Een paar maanden terug deed Cevat Yerli, CEO van Crytek, een opvallende uitspraak. De Duitse studio, verantwoordelijk voor de eerste Far Cry en de
Crysis-serie, gaat over vijf jaar alleen nog maar
free to play-games op de markt brengen. Het bedrijf gaat met het sociale platform Gface compleet over op gratis, na het uitkomen van
Crysis 3 en een aantal andere projecten. De eerste stap van Crytek in de opkomende markt is Warface, een
first-person shooter die in Oekraïne ontwikkeld wordt.
De mensen in Rusland hebben het geluk dat ze Warface exclusief aan de tand kunnen voelen. Vooralsnog is de shooter enkel in dat land beschikbaar, alsook in China, alleen verkeert het spel daar nog in bètafase. Aanvankelijk zou Crytek de game helemaal niet uitbrengen op de westerse markt, maar de studio kwam op die dubieuze beslissing snel terug. Warface moet nu over een paar maanden het Europese daglicht zien. Op de Gamescom mochten we in een select gezelschap een eerste blik op deze gratis first-person shooter werpen.
Bij de plotselinge aankondiging van Yerli vertelde hij dat Crytek geen consessies doet wat het budget betreft. Ook vertelde hij dat hij er nog steeds naar streeft om games van de hoogste kwaliteit af te leveren, zelfs als deze spellen gratis over de (digitale) toonbank gaan. Lang hebben we in Duitsland niet met de shooter kunnen spelen, maar we kunnen constateren dat Yerli geen woord heeft gelogen in zijn betoog. Warface is entertainment van de hoogste plank en weet ondanks zijn pure toegankelijkheid niet te verzanden in een clichématige shooter die al na een paar uur gaat vervelen.

Warface is Crysis Free Hoe Warface dit flikt, is moeilijk te zeggen. Wellicht komt het door het feit dat het niet voelt alsof je een gratis spelletje aan het spelen bent. We durven niet te stellen dat het spel eenzelfde multiplayer-ervaring biedt als een
Battlefield 3 of een
Modern Warfare 3, want daarvoor mist een game als deze toch wel de souplesse die we van die franchises gewend zijn. Wel dient gezegd te worden dat Warface heerlijk wegschiet; de game bevat de juiste schietmechanieken die de speler de correcte voldoening geeft. Of je nu met een machinegeweer, pistool of met een sniper vuurt: alle wapens klinken zoals ze horen te klinken en de vijanden reageren natuurgetrouw op de impact van hun kogels.
Bij het schieten dachten we nog het meeste aan Crysis. De looks, de uitstraling, het geluid dat er geproduceerd wordt: soms lijkt Warface toch wel erg op een gratis variant van het paradepaardje van Crytek. Je kunt zelfs via een precies dezelfde interface de wapens voorzien van geluiddempers, vizieren, bayonetten en andere nuttige voorwerpen. Je personage zelf is ook naar hartelust aan te passen. Warface neemt zich hierbij niet al te serieus, gezien je je soldaat kunt aankleden met de meest ludieke accessoires. Niet alle items zijn voor iedereen beschikbaar, want Crytek wil door de verkoop van in-game-items er nog een slaatje uit slaan.
Herkenning en vernieuwing
De spelersklassen in Warface zijn zoals je die in iedere shooter verwacht. Zo heb je de Rifleman, die zich specialiseert in het dragen van zware wapens en hij kan nog munitie aan vrienden geven. Er is ook de Medic, een lichtbewapende dokter die teamgenoten uit een vroege dood kan halen. Ten slotte heb je de Engineer en de Sniper, die respectievelijk expert zijn op het gebied van voertuigen en lange afstandswapens. Wanneer je meer met een bepaalde klasse speelt, ontgrendel je gaandeweg steeds meer upgrades en items die aan diens sterkte bijdragen. Enfin, bovenstaande informatie is haast op iedere multiplayergame van toepassing, dus tot zover niets nieuws.
Waar Warface zich wél mee onderscheidt, is dat het teamwork hoog in het vaandel heeft staan. De game hamert op coöperatieve modi waarbij verschillende teams samen een opdracht moeten voltooien. Als er bijvoorbeeld een konvooi met een enorme tank een weg blokkeert, dan zul jij met je team moeten overleggen hoe dit het beste is op te lossen. Op de Gamescom besloten wij om samen met iemand anders een muur te beklimmen, de basis te infiltreren en alle aandacht op ons te vestigen. De rest van het team anticipeerde hierop en wist zodoende de tank met explosieven uit te schakelen.
Natuurlijk zijn er niet alleen PvE-momenten, maar zul je het op een gegeven moment ook tegen elkaar op moeten nemen. Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag: alle spelmodi waarmee we de laatste jaren worden doodgegooid, zitten doodleuk in Warface gestopt. Logischerwijs is dit niet helemaal niet erg, al hopen we stiekem dat Crytek nog iets spannends uit de hoed tovert. Een leuk detail overigens: elke dag geeft de Duitse ontwikkelaar nieuwe opdrachten vrij. Deze kunnen variëren van: ‘schakel die tank uit’ tot ‘houd deze plek zo lang mogelijk vast’ en spelen zich iedere keer weer in een andere omgeving af.
Mooiste free to play shooter
De meeste opdrachten zijn vrij pittig. De kunstmatige intelligentie in Warface is immers van een bijzonder hoog niveau. Tegenstanders zoeken goed cover, gebruiken groteske schilden, flankeren je op de juiste momenten en straffen je genadeloos af als jij je eventjes niet achter een auto of een stuk brok weet te verbergen. De meeste levels zijn zo ontworpen dat je op bijna elk moment eventjes van het onheil kunt ontsnappen. Oude industrieterreinen, verlaten steden, smerige riolen: het is slechts een greep op de gevarieerde omgevingen die Warface je voorschotelt.
Hierbij is opvallend hoe sterk Warface zijn visuele aspect voor de dag komt. Voor free to play-begrippen zit er een enorme hoeveelheid aan detail in de omgevingen en in de karaktermodellen verstopt. Om nog maar te zwijgen over de animaties, die akelig in de buurt van Battlefield 3 komen. Het oogt duidelijk dat Warface van dezelfde engine gebruik maakt als Crysis 3: de Crytek Cry Engine 3.0. Het ziet er weliswaar niet zo mooi uit als de laatstgenoemde titel, maar het staat in ieder geval als een paal boven water dat Warface de mooiste free to play-shooter ooit wordt. En dat is ook wat waard.
Doet andere gratis shooters vergeten Bovenstaande tekst telt zo’n duizend woorden, maar desondanks hebben we nog lang niet alles kunnen vertellen over de hoeveelheid content die in Warface herbergt. Het is aan deze titel te zien dat Crytek de
free to play-markt behoorlijk serieus neemt. Ze wil dezelfde kwaliteit leveren als nu, en wat dat betreft gaat het met Warface de goede kant op. De game schiet lekker weg, onderscheidt zich door middel van teamwork van andere shooters en ziet er nog verbluffend goed uit ook. Vergeet
Battlefield: Heroes, GunZ en andere
free to play shooters; Warface gaat eind dit jaar kont schoppen.