan ook gebruikt worden om vijanden vast te binden of van je af te weren als deze met een snelle vaart op je afstormen. Door je Legion een rondje om een vijand heen te laten draaien zit deze vast geketend en zal hij tijdelijk niet kunnen bewegen.

  De manier waarop je de Legion bestuurt doet dan weer erg denken aan de besturing van The Wonderful 101, aangezien je Legion als het ware geheel z'n eigen besturing heeft. Het besturen van het hoofdpersonage en je Legion tegelijkertijd is best een lastige taak, en sommige spelers zullen hier niet gauw aan wennen. Maar gelukkig straft Astral Chain je hier niet hard mee, want ondanks dat PlatinunGames bekend staat om hun keiharde snelle actie, ligt het tempo van Astral Chain net iets lager.

  Astral Chain Review

  Cut and take

  En dit is maar goed ook, want hierdoor is Astral Chain misschien wel het perfecte instapmodel voor PlatinumGames actie. Deze toegankelijkheid wordt ook meegenomen in het vechtsysteem tijdens de speciale gerichte aanvallen. Tijdens het avontuur krijg je verschillende Legions tot je beschikking met elk hun eigen speciale aanval. De Sword Legion kan bijvoorbeeld gericht hakken met een zwaard. Tijdens deze acties heb je de optie om de tijd te vertragen, om in precisie te werk te gaan. Dit deed ons denken aan de Blade Mode uit Metal Gear Rising: Revengeance, waarin Raiden in slowmotion vijanden in elkaar hakt op een erg bevredigende manier.

  Dit voelt net zo bevredigend in Astral Chain. De gerichte speciale aanvallen gebruik je vooral om de zwaktepunten van vijanden te onthullen en om puzzels op te lossen. Ze zorgen ervoor dat het vechtsysteem van Astral Chain meer dan alleen maar een hersenloze hack n' slash of run & gun is.

  Is dit nog niet genoeg? Wat dacht je dan van de gigantische filmische genadeklap die jij en Legion kunnen leveren door de kern uit het lichaam je vijand te scheuren? Niet alleen geeft dit een gigantisch gevoel van euforie op, ook wordt de meter van je Legion weer aangevuld! Je Legion kan namelijk niet oneindig meevechten, want deze zit verbonden aan een energiemeter die op kan raken, maar gelukkig ook weer snel bijvult. Het uitvoeren van zo'n genadeklap is trouwens ook geïnspireerd op de cut and take vaardigheid uit Metal Gear Rising: Revengeance, Astral Chain heeft zich goed laten inspireren!

  Astral Chain Review

  Niet op elk vlak geïnspireerd

  Een gevalletje beter goed gejat dan slecht bedacht? Hiermee schiet je Astral Chain te kort, maar we herkennen duidelijk elementen van verschillende PlatinumGames terug in het spel. Het spel heeft zich niet op elk vlak laten inspireren, want ondanks dat Astral Chain er grafisch erg tof uitziet en duidelijk geïnspireerd is door series zoals Ghost in the Shell en Appleseed, weet het spel de speler minder in te pakken dan voorafgaande PlatinumGames spellen. De omgevingen zijn prachtig, en je personage waar je zelf nog het een en ander aan kan veranderen zijn cool, maar verder bevat het spel maar weinig memorabele personages.

  Het verhaal daarentegen is gelukkig wel mysterieus en spannend genoeg om te boeien. Door zo'n minimaal 15 uur in het spel te steken zal je het einde bereiken, maar het spel biedt genoeg redenen om sommige zaken en levels nog eens opnieuw te spelen, vooral omdat er regelmatig upgrades verstopt zitten die je later met een nieuwe vaardigheid pas kan bemachtigen.

  Naast het feit dat het spel er verder fraai uitziet voelen de character models tijdens cutscenes soms wel wat levensloos. Dit is zonde, maar gelukkig maakt de gelikte spelwereld dat helemaal goed. Waar je uiteraard ook die bekende PlatinumGames magie terug kan horen is in de soundtrack. Deze is keihard en gierende gitaren worden afgewisseld met schreeuwende elektronica. Genoeg om je bloed te laten pompen dus.

  Astral Chain Review

  Astral Chain Review - Een geslaagde PlatinumGames cocktail

  Astral Chain is net zo snoeihard als elke andere parel van PlatinumGames, maar met een iets lager tempo zodat het spel ook opgepakt kan worden door minder ervaren gamers. Voor PlatinumGames fans is dit een must have, maar ook als je nog nooit een PlatinumGames spel hebt aangeraakt zal je Astral Chain met bezwete handen en een grote glimlach spelen.

  Ondanks dat de dubbele besturing van je hoofdpersonage en Legion niet het meest makkelijke is, ligt het tempo van het spel laag genoeg om dit niet direct als storend te ervaren. Met Astral Chain brengt PlatinumGames het beste van de studio naar voren. Doe je veiligheidsriem dus maar goed vast en geniet van deze molotov cocktail.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Het beste van PlatinumGames
  • Een ijzersterk vechtsysteem
  • Afwisselende gameplay
  • Prachtige spelwereld
  • Snoeiharde muziek
  • Het besturen van je Legion kan lastig zijn
  • Minder memorabele personages
  • Character models soms wat levenloos

  Astral Chain

  Verkijgbaar vanaf 30 august 2019

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.