Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Preview

Preview
woensdag, 01 februari 2012 om 13:00
xgn google image
Vooruitgang, het is iets waar heel wat mensen niet mee overweg kunnen. Zo was het ook in Japan, toen het Westen meer invloed begon te krijgen. In Fall of the Samurai bepaal je zelf of je trouw blijft aan oude tradities of modernisering zoekt bij de Westerse machten.
Total War: Shogun 2 ging vorig jaar weer naar de basis van de Total War franchise en kreeg van ons een zeer nette 9,0 in de recensie. Het spel verkocht erg goed en dus werd Shogun 2 al snel voorzien van extra content. Hierbij hoorde afgelopen jaar Rise of the Samurai, waarin je de opkomst van de samoerai kon beleven. Maar ditmaal komt SEGA met een grootsere uitbreiding waarvoor je Shogun 2 zelfs niet in huis hoeft te halen. Na de opkomst en de gloriedagen van de samoerai, krijgen we nu te maken met hun strijd tegen de technologische vooruitgang in Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai.
Burgeroorlog
Fall of the Samurai speelt zich af in 1864, zo'n 400 jaar na de gebeurtenissen uit Shogun 2. Verschillende Westerse landen waaronder Frankrijk, Amerika en Engeland proberen goederen te ruilen in Japan en zodoende macht te vergaren. De ruilhandel is maar al te vaak in het nadeel van Japan en heel wat mensen zijn dat beu. Het land is opgedeeld in facties die tegen de verwestering zijn en facties die de Westerse landen maar al te graag zien komen. Voor je het weet gaat de Boshin burgeroorlog van start en bepaal je zelf hoe de toekomst van Japan eruit zal zien.
Nieuwe agenten
Omdat deze Total War game verder in de tijd gaat dan voormalige games uit de franchise, heb je heel wat nieuwe mogelijkheden. Maar om gebruik te maken van alle nieuwe troepen en ontwikkelingen, zul je moeten onderhandelen met Westerse landen. Zo kun je gebruik maken van de Foreign Veteran. Deze Westerse agent kun je voor allerlei handige zaken gebruiken. Hij zorgt ervoor dat je eenheden goedkoper worden en kan ook nog eens gebouwen van de tegenstander saboteren. Bovendien kan hij belangrijke personages uitdagen tot een duel bij zonsopgang.
Daarnaast heb je ook nog de nieuwe Ishin Shishi en Shinshengumi personages, die sterk zijn in het verspreiden van propaganda en kunnen vijandige legers omkopen. Beide personages zijn eigenlijk hetzelfde, maar de ene helpt de Shogunate terwijl de andere aan de kant staat van keizer. Deze drie personages hebben bovendien ook een eigen lijst met ervaringen die ze kunnen leren naarmate ze beter worden. De drie nieuwe personages zijn erg handig en mengen mooi met de reeds bestaande agenten zoals de Geisha.
Westerse wapens
Naast nieuwe personages mag je ook aan de slag met nieuwe clans, en vooral meer mogelijkheden op het slagveld. Er zijn maar liefst 39 nieuwe landtroepen bijgekomen. Als je samenspant met Westerse machten zul je al snel krachtige geweren kunnen maken. Om het toch nog eerlijk te maken tegen de klassieke legers, zijn de herlaadtijden van deze geweren vaak erg lang. Het wordt pas echt leuk als je van op een langere afstand kunt schieten met bijvoorbeeld een klassieke handgedreven mitrailleur. Het is bruut om te zien hoe klassieke legers op je geavanceerde wapens stormen en het hele gebeuren doet maar al te vaak denken aan de film The Last Samurai.
Stoommachines
Ook de scheepsvaart kent heel wat verbeteringen. De meeste boten varen met stoommachines en dus hoef je niet zozeer meer met bijvoorbeeld de windrichting rekening te houden. Daarnaast zijn sommige boten uitgerust met gigantische kanonnen die gebouwen kunnen bombarderen. Deze kun je ook inschakelen om op vijandige legers te mikken tijdens realtime gevechten. Door batterijen te plaatsen aan de kustlijn kun je dit soort bombardementen tegengaan. Bovendien zorgen deze er ook nog eens voor dat het zeer moeilijk is om je economie de grond in te boren door je haven te bezetten.
Voor het eerst zul je ook spoorwegen kunnen aanleggen in je rijk. Op deze manier is het eenvoudig om legers te transporteren over de hele map. Hier had je in Shogun 2 erg veel tijd voor nodig dus deze toevoeging is meer dan welkom. Het goederentransport verbeter je ook op deze wijze, wat weer meer geld in het laatje brengt. Let wel op dat deze treinsporen gesaboteerd kunnen worden door je rivalen. Overigens verloopt de tijd dan wel weer iets trager. De campagne van de game duurt wat minder jaren, dus er zijn meer beurten per seizoen.
Modernisering
Grafisch kent het spel weinig verbetering, maar haast alle gebouwen en troepen zijn wel aangepast. Troepen dragen nu petjes en blauwe uniformen in plaats van traditionele outfits, gebouwen zijn gemoderniseerd en je ziet maar al te vaak rookpluimen vanwege alle koolmachines. De sfeer is erg knap neergezet en je voelt je echt middenin de strijd tussen modernisering en de traditionele gewoontes. De map is groter geworden en zowel de animaties van je troepen op de map als van de troepen op het strijdveld zijn verbeterd.
Wat met de multiplayer?
Nieuwe clans, troepen, agenten, gameplay elementen, een iets grotere map... alles is aanwezig in Fall of the Samurai om de Total War fan weer een tijdje zoet te houden. De singleplayer lijkt de gevraagde 30 euro meer dan waard te zijn, maar we hebben nog niet alles kunnen spelen en dus blijft het afwachten. De multiplayer was op moment van schrijven nog niet beschikbaar. We hebben daardoor nog niet kunnen testen of de connectieproblemen waar het origineel mee kampte opgelost zijn, maar laten we hopen van wel. De sfeer in Fall of the Samuari is in ieder geval goed en plaatst je midden in een spannende burgeroorlog. Laten we daarom afsluiten met een toepasselijke haiku:
ik zie zwarte rook
drijven aan de horizon
oorlog in de lucht

Populair Nieuws

Laatste Reacties