Gears of War Ultimate Edition Beta - E3 Hands on

  Ze schieten als paddestoelen uit de grond: remasters van grote games. Na The Last of Us, Halo: The Master Chief Collection en Grand Theft Auto V is het nu de beurt aan de nukkige Marcus Fenix en zijn breedgeschouderde soldaten om weer in de schijnwerpers te staan. De Gears of War Ultimate Edition beta is inmiddels in volle gang.

  Vlak voor het losbarsten van de E3 draaide de geruchtenmolen op volle toeren: worden de eerste drie Gears of War games nu wel of niet in een nieuw jasje gestoken?

  Het hardnekkige gerucht berustte voor een deel op de waarheid. Alleen de originele Gears of War, die in 2006 het levenslicht zag op de Xbox 360, wordt van een nieuw likje verf voorzien. Epic Games, het brein achter de serie, droeg voor de remaster het estafettestokje over aan The Coalition, voorheen Black Tusk Studios. Dat werd bekend op de E3 2015, waar ook Gears of War werd aangekondigd.

  Ronkende kettingzagen

  Dat er nieuwe mensen achter de knoppen zitten heeft weinig gevolgen voor de fundering van Gears of War. Gears of War blijft ook op de Xbox One onmiskenbaar Gears of War: het kenmerkende grauwe kleurenpalet, de klassieke vier tegen vier gevechten en niet vergeten de bloedige oorlogen die je met heftig schietgerei, ronkende kettingzagen en snoeiharde trapbewegingen in je voordeel kunt beslechten.

  De Ultimate Edition draait vooral om de buitenkant. De game is opgewaardeerd naar 1080p, omvat betere textures, een nieuw belichtingssysteem en introduceert een volledig geremasterde Dolby 7.1-audio. Allemaal zodat Gears of War weer een beetje met de tijd mee kan.

  Toegegeven, voor een bijna tien jaar oude titel oogt de third-person shooter helemaal niet zo slecht. Met grote dank aan de verbeterde lichteffecten die Gears of War nieuw elan geven in de positieve zin van het woord. Dat werd werd duidelijk tijdens de Gears of War Ultimate Edition beta.

  Gears of War Ultimate Edition beta

  Snellere Gears of War?

  Belangrijker is dat het de meest vloeiende Gears of War-game tot op heden is. Oorzaak is de verbeterde framerate. Met zestig frames per seconde speelt en gaat Gears of War als een trein.

  Voor ons gevoel is de gameplay in de Gears of War Ultimate Edition beta sneller, maar wellicht heeft dat te maken met het feit dat het origineel op ‘slechts’ dertig frames per seconde draaide. Nog meer dan ooit ben je gebonden aan je reactiesnelheid. Eén seconde je dekking verlaten of net even te lang onbeschermd rondrennen door het veld kan al een gewisse dood betekenen.

  In de Gears of War Ultimate Edition beta geven de makers alle Xbox Live Gold-leden de mogelijkheid om een handjevol multiplayermaps en gamemodi uit te proberen. Identiek aan het origineel zal de multiplayer in elk geval niet worden.

  Zo introduceert The Coalition bijvoorbeeld Team Deathmatch: een competitieve spelmodus die pas in het derde deel werd geïmplementeerd. De opzet is simpel: twee teams van vier spelers strijden tegen elkaar. Elk team heeft een beperkt aantal levens en wanneer deze op zijn, gaat de andere partij er met de winst vandoor.

  Gears of War Ultimate Edition beta

  Onmiskenbaar Gears of War

  Door sterke onderdelen uit latere Gears of War-games te lenen hoopt The Coalition de ultieme Gears of War multiplayer aan te bieden. In principe is daar weinig voor nodig: critici en doorgewinterde fans zijn het tot op de dag van vandaag eens dat de online modus van de eerste Gears of War de sterkste is van de franchise.

  In de Gears of War Ultimate Edition beta wordt dit nog maar eens onderstreept. De angst voor één kleine misstap maakt van Gears of War nog altijd die bloedstollende en spannende online shooter.

  Het is een verademing dat The Coalition het spel in zijn waarde heeft gelaten. De game speelt in de Gears of War Ultimate Edition beta nagenoeg hetzelfde als negen jaar geleden. Zo kun je als Locust of als COG-soldaat nog altijd rollen, achter ieder object of muurtje schuilen en met een simpele druk op de knop een sprintje trekken, waarbij de schuddende camera weer naar voren treedt.

  Dat is toch wel het handelsmerk van de franchise. Daarnaast kun je tijdens de schietgevechten weer op een juiste punt herladen zodat je kogels tijdelijk krachter zijn en kun je van dichtbij brute en meedogenloze finishing moves uithalen.

  Gears of War Ultimate Edition beta

  Gears of War Ultimate Edition Beta - Nog altijd weergaloos

  De Gears of War Ultimate Edition beta benadrukt nog maar eens dat Gears of War nog altijd tot een van de beste online shooters ooit behoort. In eigenlijk alles doet de beta denken aan die weergaloze shooter die destijds een nieuwe standaard zette in de wereld van shootergames.

  De Ultimate Edition omvat meer dan we in de beta hebben kunnen zien, zoals vijf chapters uit de pc-versie, verbeterde tussenfilmpjes en enkele verrassingen in de coöperatieve modus. Daarover kunnen we op 25 augustus een oordeel vellen als de game in de winkels verschijnt.

  Gears of War: Ultimate Edition

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.