Final Fantasy XV Preview - De Platinum Demo gespeeld!

  Tijdens het Uncovered evenement van Square Enix werd een gratis demo van Final Fantasy XV onthuld. Deze moet het gevoel van de game overbrengen voor de release van 30 september. En dat was voor ons natuurlijk aanleiding om meteen te gaan spelen. Lees er alles over in deze Final Fantasy XV Preview!

  Tijdens het Uncovered: Final Fantasy XV evenement is onder andere de releasedatum van de game bekendgemaakt. Daarnaast kwam er een aankondiging dat er een speelbare demo beschikbaar is, genaamd de Platinum Demo die een andere verhaallijn volgt. De demo is op Xbox One en PlayStation 4 beschikbaar en leidt je door een vreemd verhaal heen.

  Final Fantasy XV Preview

  Een alternatieve verhaallijn

  In het begin van dit verhaal hoor je de vader van hoofdpersoon Noctis het een en ander roepen waaruit blijkt dat Noctis behoorlijke gewond is. Noctis is dan ook buiten westen en verkeert in diepe slaap. We bevinden ons dus in een droom van de jonge Noctis, die op een vreemde plek in een bos ‘gewekt’ wordt door een klein voasachtig wezentje genaamd Carbuncle.

  Deze legt een smartphone bij je neer en al snel blijkt dat dit zijn communicatiemiddel is. Hij spreekt zelf niet, maar via berichten op deze telefoon kunnen jullie toch praten. Carbuncle lijkt een summon te zijn, net als Leviathan en Titan, die beiden ook even in deze demo voorbij komen. Alleen het vosje is dus compleet anders dan de normale summons.

  In plaats van reusachtig en indrukwekkend is hij klein en schattig. Maar er zal vast en zeker meer zijn dan de demo ons doet vermoeden. Carbuncle leidt de speler door de droomwereld heen, waarin de speler als doel heeft om wakker te worden. Alleen dat is nog niet zo gemakkelijk, gezien een onbekende kracht dit probeert tegen te houden.

  De droomwereld waarin Noctis verblijft, ziet er vanaf het begin al fantastisch uit. We zijn natuurlijk niet anders gewend van de franchise, maar we moeten toch even onze kwijl opvegen voordat we uberhaupt verder kunnen. De hoofdkarakters, dus Noctis en Carbuncle zijn tot in de kleinste details uitgewerkt.

  Final Fantasy XV Preview

  Een fantastische droomwereld

  Je kunt gewoon de haartjes op de bol van het kleine wezentje tellen en wil hem het liefst zo uit je scherm trekken om als huisdier te houden! Maar niet alleen de personages zijn indrukwekkend: de omgevingen weten ook voor de nodige kwijlmomenten te zorgen.

  Gedurende de droom kom je in verschillende omgevingen terecht. In het eerste deel bevind je je in de natuur waar alles er erg levendig en adembenemend mooi uitziet. Al snel kom je in het tweede deel terecht, waarin jij een ukkie bent in een gigantische omgeving die tot in de puntjes is uitgewerkt. Als je je weg gevonden hebt naar de tafel waar een blokkenkasteel op staat ga je verder naar het paleis.

  In alle omgevingen krijg je te maken met verschillende dagdelen en weerstoestanden. Dit gebeurt vooral wanneer je op een paneel op de grond gaat staan, waarna het dagdeel snel verandert of het weer ineens omslaat. Deze veranderingen zien er stuk voor stuk erg goed uit en hebben zelfs effec op de karakters. Ook de effecten tijdens de verschillende omstandigheden zijn echt om van te smullen.

  Tijdens een regenbui zie je bijvoorbeeld ook echt hoe Noctis nat wordt. Tijdens de dag zie je hoe het licht verandert van een schemerige gloed tot een fel zonlicht wat de hele wereld om je heen tot leven brengt. Als deze demo een leidraad is voor hoe de game eruit zal gaan zien, zijn wij al behoorlijk onder de indruk!

  Final Fantasy XV Preview

  Losse gevechten en een simpele besturing

  Natuurlijk is deze demo niet alleen maar om de mooie plaatjes te showen. Dat de games altijd mooi zijn weten we allang namelijk. Nee, het is ook een mooie manier om iedereen kennis te laten maken met de besturing van de game en om spelers een idee te geven wat ze te wachten staat. Maar wat staat ons dan te wachten?

  Dat is simpel. Een eenvoudige besturing, waarbij je met het linkerpookje loopt en het rechterpookje de camera bedient. Je kunt springen, een sprintje trekken, rollen en natuurlijk aanvallen. En dat laatste gebeurt in een een heel los vechtsysteem, waarin je zelf kunt kiezen wie je wanneer aanvalt of wegloopt.

  Geen turn-based gevechten of meters die vol moeten lopen voor je mag slaan. Je vecht dus gewoon zoals in een actie avonturen game. En de vijanden doen dat dus ook. Ze zullen om je heen bewegen en te pas en te onpas aanvallen.

  Gelukkig kun je ook aanvallen blokkeren en ontwijken en zelfs wegrennen van het gevecht als je wil. En als jet lukt, want tijdens het gevecht met een reusachtig wezen in de demo, kwamen wij niet zomaar weg.

  Final Fantasy XV Preview

  Redelijk kort, maar zat te doen

  En naast het rondrennen en vechten is er in de demo nog veel meer te doen. Zo zijn er door de massieve omgevingen overal gele kristallen te vinden, waarvan nu nog niet echt duidelijk is wat ze doen. Deze komen ook uit een vijand als deze verslagen is, dus wellicht zullen dit een soort ervaringspunten worden om je karakter sterker te maken.

  Je kunt ook de omgevingen helemaal uitkammen op zoek naar easter eggs. Wij hebben er momenteel nog maar enkele gevonden, zoals de massieve Leviathan uit eerdere delen, die je bijna niet kunt missen overigens. En dan zijn er ook nog de platen op de grond die Noctis ineens veranderen in een ander wezen of zelfs een auto.

  Je kunt als wezen gebruik maken van de krachtige aanvallen waar deze over beschikt om zo de vijanden in de pan te hakken. Als je in een auto verandert, is het natuurlijk wat minder spannend wat je kunt maar zeker niet minder leuk. Het is gewoon leuk om even lekker rond te scheuren!

  Al met al is deze demo behoorlijk kort. Als je gewoon doorloopt ben je namelijk binnen een half uur klaar. Maar als je echt op zoek gaat in de omgevingen en alle kristallen verzamelt ben je zomaar het dubbele van je tijd kwijt als het niet meer is. Bovendien krijg je na het uitspelen van deze demo de Carbuncle summon in de uiteindelijke game kado!

  Final Fantasy XV Preview

  Een mooie introductie voor ongetwijfeld een geweldige game

  Deze demo heeft, net als de vorige, weer bewezen dat Final Fantasy XV echt geweldig gaat worden. De demo zelf ziet er fantastisch uit en biedt je wat meer van de achtergrond van het hoofdpersonage, Noctis.

  Daarbij maak je kennis met de bediening die goed in elkaar steekt en erg toegankelijk is voor iedereen. En als kers op de taart krijg je de Carbucle summon als je de demo uitspeelt. Hoe kort de demo ook is, hij weet behoorlijk indruk te maken. Final Fantasy XV komt zoals gemeld op 30 september uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Final Fantasy XV

  Verkijgbaar vanaf 29 november 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.