Franchises moeten vernieuwen om hun trouwe publiek geïnteresseerd te houden. Anno 2070 breekt die traditie door niet het verleden te bezoeken, maar een stapje te zetten in de toekomst. Maar pakt dit goed uit? Wij zijn uitgebreid met de game aan de slag gegaan om antwoord te kunnen geven op deze vraag.
Wat heeft de toekomst voor ons in petto? Niet veel goeds als we Ubisoft mogen geloven. In Anno 2070 staat een groot deel van onze wereldbol onder water. Dit heeft alles te maken met de opwarming van de aarde. Groene energie speelt dan ook een belangrijke rol in deze nieuwe Anno game. Dit heeft als gevolg dat je met nieuwe technologieën aan de slag moet om de atmosfeer te herstellen en om nieuwe grondstoffen te vinden. Anno 2070 is de eerste game uit de reeks die vaarwel zegt tegen het verleden en een blik werpt op de toekomst. Hier bij XGN blijven we toch nog even in het heden, waar we een oordeel vellen over deze nieuwe strategiegame.
Welkom in 2070
Het verhaal neemt je mee naar de Tycoons-factie, waar je in dienst bent genomen om vervelende klusjes op te knappen voor een zeer irritante baas. Er wordt gewerkt aan een dam, die volgens een betrokken wetenschapper erg onstabiel is. Je baas luistert totaal niet naar de wetenschapper in kwestie en beveelt zijn manschappen om de dam in gebruik te nemen. Resultaat: een dam die het begeeft onder de druk van het water en het leven van heel wat mensen in gevaar brengt. Hierna moet je snel een vluchtelingenkamp bouwen om iedereen op te vangen.
De baas van je baas duikt op en geeft je meteen een promotie. Maar je rechtstreekse baas, die zwaar berispt wordt, zweert op wraak. De toon is gezet en het verhaal grijpt je direct bij de keel. De eerste levels dienen als tutorial en doen hun job zeer goed. Iedereen zal hierdoor in mum van tijd de basis onder de knie hebben.
Alles staat in verbinding
Aan het begin van de campaign modus heb je de controle over je Arc. De Arc kan vergeleken worden met het vlaggenschip uit de vorige Anno games. Hier kun je dus heel wat nuttige informatie vergaren, grondstoffen ruilen en nog veel meer. Hierna begin je traag maar zeker met het opbouwen van een stad. Elke stad heeft bepaalde zaken nodig zoals werkmanschappen, voedsel, energie, amusement en ruilhandel. Om alles in goede banen te leiden moet je hele netwerken uitbouwen die ervoor zorgen dat je steeds over genoeg grondstoffen beschikt.
Zo kun je bijvoorbeeld naar metalen mijnen, die je later kun laten smelten. Deze gesmolten stukken metaal kun je dan weer verwerken tot gereedschap dat je nodig hebt om bijvoorbeeld huizen te bouwen. Gevangen vissen kun je laten verwerken tot sushi en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wanneer je kleinschalig aan het bouwen bent, gaat alles steeds goed. Maar je kunt je erg hard in de nesten werken wanneer je erg veel huizen hebt en er een schakel in de keten ontbreekt. Orde in je stad is dus van het grootste belang!
Ruilhandel
Bevat je eiland bepaalde grondstoffen niet? Dan is het moment daar om een bloeiende ruilhandel op te zetten met naburige steden en Arcs. Met enkele drukken op de knop kun je je overdaad aan grondstoffen verkopen en ondertussen nieuwe grondstoffen aanschaffen. Zo zal rijst niet op elk eiland terug te vinden zijn en dus moet je een handelspost vinden die het product op voorraad heeft. Wil je echt alles uit je ruilhandel halen, dan moet je alle posten bezoeken om de best prijzen te krijgen. Hoewel je door tijdsgebrek soms wel de duurdere prijs zult moeten betalen. Dit tijdsgebrek wordt niet enkel veroorzaakt door missies of ontbrekende schakels, maar kan ook afkomstig zijn van je stedelingen.
Je bewoners zijn soms een echte pest en zullen lang niet altijd tevreden zijn met jouw stad. Het is belangrijk om je bewoners gelukkig te houden, anders zou het wel eens kunnen gebeuren dat ze je stad verlaten. Vraagt iemand om gevarieerde maaltijden? Dan zorg je er gewoon voor dat je stedelingen heel wat keuzemogelijkheden hebben. Zo zul je nog met andere zaken rekening moeten houden. Je bewoners zullen bijvoorbeeld niet graag in de buurt van vervuilende fabrieken wonen en ze moeten van entertainment voorzien worden in de vorm van een casino of café.
Zo eenvoudig of moeilijk als je zelf wilt
Ruilen, netwerken opzetten, stedelingen tevreden houden… Je hebt altijd wel iets te doen en daardoor komen de missies maar al te vaak op een zijspoor te staan. Dit zorgt vaak voor een traag spelverloop. De missies zelf gaan ook vrij langzaam, aangezien die veelal bestaan uit het verzamelen van een bepaald aantal grondstoffen. Het kan echter erg lang duren voor je over deze grondstoffen beschikt.
Het was leuker geweest als alles net dat beetje sneller ging. Anno 2070 is duidelijk niet voor de ongeduldige gamer. De beginnende strateeg zal zich echter wel helemaal thuisvoelen in Anno 2070. Hoewel je heel wat om handen hebt, wordt de game nooit echt moeilijk omdat je assistenten steeds zeggen welke dringende zaken je het best eerst kunt afhandelen. Bovendien kun je bepaalde gebouwen automatisch laten besturen. Zodoende maak je het spel zo eenvoudig of moeilijk als je zelf wilt.
Oorlog is niet indrukwekkend
Is handelen niets voor jou, dan kun je een klein legertje opbouwen om je tegenstanders aan te vallen met kanonnen en tal van ander oorlogstuig. Traditiegetrouw zijn Anno games niet sterk in de oorlogsvoering en dat is hier niet anders. Je hebt een beperkt aantal manschappen ter beschikking en erg interessant worden de gevechten nooit. We raden dan ook aan dat je je vooral richt op het opstellen van verdedigingen, voor het geval de A.I. je een keer komt aanvallen.
Waarom oorlogsvoering? In Anno 2070 kun je met twee facties aan de slag die het niet altijd even goed met elkaar kunnen vinden. De Tycoons en de Ecos staan lijnrecht tegenover elkaar in het milieudebat. De Tycoons geloven dat de opwarming van de aarde niet meer te stoppen is en bouwen zeer vervuilende steden die erg efficiënt zijn in het creëren van producten. De Ecos zijn groene jongens en bouwen natuurvriendelijke steden die nieuwe bossen aanleggen en energie kunnen putten uit windenergie.
Het milieu is van groot belang in je stad. Bovenaan je scherm heb je een Eco Balance metertje dat de vervuilingsgraad weergeeft. Vervuilende steden zullen niets meer kunnen oogsten op hun verzuurde akkers en zullen enkel nog maar dode vissen aantreffen in de zee. Hoe groener je te werk gaat, hoe sneller je planten groeien en hoe meer vis je kunt vangen. De Ecos en de Tycoons mogen dan vijanden zijn, toch zullen ze soms moeten samenwerken om al te erge vervuiling tegen te gaan. De belangrijke rol die het milieu speelt is erg interessant en is ene bijzonder leuke insteek die toch voor een verfrissende wind zorgt in de
franchise.

Onder de zeespiegel
Er is ook nog een derde, niet speelbare, factie aanwezig: de Techs. Zoals de naam doet vermoeden zijn de Techs erg technisch aangelegd en vinden ze telkens weer nuttige machines uit. Hoe beter je stad het doet, hoe meer de Techs je zullen vertrouwen met hun technologische vooruitgang. Hierdoor zul je bijvoorbeeld stuwdammen kunnen bouwen. Maar het belangrijkste voordeel van een goede verstandhouding met de Techs is de mogelijkheid om gebouwen te plaatsen op de bodem van de oceaan. Hier kun je speciale energiecentrales plaatsen en nieuwe grondstoffen en voedselwaren verkrijgen, zoals algen. Hoewel Ubisoft zelf het bouwen onder water erg belangrijk vindt, voelt het niet echt speciaal aan. Dit ondanks dat de oceaan echt prachtig is weergegeven.
Leuke, maar trage multiplayer
Naast de singleplayer heb je nog een uitgebreide multiplayer waarin maximum acht mensen de strijd met elkaar kunnen aangaan. Er zijn ook tal van opties waardoor je precies kunt spelen zoals jij het wil. Heb je liever geen militaire overwinningen, dan zet je die mogelijkheid gewoon uit. Online potjes kunnen erg leuk zijn, zolang iedereen in de game blijft. Net zoals in de singleplayer gaat je stad traag van start en dus moet je wel heel wat tijd vrijmaken als je uitgebreid online wilt gamen. In het hoofdmenu kun je trouwens ook een president verkiezen voor de online community. Deze presidentskandidaten zijn bots die behoren tot een van de drie facties en stuk voor stuk bepaalde voordelen met zich meebrengen. Democratie heerst en de bonus van de verkozen president is geldig in de online potjes zolang zijn of haar ambtstermijn duurt.
Lust voor het oog
Genoeg te doen dus, en ook genoeg om naar te kijken. Op de hoogste settings is Anno 2070 absoluut oogverblindend. Het voortdurende bewegen van de oceaan, de prachtige volgebouwde steden en zelfs de rook die uitstijgt boven een vervuilende stad, letterlijk alles is een lust voor het oog. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor de pracht van je stad. Het is knap om te zien hoe wagens, helikopters en boten de hele tijd heen en weer bewegen tussen je verschillende netwerken. Ook de audio is erg knap verzorgd en dan met name het stemmenwerk. De acteurs zetten een mooie prestatie neer en komen erg geloofwaardig over.
Bouw de stad van je dromen!
De gewaagde stap om de Anno franchise naar de toekomst te brengen, was duidelijk een slimme zet van Ubisoft. Geen klassieke steden meer, maar een toekomst die barst van het leven in het midden van een allesverslindende oceaan. De belangrijke rol van het milieu is erg interessant en voegt zeker wat toe aan de game. Daar komt nog eens bij dat je zal van opties hebt om de stad van je dromen te bouwen. Het is enkel jammer dat de oorlogsvoering nog altijd vrij zwak is en dat het spelverloop vooral in de online multiplayer iets te traag aanvoelt. Dat mag de pret echter niet drukken. Anno 2070 een erg sterke, zo niet de sterkste, game uit de franchise.
Cijfer: 9