Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview - Meer dan dozen en schapen

  De nieuwe en waarschijnlijk laatste Metal Gear gooit het over een andere boeg. Voor het eerst is er een grote open wereld om te ontdekken. Hoe dat uitpakte op de E3 lees je in onze Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview.

  Metal Gear Solid V is een lastige game om te peilen. Enerzijds is er een serieus verhaal aanwezig, met personages in de hoofdrol met zware bromstemmen en stoere oneliners. Anderzijds is het een game waarin je bewakers voor de gek houdt met een kartonnen doos, en stuur je geiten en auto’s naar je vliegende basis met grote ballonnen.

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview

  Te paard te paard!

  Toen we op de E3 een half uur lang losgelaten werden in de open wereld van The Phantom Pain, wisten we dus ook niet zo goed wat we moesten verwachten. Gelukkig wijst een waypoint ons de weg: een woestijndorpje dat omgetoverd is tot legerbasis.

  Om de lange weg naar dit dorpje te overbruggen klimmen we op de rug van ons paard, dat tevens een ultieme schuilplaats is. Door jezelf langs de linker of rechter kant te laten hangen, galoppeer je ongemerkt langs wachtposten, zonder minutenlang door de bosjes te hoeven kruipen.

  Met een paard onopgemerkt een legerbasis uitkammen is echter een ander verhaal. Op een berg die over het dorp uitkijkt stappen we af en brengen we met een high tech verrekijker de gevaren en mogelijkheden in kaart.

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview

  ‘Rekruteren’

  In de stijl van de Battlefield-games spot je afzonderlijke vijanden, zodat ze permanent een pijltje boven hun hoofd krijgen. Handig, want op deze manier weet je altijd waar ze zich bevinden, ook als jij je middenin hun basis bevindt.

  Terwijl we ons een weg naar het doelwit banen, gebruiken we stealth takedowns, drukken we ons tegen een muur aan om uit het zicht te verdwijnen en halen we de ene na de andere nietsvermoedende bad guy neer met slaapkogels.

  Het loont om in Metal Gear Solid V The Phantom Pain niet iedereen vol met lood te schieten, want Mother Base staat te springen om nieuw personeel. Dit volledig optionele gedeelte van de game is gemaakt om je missies makkelijker te maken, als je de juiste personen maar rekruteert.

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview

  Russisch babbelen

  In de demo vandaag liepen we bijvoorbeeld een Russische tolk tegen het lijf. Een slaapkogeltje verder bonden we zijn lichaam vast aan een luchtballon die met een rotsnelheid richting de thuisbasis schiet.

  Daar aangekomen sluit de tolk zich bij ons aan, zodat het ineens mogelijk is om Russisch sprekende soldaten te ondervragen. Hierdoor kom je handige info voor je missie te weten, die daardoor misschien wel helemaal anders afloopt.

  En dat is ook het mooie aan de open wereld waarin The Phantom Pain zich afspeelt. Als de missie van vandaag een voorbode is voor de rest van de game, dan zijn er tal van manieren om je doel te bereiken. Door met de juiste uitrusting en gadgets op pad te gaan, bepaal jij hoe je te werk gaat.

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview

  Genoeg mogelijkheden

  Hang je bijvoorbeeld een krachtig machinegeweer over je schouder zonder demper? Of kies je voor een gedempte sub machine gun en stop je een paar opblaasbare Decoys in je buideltas om vijanden op een dwaalspoor te zetten?

  Misschien nog wel kenmerkender dan de gameplay is het verhaal in de Metal Gear games, maar daar kunnen we vandaag nog niets over zeggen. Wat wel opvalt is hoe stil Snake is. In het halve uur dat we de game gespeeld hebben, kwam er niet meer dan een kreuntje uit het game-icoon. Laten we hopen dat we in de volledige game wat meer van hem horen.

  Het is één ding voor een ontwikkelaar om een open wereld met tal van mogelijkheden te beloven, en een ander om het af te leveren. Maar aan deze missie te zien spreekt The Phantom Pain wat dit betreft ook echt de waarheid. Dit is een game die veel meer is dan flauwe grappen met kartonnen dozen en belooft bovenal een vernieuwend deel in de serie te worden.

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 Preview

  Metal Gear Solid V The Phantom Pain E3 preview - Klaar voor het hoofdgerecht

  Een half uur is natuurlijk veel te kort om een goed beeld te krijgen van een gigantische game als deze, maar de eerste indruk is veelbelovend. Metal Gear Solid V: Ground Zeroes was een mooi opwarmertje, maar het hoofdgerecht wordt een heel stuk spectaculairder.

  De game komt op 1 september naar de PlayStation 4, Xbox One, PC, PS3 en Xbox 360. Je kunt het spel nu alvast pre-order of in combinatie met een speciale PS4 halen.

  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  Verkijgbaar vanaf 1 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.