Arma II: Army of the Czech Republic Review

  Je loopt aan de rand van een bos. Je bespeurt de open vlakte en besluit om door het veld te rennen met je eenheid. Plots vallen je kameraden op de grond in een zee van bloed. Die struiken in de verte blijken geen struiken te zijn. Voortdurend op de tippen van je tenen staan, dat is deze uitbreiding van Arma II in een notendop.

  Wanneer gamers tegenwoordig een conversatie hebben over Arma II, zal dit ongetwijfeld over de Day Z-mod gaan. Door de immens populaire mod vol zombies en intense momenten, zou men vergeten dat Arma II oorspronkelijk een militaire simulatiegame is. En die game krijgt nog steeds flink wat aandacht van ontwikkelaar Bohemia Interactive. Het uitbrengen van het expansiepak Army of the Czech Republic past in dit plaatje. Tsjechië staat centraal in deze uitbreiding. Verwacht je maar aan nieuwe wapens, voertuigen, missies en gebieden. Of dat voldoende is om je bezig te houden tot de release van Arma III, lees je hier.

  Vechten voor vrede
  Army of the Czech Republic voegt twee nieuwe gebieden toe aan Arma II: Bystrica en Bukovina. De burgeroorlog in Bystrica is net voorbij en het leger van Tsjechië is op pad gestuurd om de vrede te waarborgen. Als soldaat moet je dit bereiken door lokale rebellenleiders en oorlogscriminelen op te pakken. Dit blijkt moeilijker te zijn dan men oorspronkelijk had gedacht en al snel gaat alles verkeerd. In totaal krijg je vijftien missies voor de kiezen, die je steeds in schijnbaar onmogelijke situaties brengen. Door goed gebruik te maken van je omgeving, je uitrusting en je hersenen, kun je echter toch overwinnen.

  Geen Call of Duty
  En een hoop strategie heb je echt wel nodig. Waar je in Call of Duty als een echte held door de levels scheurt, zul je hier met een slakkengang al je doelen moeten bereiken. Dit omdat je al na een of twee schoten zult sterven. En eens je geraakt bent, moet je de wonde snel verbinden. Het ledemaat in kwestie zal ook een permanent zwaktepunt blijven tijdens het spel. Als een gek door de open vlaktes heen rennen is dus geen goede optie. Je moet dus voortdurend kruipen en sluipen om onzichtbaar te blijven.

  De bloemetjes en de bijtjes
  Want in Arma II draait alles om zien en gezien worden. Camouflage werkt echt erg goed en iemand die stilligt zul je slechts zelden kunnen spotten. Dit vooral door de gigantische gebieden vol struikjes, stenen, bossen, dorpjes en open vlaktes waarin je vrij kunt rondrennen. De graphics houden het geheel bij elkaar en zullen je versteld laten kijken naar de natuur om je heen. De krekels tsjirpen en de vogeltjes fluiten. De graphics zijn werkelijk prachtig en daarom heb je ook een erg zware computer nodig om van alles te kunnen genieten. Een vervelend punt blijft wel dat bosjes en bomen in de verte tevoorschijn springen en niet altijd geleidelijk verschijnen.

  Muziek voor iedereen
  De nieuwe missies zijn goed gebalanceerd en laten je telkens weer iets anders doen. Zo zul je in de eerste missie met een helikopter en een vliegtuig moeten speuren naar een oorlogsmisdadiger. Andere missies focussen zich dan weer op tanks en infanterie. Dit zowel verdedigend als aanvallend. Geen twee missies zijn hetzelfde en de spawnpunten liggen telkens ergens anders. Een vijandige basis kan dus bij een tweede speelsessie ergens totaal anders liggen. Dit kan in je voordeel of in je nadeel zijn en dus moet je steeds de map goede bestuderen alvorens je tot actie overgaat.

  Glitches
  De nieuwe wapens, waaronder de CZ Scorpion EVO III en de CZ 75 PHANTOM zijn erg bruut en klinken geweldig goed. Daarnaast zijn er ook leuke nieuwe voertuigen zoals de Dingo en de Pandur II. De nieuwe Tsjechische stijl is leuk maar eigenlijk is het allemaal een beetje teveel van hetzelfde. Enkel echte militaire kenners zullen alle nieuwigheden ten volle kunnen waarderen. Een ander minpunt dat typerend is voor de Arma-franchise en oorlogsimulaties in het algemeen, zijn de vele glitches. Helaas heeft Bohemia Interactive de glitches geen aandacht geschonken, waardoor je soms gek wordt van de fouten. Zo zullen medische soldaten soms naar de wolkjes staren terwijl iemand naast hun ligt leeg te bloeden. De glitches wegen niet op tegen de vele indrukwekkende pluspunten van Arma II, maar je zou verwachten dat deze minpunten na verloop van tijd weggewerkt worden.

  Waardige uitbreiding
  Arma II: Army of the Czech Republic is een erg leuke uitbreiding op een al erg leuke game. Ook dit expansiepakket is enorm realistisch en enkel de beste militairen zullen het einde behalen. De twee nieuwe terreinen zijn gigantisch groot, zodat je ook na twintig uren speeltijd je map nog vaak moet bovenhalen. De wapens en de voertuigen voegen niet zoveel toe, tenzij je alles kent van het Tsjechische leger. Een erg groot minpunt is echter dat vervelende glitches ook na twee jaar nog aanwezig zijn in Arma II. Het geheel is ook een beetje teveel van hetzelfde. Toch is Army of the Czech Republic nog een waardige uitbreiding geworden.

  5.5

  De plus- en minpunten

  • Gevarieerde missies
  • Grote nieuwe gebieden
  • Erg realistisch en diepgaand
  • Vervelende glitches nog steeds aanwezig
  • Gebouwen en bomen springen tevoorschijn
  • Te veel van hetzelfde

  ArmA II

  Verkijgbaar vanaf 19 july 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.