Metroid Prime Federation Force Preview - Toegankelijke shooter opkomst

  Na 6 jaar stilte komt er eind deze zomer eindelijk weer een Metroid game. Metroid Prime Federation Force heet het spel, en inplaats van Samus speel je als mariniers van de Galactic Federation. Recent kregen we de kans om deze nieuwe 3DS titel uit te proberen. Je leest er alles over in onze Metroid Prime Federation Force preview!

  Metroid Prime: Federation Force heeft vanaf het begin dat het spel officieel werd aangekondigd tijdens de E3 van 2015 al veel te verduren gehad. Velen bekritiseerden het spel voor zijn grafische uitstraling en fans bombardeerden de trailer op YouTube met dislikes. Er ontstond zelfs een petitie op internet om de ontwikkeling van het spel stop te zetten.

  Een overdreven reactie van fans natuurlijk, puur gebaseerd op een eerste indruk. Maar na het spel zelf gespeeld te hebben viel ons op dat deze Metroid game zich vooral meer focust op first-person shooter actie en multiplayer dan op het verkennen van een benauwde, geïsoleerde wereld vol geheimen waar de series bekend om staan. Metroid Prime: Federation Force is dan ook een spin-off die zich vooral focust op de kern van de gameplay van de Prime trilogie.

  In Federation Force speel je niet als Metroids beroemde heldin Samus Aran, maar als een marinier van de Galactic Federation. Deze federatie waar Samus mee geassocieerd is komt al jaren in de Metroid games voor. De mariniers spelen echter vrijwel het zelfde als Samus deed in de Metroid Prime games.

  Metroid Prime: Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Vier mariniers

  Metroid Prime: Federation Force speelt als een vrij toegankelijke first-person shooter. Terwijl de besturing in eerste instantie nogal een learning curve heeft, zal je tegen het einde van de eerste missie de besturing al onder de knie hebben. Het spel geeft je ook de ruimte en bijbehorende opdrachten om kennis te maken met de besturing. Met de A-knop schiet je, en door de A-knop ingedrukt te houden laad je een Charged Shot.

  Met de B-knop spring je, en door de B ingedrukt te houden zweef je heel even door je jetpack. Met Y selecteer je gekozen Mods, die dienen als vaardigheden die er voor zorgen dat je bijvoorbeeld missiles of andere munitie bekend uit de Metroid series kunt schieten. Met de analog stick loop je uiteraard en kan jouw marinier zich horizontaal draaien, en voor NEW 3DS bezitters kan dat met de C-stick verticaal.

  Met de L-Knop richt je marinier zich op een bepaald doelwit en door de R-knop ingedrukt te houden krijg je door de Gyroscope controle om elke richting op te vuren. Ondanks dat je even moet wennen aan deze controls werken ze prima, maar je kunt op elk moment je controls veranderen naar meer traditioneel FPS besturingssysteem.

  Metroid Prime: Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Ballen en Ice Titans

  In Metroid Prime Federation Force is het de bedoeling om talloze missies te voltooien. Deze missies speel je met nog 3 andere federatie leden die bestuurd worden door spelers online of je vrienden die ook het spel bezitten. De missies variëren, zo is het bijvoorbeeld in missie 2 genaamd ‘’Hardball’’ de bedoeling om het einde van het level te bereiken door verschillende puzzels op te lossen die slim gebruik maken van het besturingssysteem.

  In missie 4 genaamd ‘’Containment’’ is het juist weer de bedoeling om gigantische monsters genaamd ‘’Ice Titans’’ op te sluiten in een reusachtige kooi. Vier Ice Titans moeten er gevangen worden, en zo lang dit niet is gebeurd, kan je het level niet verlaten. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder risico, en het spel gooit in vergelijken met missie 2 de moeilijkheidsgraad dan ook al een flink stuk omhoog.

  Na het voltooien van elke missie scoor je punten. Hoe meer je hebt gedaan in een missie, hoe meer punten je krijgt. Terwijl Federation Force zich meer richt op samenwerken voeg dit toch onbewust een competitief element toe. Aan het einde van elke missie worden namelijk de gevonden Mods verdeeld onder spelers, en degene met de hoogste score mag als eerst kiezen welke Mod hij of zij wilt hebben. Als er dus een bepaalde mod is die jij graag wilt hebben, heb je dus een reden om je stinkende best te doen.

  Metroid Prime: Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Metroid gevoel

  Mods verzamel je tijdens het spelen van de missies. Mods zitten vaak goed verstopt en om ze te verzamelen moet de speler goed de levels verkennen. Vooral bij het zoeken naar Mods komt het echte Metroid gevoel van ontdekken en er voor beloond worden naar boven.

  Aan het begin van elke missie selecteren jij en jouw mede-mariniers enkele mods. De gekozen mods bepalen hoe jouw marinier functioneert binnen het team. Door bijvoorbeeld veel Energy Tank mods te kiezen kan je jouw team snel en efficiënt herstellen. Maar door bijvoorbeeld veel aanval mods te kiezen zoals Ice Missiles en Fire Shots kan je juist een meer aanvallende positie nemen. Zo kan iedereen zijn of haar rol in het spel identiek zijn.

  Het is zelfs mogelijk om op een meer tactische, verdedigende manier te werk te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld door de Slow Beam mod vijanden vertragen en door de Decoy mod leid je vijanden af met een lokaas gebaseerd op Samus Aran zelf!

  Metroid Prime: Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Metroid Prime Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Omdat de missies van Federation Force meer spelen als een gestroomlijnde ervaring is er – op het zoeken van de Mods na niet echt een focus op het verkennen van de wereld. Metroid Prime: Federation Force speelt dus niet als een Metroidvania.Er is dus niet één grote wereld waarvan je steeds meer ontdekt door verschillende upgrades die je verzamelt zoals in de eerste Metroid Prime. Metroid Prime: Federation Force lijkt in dat inzicht dan ook meer op Metroid Prime 3 Corruption. Net als dat spel speelt Federation Force zich af op verschillende planeten.

  Daarnaast bevat het spel nog een andere modus, genaamd Blast Ball. Blast Ball is een soort potje voetbal, alleen dan in plaats van tegen de bal te schoppen schiet je de bal met je arm kanon. Next Level Games, de ontwikkelaar van Metroid Prime Federation Force is dan ook niet onbekend met een bestaande sport een flinke boost te geven. Dat wisten ze al te bewijzen met Mario Smash Football. (GameCube, 2005) Blast Ball is erg verslavend en doet ons nog het meest denken aan een FPS variant van Rocket League. Benieuwd naar Blast Ball? Er is nu een gratis demo te downloaden in de Nintendo eShop!.

  Metroid Prime Federation Force ziet er grafisch misschien niet uit als de ideale comeback van de Metroid series, maar wanneer je over het aparte chibi stijltje heen kan kijken zal je een toegankelijke First Person Shooter vinden die slim gebruik maakt van verschillende elementen uit de Metroid Prime games. Wij zijn in ieder geval positief. Dus als jij één van die mensen was die vorig jaar de E3 trailer van Metroid Prime Federation Force een ‘’dislike’’ gaf, is het misschien nu alsnog tijd om er een ‘’like’’ van te maken.

  Metroid Prime: Federation Force Preview- Toegankelijke shooter opkomst

  Benieuwd naar Metroid Prime Federation Force? Het spel ligt vanaf 2 september in de winkel. Een demo van Blast Ball is nu gratis verkrijgbaar in de Nintendo eShop.

  Metroid Prime: Federation Force

  Verkijgbaar vanaf 2 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.