Fragments of Him Preview - Iemand zakdoekjes?

  Op gamescom 2015 konden we kort aan de slag met de indietitel Fragments of Him. Een emotioneel verhaal over iemand die een auto ongeluk krijgt. Of het werkelijk zo emotioneel is, lees je in onze Fragments of Him preview!

  Wat Fragments of Him in ieder geval al bijzonder maakt, is dat de game van Nederlandse bodem komt. Het wordt gemaakt door SassyBot Studios in samenwerking met Mata Haggis. Die laatste hebben we tijdens gamescom nog kunnen spreken. Want eigenlijk komt Fragments of Him heel erg dicht bij zijn persoonlijke leven.

  R.I.P. Will

  Tijdens de demo speelden we een soort korte proloog waarin we Will leerden kennen. De protagonist uit Fragments of Him. Will is degene die het auto-ongeluk krijgt en daardoor zijn naasten achterlaat. De proloog richtte zich op het moment tot aan het auto-ongeluk. Beginnend in zijn appartement is er een korte interactie met zijn partner Harry waarna hij weg gaat met de auto.

  Ondertussen reflecteert hij op het leven en rijdt hij langs voor hem bekende plekken. De proloog eindigde toen Will van de zijkant werd aangereden en op slag dood was. In het verderde verhaal zie je wat voor invloed dat heeft op zijn naasten: Harry (zijn partner), Sarah (zijn ex-vriendin) en Mary (zijn oma). Daarnaast komen er ook flashbacks uit Wills eigen leven voorbij.

  Bij Sarah zie je bijvoorbeeld hoe ze elkaar leren kennen en zijn oma Mary laat zien wie ze wilde dat hij werd. En hoe gaat het leven van een achtergelaten partner verder? Fragments of Him draait er niet omheen en probeert duidelijk de gevoelige snaar van de speler te raken.

  Fragments of Him preview

  Interactieve ervaring

  Omdat je in Fragments of Him eigenlijk weinig doet, is het lastig de game in een hokje te plaatsen. Volgens de makers is het een interactieve, verhalende ervaring. Het enige wat je doet is namelijk af en toe op dingen klikken om erheen te gaan of herinneringen op te halen. Voor dit spel heb je geen enkele vaardigheid nodig. Alleen de interesse om een emotioneel verhaal te volgen.

  Of het emotioneel is, dat zal heel erg van de speler afhangen. Er is opzettelijk voor de kleurloze, figuratieve stijl gekozen zodat mensen ook zelf dingen in kunnen vullen. Maar misschien werkt dat voor jou totaal niet en dan wordt het moeilijk om je in te leven. Ondanks dat is het idee heel erg sterk en er zullen meer dan genoeg mensen zijn die een zakdoekje nodig hebben.

  Het verhaal duurt jammer genoeg alleen niet erg lang. Na een uur of drie ben je toch echt wel klaar. Kort maar krachtig, letterlijk. Dat zien we ook terug in de prijs. Fragments of Him gaat ongeveer 20 Euro kosten en je moet er van tevoren toch even over nadenken of je dat de moeite waard vindt.

  Fragments of Him preview

  Heel erg persoonlijk

  Een iemand die het zeker weten raakt, is de bedenker van het verhaal Mata Haggis. Veel dingen uit zijn persoonlijke leven komen terug in de game. Het begint al met de plaats Kensington in London. Haggis woonde in het appartement uit de game. Leerde zijn partner kennen bij het restaurant waar je voorbij rijdt. Liep door hetzelfde park en woonde in dezelfde kamer op de universiteit. Zelfs de schilderijen van zijn opa zitten in de game verwerkt.

  En wat mooi is om te zien, is dat Haggis zich nergens voor schaamt. Hij is biseksueel en Will uit Fragments of Him is dat ook. Deal with it. Het is goed om te zien dat dergelijke onderwerpen niet langer taboe zijn en ook gewoon in games naar voren komen.

  Fragments of Him preview

  Simpel, maar sterk

  Fragments of Him gaat voor sommigen echt een emotionele rollercoaster worden. Het is een game waarin je weinig doet, maar waar enorm veel gebeurt. Het zet je aan het denken over jezelf en je eigen naasten. Wat zouden die doen als ik weg ben? Bedenk van tevoren wel of dit voor jou is weggelegd, want de prijs/tijd verhouding moet het wel waard zijn voor je. Anders dan dat zetten SassyBot Studios en Haggis hier een sterk staaltje werk neer.

  Fragments of Him

  Verkijgbaar vanaf 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.