Sonic Generations Preview

  SEGA haalt dit najaar weer ieders favoriete egel uit de kast voor een nieuw avontuur. De laatste jaren rent Sonic sneller dan ooit, resulterend in tientallen games. Gamers zijn de SEGA mascotte daardoor een beetje moe. Sonic Generations moet deze gamers weer wakker schudden. Wij hebben een paar levels gespeeld en of wij daar wakker bij bleven of dat het slaapverwekkend was, lees je hier.

  In Sonic Generations probeert SEGA iedereen tevreden te stellen. Vandaar dat we drie verschillende soorten gameplay krijgen, uit drie verschillende generaties: Classic, Dreamcast en Modern. De Classic generatie betrekt de games op de Mega Drive, de Dreamcast generatie spreekt voor zich en de Modern generatie behandelt de huidige Sonic games. Dat betekent dat we zowel in 2D als in 3D kunnen spelen. In 2D om de oude schare fans tevreden te houden en in 3D om de aanhangers van de moderne Sonic tegemoet te komen. Het is de oude Sonic die samenkomt met de nieuwe Sonic. 2D-gameplay die samenkomt met 3D-gameplay. Hoe die generaties verhaalgewijs samenkomen is nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt er donder op zeggen dat de bolle Doctor Eggman er iets mee te maken heeft.

  Sonic is jarig
  Wat we al weten over het verhaal is dat Sonic lekker feest aan het vieren is met zijn vrienden in het begin van de game. Sonic is namelijk twintig jaar geworden en daar hoort een feestje bij. Tijdens het feest verschijnt er echter een tijdgat die iedereen opzuigt en naar een andere tijd brengt. Sonic gaat helemaal terug naar zijn eerste jaren waar hij zichzelf tegenkomt. Deze wordt in de game ‘Classic Sonic’ genoemd en hij besluit ‘Modern Sonic’ te helpen met het vinden van zijn vrienden. Je kunt in ieder level kiezen of je liever met de moderne Sonic speelt of met de klassieke versie. Qua gameplay lijken ze niets te verschillen, maar misschien heeft SEGA nog wat achter de hand om de keuze iets interessanter te maken.

  Mooi in 2D en in 3D
  Beide egels hebben wel ieder hun eigen soort levels. De klassieke Sonic levels zijn helemaal twee dimensionaal en zijn precies zoals je ze vroeger ook kon spelen. De levels uit de generatie van de moderne Sonic spelen meer als de hedendaagse games. Verwacht hier dan ook een mengeling van 2D-gameplay en stukjes in 3D. Bijna alle levels worden gerecycled uit eerdere Sonic games. Iets dat lichtelijk een nostalgie gehalte heeft, maar na zoveel Sonic games toch ook wel overkomt als gewoon een luie zet van de ontwikkelaar.

  Daarbij moeten we wel toegeven dat ook deze oude levels er prachtig uitzien met de technieken van deze tijd. De levels mogen dan wel veelal 2D zijn, er zijn ook overal diepte elementen aangebracht. Zo krijg je een erg mooi effect en lijk je meer in een echte gamewereld rond te rennen dan simpelweg op en neer. Ook de rest van de details, vijanden en karakters hebben een facelift gekregen en zien er beter uit dan ooit. Alles barst ook nog eens van de kleur waardoor er een vrolijk en relax sfeertje heerst en dat is wel fijn met een snelheidsduivel als Sonic.

  Supersnelle gameplay
  De gameplay is namelijk weer supersnel. Je schiet van links naar rechts en van beneden naar boven en dat gaat allemaal zo snel dat het moeilijk bij te houden is. Precies zoals we van Sonic gewend zijn dus. Stiekem wel jammer dat je in volle vaart driekwart van het level mist, maar dat is nu eenmaal de klassieke Sonic. Op die manier kun je hetzelfde level tien keer spelen en steeds weer een ander route nemen en op andere locaties komen. Met de herspeelbaarheid van die levels zit het dus wel goed.

  In de levels met 3D-elementen is dat een stuk minder het geval. Die levels hebben meestal maar twee of drie verschillende banen die je kunt volgen. Het voordeel van deze levels ligt meer in het feit dat je over de schouders van Sonic mee kunt kijken en de actie zo een stuk beter tot zijn recht komt. Het is behoorlijk cool om in een rotvaart alles op je af te zien komen en op het laatste moment iets te ontwijken. Dat gaat waarschijnlijk erg goed uitpakken als je Sonic Generations op een 3D-tv speelt. De hele game is namelijk in 3D te bewonderen.

  Leuk geschiedenislesje
  In Sonic Generations maken we een trip door de geschiedenis van Sonic en komen daarbij heel wat bekende levels tegen. Dit recyclen van levels zorgt uiteraard voor een hoog nostalgie gehalte, maar ergens willen we ook wel wat meer nieuwe levels zien. De levels hebben wel allemaal een opknapbeurt gehad en zien er beter uit dan ooit. Dat geldt trouwens ook voor de karakters en vijanden, die een nieuw likje verf hebben gekregen. De 2D-gameplay is weer supersnel en blijft lang leuk, terwijl de 3D-gameplay de actie erg cool in beeld brengt. SEGA lijkt ons met Sonic Generations een geschiedenislesje te geven en die is verre van slaapverwekkend.

  Sonic Generations

  Verkijgbaar vanaf 4 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.