South Park Fractured But Whole Hands-on - Red de dag!

  Na meerdere keren te zijn uitgesteld – oorspronkelijk zou hij in 2016 uitkomen – lijkt de release eindelijk dichterbij te komen. We konden bij Ubisoft wederom een paar uur doorbrengen met de immer grofgebekte en schetenlatende Cartman en vrienden. In onze South Park Fractured But Whole hands-on lees je of dat naar meer rook!

  De ontwikkeling van de aankomende South Park game loopt al een tijdje, dus we mogen er stiekem wel vanuit gaan dat het zijn vruchten heeft afgeworpen. Stick of Truth bleek een verrassing – wij gaven hem dan ook een 8.5 – en met de aankondiging van een nieuw deel tijdens de E3 vorig jaar kon Ubisoft rekenen op massagekte. Hoe staat het er ruim een jaar verder voor?

  Combat - South Park Fractured But Whole hands-on

  Brute klappen uitdelen

  In de preview waren we al enthousiast over de uitgebreidere combat, die we in de Speedsterklasse konden uitproberen. Nu waren er twee extra klassen om uit te kiezen: de Blaster en de Brutalist. Wij gingen voor laatstgenoemde, dat ‘lijkt op Het Ding uit Fantastic Four of een erg chagrijnige Batman’ zoals Cartman het zelf noemde.

  Wat opvalt is dat de Brutalist compleet andere aanvallen heeft. In plaats van meer afstand te houden, moet je dichtbij je vijanden komen om vervolgens een paar flinke klappen uit te delen. Extra leuk wordt het wanneer je verschillende klassen kan combineren om met je eigen superheld achtstegroepers, enge priesters en andere vijanden te lijf te gaan.

  Het is duidelijk een verbetering ten opzichte van voorganger Stick of Truth door slechts een paar simpele aanpassingen en toevoegingen. In het begin krijg je alles netjes uitgelegd en al gauw krijg je extra krachten en teamgenoten tot je beschikking. Het blijft waarschijnlijk lang vermakelijk en hopelijk ook uitdagend genoeg.

  Gameplay - South Park Fractured But Whole hands-on

  South Park op zijn best

  Het verhaal lijkt goed opgebouwd te zijn met jou, oftewel Douchebag, in de hoofdrol. Je sluit je al snel aan bij Cartman die met zijn leger van ‘superhelden’ een intense strijd aangaat met dat van Stan en Kyle. Dit keer ligt de inspiratie vooral bij Marvel en DC in plaats van fantasie-epossen à la Lord of the Rings.

  De grove, maar slimme humor en kenmerkende stijl van de tv-serie lijkt in Fractured But Whole nog beter uit de verf te komen. Dít is waar de game het van moet hebben. Uiteraard werkt het creatieve duo Matt Stone en Trey Parker ook aan dit deel, dus we kunnen weer veel scheve grappen over scheten, joden en andere typische South Park dingen verwachten.

  Ook in Fractured But Whole kan je niet om de weinig subtiele knipogen naar de vaak absurde Westerse popcultuur heen. Zo verzamel je bijvoorbeeld via selfies met de nodige moeite volgers op Coonstagram om je reputatie te pimpen – meer volgers is immers meer populariteit.

  Morgan Freeman - South Park Fractured But Whole hands-on

  Stick of Truth maar dan anders

  Fractured But Whole, het blijft een leuke woordspeling, is een direct vervolg op Stick of Truth. Ondanks dat het groter en uitgebreider is en ons een nieuw verhaal voorschotelt, lijkt het ook veel elementen van de vorige game te recyclen die niet of nauwelijks gewijzigd zijn.

  Zo vormt het stadje inclusief omliggende parkjes wederom het decor, loop je door dezelfde straten en betreed je dezelfde huizen en gebouwen. Het geeft enigszins de indruk dat we meer van hetzelfde krijgen op dat vlak, maar om daar echt een oordeel over te kunnen vellen hebben we simpelweg nog te weinig gespeeld.

  Aanval - South Park Fractured But Whole hands-on

  South Park Fractured But Whole hands-on - Al schetend naar de top!

  Tijdens onze South Park Fractured But Whole hands-on leek het wel goed te zitten met de combat. Daar zorgen de geinige aanvallen en de afwisseling in klassen, superkrachten en teamgenoten waarschijnlijk wel voor. Hopelijk verveelt de opnieuw gebruikte omgeving niet en zijn er genoeg nieuwe uithoekjes van South Park om te ontdekken.

  Het hangt uiteindelijk toch echt af van het verhaal, dat de essentie van de tv-serie perfect weet over te nemen. Als de eerste indruk representatief is voor de rest van de game, dan kan het wel eens een van de beste games van het jaar worden.

  South Park Fractured But Whole verschijnt op 17 oktober voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  South Park: The Fractured But Whole

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.