Star Trek Bridge Crew Preview - Volwaardige VR game

  De PlayStation VR heeft op het moment een klein aantal toppers. Gelukkig komt daar op 30 mei 2017 een nieuwe science-fiction titel bij. Wij hebben een aantal elementen uit de game al mogen testen op het kantoor van Ubisoft. Je leest er alles over in deze Star Trek Bridge Crew preview.

  De game Star Trek Bridge Crew is een speciaal voor VR ontwikkelde game, die uit zal uitkomen op de PlayStation VR, Oculus Rift en de HTC Vive. De game focust zich op tactiek, samenwerking en de immersie in de taken. Dit kan online met drie andere willekeurige spelers over de hele wereld, maar het is ook mogelijk om met je vrienden te spelen of met de computer.

  Missies met hindernissen

  In Star Trek Bridge Crew is het de bedoeling om met je schip missies te voltooien. Op dit schip zit je met een crew van vier. Door samen te werken, waan je je door bijvoorbeeld reddingsmissies die je moet uitvoeren. Op zo'n reddingsmissie kom je in veel gevallen verschillende hindernissen tegen. Dit kunnen mijnen zijn, maar ook vijandelijke schepen.

  Tijdens de preview moesten wij eerst een aantal simpele demo missies spelen om te wennen, daarna was het tijd voor het echte werk. Een schip was gestrand en daar moesten wij de crew van redden. Zonder te weten welke gevaren op de loer lagen, gingen wij op ons doel af. Het leek te makkelijk om waar te zijn, en voor we het wisten werden we bestookt door vijandelijke schepen. Het redden van de bemanning moest worden afgebroken, maar het was al te laat: een grote explosie was te zien en de missie was gefaald.

  star trek bridge crew preview

  Maak kennis met je crew

  De crew bestaat uit de vier rollen met elk een eigen functie. Ten eerste heb je de Captain, de leidinggevende die bepaalt wat er moet gebeuren. Hij kan bevelen geven, zoals de aanval op een bepaald schip of welke onderdelen van het schip meer energie moeten krijgen. Het luisteren naar de Captain is cruciaal, want dit kan het verschil maken tussen een gefaalde missie en een triomfantelijke overwinning. Zonder een Captain kan je niks.

  Daarnaast is er de Tactical, die er voor moet zorgen dat het schip niet voor verrassingen komt te staan. Hij neemt voornamelijk de controle over de radar en wapens. Met de radar kan hij mijnen en schepen scannen om informatie te winnen. Het is bijvoorbeeld cruciaal om te weten hoeveel overlevenden er op een schip zijn. Als de Tactical heb je een arsenaal aan wapens, waaronder een laserbeam en lock-on raketten, tot je beschikking. Zonder de Tactical heb je geen wapens of bescherming.

  De rol van Helm, oftewel de piloot, hebben wij mogen testen tijdens de preview. Hij stuurt het schip naar de locaties die de Captain aangeeft. We hadden een radar tot onze beschikking, waarop we vijandelijke schepen konden spotten, maar ook mijnen en andere bijzondere objecten. Verder hadden we natuurlijk een snelheidsknop en een stuurknop, maar ook de impulse en warp knoppen en hendels mochten niet ontbreken.

  Ook is er de Engineer, die de energie aan boord van het schip verdeelt. De Tactical kan bijvoorbeeld vragen om meer energie voor zijn wapens en de Helm kan vragen om stuwkracht, wat de Engineer dan geeft. Ook is het belangrijk om je schild goed in de gaten te houden, aangezien je maar een bepaalde hoeveelheid schade kan incasseren. De Engineer probeert dus altijd de beschikbare energie op de best mogelijke manier te verdelen. Als je toch schade oploopt, moet de Engineer dit repareren.

  Star Trek Bridge Crew preview

  Verschillende schepen tot je beschikking

  Star Trek kent een grote vloot aan schepen. De bekendste is de U.S.S. Enterprise uit de originele Star Trek. Het schip zit natuurlijk in de game en wordt gezien als hard mode. De bedieningspanelen in het schip bestaan uit vooral vierkante rode, gele, blauwe en groene knoppen, die allemaal erg verwarrend zijn. Gelukkig is er een functie om een soort HUD aan te zetten, die aangeeft welke functie elke knop heeft.

  Het basis schip in de game is de U.S.S. Aegis. Het was dus vooral dit schip dat we bestuurden tijdens de preview. De Aegis heeft een hele duidelijke interface waar je snel aan kan wennen. Dit is fijn, want zo kan je directer de bevelen opvolgen die de Captain geeft.

  Je speelt de game met de PlayStation VR en twee Move controllers. De Move controllers nemen de functie over van je handen in de game. Je gebruikt je handen om knoppen in te drukken, hendels over te halen en schuifjes te verslepen. Het sturen is vrij makkelijk en kan op meerdere manieren: je kan namelijk door een knop te verschuiven de richting aangeven waar je heen wil, maar ook de stijging en daling bepaal je hiermee. Met een schuif geef je aan hoeveel kracht er naar de motoren moet, waardoor je voor- en achteruit kan.

  Een andere manier van sturen, is door een knop in te drukken op je Move controller, waardoor je in een third person view achter het schip komt. Door met je andere Move controller te bewegen als een stuur kan je de richtingen aangeven. Deze manier van sturen is erg fijn voor de Helm, omdat je beter ziet wat er om je heen gebeurt. Bij de normale manier van sturen heb je slechts het gezamenlijke scherm tot je beschikking, wat niet altijd fijn is.

  Star Trek Bridge Crew preview

  Naar wens aan te passen

  In het menu van de game kan je aanpassingen doen om de ervaring prettiger te maken. Ook is er de mogelijkheid om je karakter te maken zoals jij wilt. De huidskleur, haarstijl, oogkleur, het geslacht en nog veel meer opties zijn allemaal naar je smaak aan te passen.

  Hoewel er in de preview nog een gelimiteerd aantal opties is, valt het te verwachten dat er later meer wordt toegevoegd. Wat leuk is aan de game, is dat je elkaar kan zien op de bridge van het schip en tijdens de voorbereiding van de missie. Het zou dus tof zijn als je karakter uitgerust is met items die in bepaalde missies te verdienen zijn.

  De schermen die je op de Aegis hebt, zijn vooral blauw van kleur. Wij hopen dat er opties komen om je interface aan te passen, aangezien je het grootste deel van de game doorbrengt achter de bedieningsschermen. Dan zou het toch wel leuk zijn als je het naar je smaak kan aanpassen.

  Star Trek Bridge Crew preview

  Star Trek Bridge Crew Preview - Om van te smullen

  Star Trek Bridge Crew is een game die niet in de collectie van de fanatieke VR gamer mag ontbreken. Zeker als je fan bent van Star Trek zal je van deze titel smullen, maar ook personen die geen Star Trek fans zijn, zullen de game leuk vinden. De game voelt aan als een volwaardige titel die je uren speelplezier zal brengen. De game kan mogelijk wel na een tijd heel lineair aan gaan voelen, omdat je slechts vier rollen hebt en de missies op elkaar gaan lijken.

  Tijdens onze sessie met deze game hebben we bovendien geen last gehad van motion sickness, hetzelfde gold voor de andere testers. Op grafisch gebied kan het wat beter, want de game ziet er eigenlijk uit als een PS3 game. Dit kan dus allemaal nog wat mooier, maar wie weet wat de uiteindelijke versie gaat brengen.

  Star Trek Bridge Crew is te koop vanaf 30 mei 2017 voor de PlayStation VR, Oculus Rift en de HTC Vive.

  Star Trek: Bridge Crew

  Verkijgbaar vanaf 30 may 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.