De verwachtingen voor The Elder Scrolls Online lopen steeds hoger op. Bethesda heeft inmiddels al een hele hoop beloftes gedaan. Zo wordt de nieuwe online game geen RPG, maar een echte MMO, inclusief abonnement. Dat laatste is echter ook het grootste pijnpunt van het spel. Veel Elder Scrolls-fans vragen zich af of de MMO goed genoeg zal zijn om dertien euro per maand voor neer te leggen.
In een recente gesloten bèta kregen we de gelegenheid om dit te testen. Het spel klinkt in de eerste instantie onwijs indrukwekkend. Alle grote provincies uit de
franchise komen in The Elder Scrolls Online bij elkaar. Van Skyrim tot Morrowind, je kunt overal naartoe. Heel Tamriel ligt aan je voeten.
Er bestaan in The Elder Scrolls Online drie Alliances waar jij je bij aan kunt sluiten: Daggerfall Covenant, Ebonheart Pact of Aldmeri Dominion. De Alliance die je kiest, bepaalt waar het spel voor jou begint. Bij elke Alliance horen een aantal rassen waar je uit kunt kiezen. De klassen zijn niet gebonden aan je Alliance of ras, maar er zijn natuurlijk wel bepaalde combinaties die het beste samen gaan. Je kunt kiezen tussen Templar, Sorcerer, Dragon Knight en Nightblade.
Enorm gevarieerde wereld
Tamriel is enorm. Het zal een behoorlijke tijd duren voordat je elke uithoek van de map hebt gezien. Je bent sowieso al uren zoet in je eigen Alliance. Het is zeker de moeite waard om in elke Alliance een personage te hebben, zodat je de gigantisch gevarieerde wereld volledig kan bekijken.
De graphics zijn dan niet van de allerhoogste kwaliteit, maar dat wordt enigszins vergoed door die enorme map waarin je bijna geen laadtijden hebt. Voor de omvang van de game zijn de graphics meer dan prima. Vooral het gevarieerde landschap maakt het de moeite waard om op ontdekkingstocht te gaan. Pas echter wel op voor de diverse monsters, want monsters die een hoger level zijn dan jij kunnen je binnen no-time vermorzelen.
Nieuw gevechtssysteem
Na het creëren van je personage kom je terecht in een mysterieuze gevangenis ergens diep onder de grond. Daar is het jouw taak om te ontsnappen samen met een profeet met de stem van Michael Gambon (Perkamentus in Harry Potter). Onderweg kies je jouw eerste wapen en vecht je tegen dolende zielen.
Al snel werd duidelijk dat de ranged combat niet heel veel voorstelt. Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om je vijand te missen en het is niet noodzakelijk om je boog eerst goed aan te spannen voordat je schiet. Zolang de vijand maar in je gezichtsveld staat en je vaak genoeg blijft klikken, schieten de pijlen vanzelf naar zijn hart. Wel is je aanval krachtiger als je de muisknop een tijd ingedrukt houdt voordat je hem loslaat. Dit duurt echter zo lang dat je daar meestal geen tijd voor hebt.Â
Hebben we hier dan te maken met een veel te krachtig wapen? Nou, dat valt wel mee. Wat namelijk erg jammer is voor iedereen die voor ranged combat kiest, is dat kiting, waarbij je al achteruit rennend je vijand aanvalt om te voorkomen dat hij bij je in de buurt komt, vrijwel onmogelijk is. Vijanden rennen maar een heel klein stukje met je mee voordat ze weer terug keren naar hun plek en hun HP balk in één klap weer naar honderd procent schiet.
Daarnaast is het voor de vijanden net zo makkelijk om op jou te mikken als omgekeerd. Het heeft dus geen zin om als een gek heen en weer te rennen om aanvallen te ontwijken. Al zit het zwaard van de tegenstander er een paar meter naast, je krijgt alsnog de volledige klap. De enige manier om te voorkomen dat je geraakt wordt is door gebruik te maken van het ontwijkingssysteem. Door twee keer achter elkaar op A, W, S of D te drukken maak je een snelle koprol in gewenste richting. Dit kost overigens wel stamina, waardoor je het niet oneindig lang kunt gebruiken.
Je kunt een aanval ook blokkeren door de rechtermuisknop ingedrukt te houden op het moment dat de vijand wordt omgeven door witte strepen.
Een andere toevoeging aan het gevechtssysteem die we niet eerder zagen is de hotkey balk. Deze bestaat uit de Q en de R en nummer één tot en met vijf. De Q is je quickslot. Deze bestaat uit een cirkel waarin je potions en dergelijke kunt plaatsen, zodat je deze snel kunt gebruiken. De R is voor je ultimate skill die je later in de game zult krijgen.
In nummer één tot en met vijf kun je een aantal skills kwijt die je vrijspeelt door middel van skillpunten die je verdient als je een level omhoog gaat. Verdeel je punten zorgvuldig, want er zijn een heleboel skills en maar vijf plekken.
Oneindig questen
Tot nu toe - misschien dat Bethesda dat nog verandert - ziet het ernaar uit dat er maar één manier is om op een redelijk tempo te levelen: via quests. Niet dat dit een straf is, want voor alle NPC's is er een stemmencast die voorkomt dat je de neiging krijgt door het verhaal heen te skippen. Het kan zijn dat je met PvP gevechten ook experience wint, maar voor deze preview hebben we dat nog niet kunnen testen. Het willekeurig neerhakken van monsters zorgt voor vrijwel geen experience. Hoe veel personages je ook maakt, je zult elke keer opnieuw door het hele verhaal heen moeten.
Er zijn verschillende soorten quests. Het hoofdverhaal, de extra missies en de opdrachten voor de guild. Het hoofdverhaal begint in het proloog en zorgt ervoor dat je in de goede richting blijft bewegen. Hierbij word je begeleid door de profeet. Af en toe gaat deze main quest op 'pauze' en wijst de profeet je erop dat je andere missies moet voltooien om verder te kunnen. Dat zegt hij overigens niet letterlijk, maar door je de opdracht te geven aanwijzingen te zoeken die je dwingen om andere missies aan te nemen.Â
Ten tweede heb je de extra quests. Deze bestaan uit een reeks missies of enkele opdrachten die vaak qua verhaal met elkaar verbonden zijn. In de reeksen kom je in aanraking met een vijandige Alliance die het gebied van jouw eigen Alliance probeert te veroveren. Om te voorkomen dat dit gebeurt, reis je van stad naar stad en help je met de verdediging. Elke keer als je een stad van de vijand hebt bevrijd, zullen alle NPC's voor je klappen als je voorbij loopt.
Ten slotte kwam er tijdens de speelsessie nog een derde soort quests naar boven: de guild missies. Het gaat hier niet om quests binnen een door een speler gemaakte guild, maar om de verschillende guilds die de game zelf heeft opgezet. Zo heb je bijvoorbeeld de mage's guild en de fighter's guild die elk weer hun eigen hoop quests voor je hebben. Kortom, in The Elder Scrolls Online hoef je absoluut niet bang te zijn dat de quests op een gegeven moment op zijn en je gedwongen wordt om eindeloos monsters neer te slaan voor die één procent experience.
Weinig interactie met andere spelers
Alle middelen voor een bruisende community zijn er: je kunt een guild maken, een groep vormen om mee te questen, elkaar bestoken met persoonlijke berichten of je overwinningen van de daken schreeuwen in de zone chat. Toch is er geen enkel moment in de eerste tien levels waarbij je de andere spelers daadwerkelijk nodig hebt. Natuurlijk begint vanaf level tien de PvP en zul je de andere spelers vaak genoeg tegen het lijf lopen - om ze vervolgens neer te slaan -, maar wie het spel voor de PvE speelt, heeft een lange eenzame tocht te gaan.
Het is jammer dat het MMO aspect blijkbaar alleen voor de latere levels is en je als beginner je eigen boontjes moet zien te doppen. Zorg er daarom voor dat je je zo snel mogelijk bij een guild aansluit waar ervaren spelers je op weg kunnen helpen in het soms verwarrende Tamriel.
Voorlopig genoeg te doen
Al met al is The Elder Scrolls Online tot nu toe in elk geval een game waar je al superveel kunt doen. Zoals we van Bethesda gewend zijn is de content weer oneindig en kun je in elk geval urenlang zoet zijn. Of de game ook daadwerkelijk dertien euro per maand waard is, ligt vooral aan de kwaliteit van de gameplay als je het maximale level hebt bereikt, iets wat wij in deze preview niet hebben kunnen testen. Bethesda heeft in elk geval veel goeds beloofd, dus we zijn zeker nieuwsgierig. Voor nu is er voorlopig content genoeg. We zullen zien of dat zo blijft.