Als we de rijen op de beursvloer van Gamescom mogen geloven, dan staat er een gigantisch groot publiek te trappelen om aan de slag te gaan met Battlefield 4. Twee langen rijen met ieder meer dan vier uur wachttijd werden getrotseerd om te knallen met de nieuwe shooter van DICE. Maar was het wachten de moeite waard?
De Gamescom bood voor veel gamers de eerste mogelijkheid om aan de slag te kunnen met Battlefield 4. Toen bekend werd dat zelfs de multiplayer speelbaar zou zijn, wisten veel fans niet hoe snel ze zich naar Keulen moesten begeven. Wij kregen achter gesloten deuren van EA eenzelfde speelsessie voor onze kiezen. In een kamer waar zestien PlayStation 4 controllers en bijbehorende headsets op ons lagen te wachten maakten we kennis met de nieuwe map Paracel Storm, een eiland waar een hevige storm woedt. Dit betekent niet alleen dat er donkere wolken boven je hoofd hangen, de palmbomen wiegen heen en weer door de harde windstoten en ook de bosjes en grashalmen op de grond worden niet gespaard door de kracht van de natuur. Omdat DICE ons snel in de actie wilde krijgen, speelden we op een verkleinde versie van de map waarin we het in twee teams van acht tegen elkaar opnamen.

Let the battle begin! De vier verschillende klassen waar je uit kunt kiezen voordat je ten strijde trekt zijn hetzelfde als in
Battlefield 3: je hebt de Assault die met
med-kits en een defibrillator zijn teamgenoten kan genezen, de Support die bakken met kogels neer kan leggen zodat je kunt blijven schieten, de Recon is een sniper die het sterkst is op lange afstand, en de Engineer sloopt voertuigen met zijn raketwerper en repareert ze met zijn boor. Omdat we al bekend waren met de verschillende soorten klassen, duurde het niet lang voordat we door de map renden alsof we dat al jaren deden. Om onze zeven teamgenoten te helpen begonnen we met de Assault-klasse, die naast het uitdelen van
med-kits zich prima kan verweren met zijn assault rifle. We moeten er wel even bij zeggen dat we speelden op een vroege versie van de game.

Voordat we aan de slag mochten benadrukte de woordvoerder van DICE dat het team inmiddels alweer een aantal versies verder is, dus als we foutjes tegenkwamen dan was de kans groot dat ze inmiddels al zijn opgelost. Dit verklaart (hopelijk) waarschijnlijk dat we tijdens de hele match geen andere wapens op konden pakken. Dit werd een probleem toen we goed bezig waren, want jezelf verdedigen met alleen een handpistooltje en een mes tegenover spelers die met een volgeladen machinegeweer op je beginnen te knallen, is aardig lastig.
Dit zorgde er echter wel voor dat we goed na moesten denken hoe we onze vijanden zouden benaderen. Omdat we de Domination modus speelden, waarin de teams strijden om drie vlaggen die verspreid staan over het eiland, hoefden we niet altijd de strijd aan te gaan. Soms doken we in een gebied met hoog gras om sneaky dichterbij te komen of beklommen we een gebouwtje om ons ongezien door de verschillende kamers te bewegen. We dachten weer goed bezig te zijn toen we ons achter een schutting verschansten, totdat de splinters ons om de oren vlogen en drie man over ons heen walsden. Zo werden we er hardhandig aan herinnerd dat het slopen van de omgeving enorm belangrijk is in de Battlefield-games.
Episch, ook op de consoles
De consoleversies van Battlefield 3 waren op alle vlakken ondergeschikt aan de PC-versie van de game. De grafische kwaliteit werd flink naar beneden geschroefd, mappen werden verkleind en terwijl op de PC tot 64 spelers het tegelijk tegen elkaar opnamen, moesten de Xbox 360 en PS3 het met de helft doen. Met de komst van de next-gen consoles kan DICE eindelijk de volledige Battlefield-ervaring naar alle platformen brengen. Dat betekent dus 64 spelers in grote maps en minder stotterend beeld.
Natuurlijk is het moeilijk om dit te beoordelen aangezien we slechts een 8 vs 8 potje gespeeld hebben, maar het valt niet te ontkennen dat de game heerlijk wegspeelt. Geweren klinken levensecht (probeer eens een shotgun in een kleine kamer af te schieten voor een goede demonstratie hiervan), animaties zijn vloeiend, en de omgevingen zien er prachtig uit. Stiekem baalden we ervan dat we geen voertuigen uit konden proberen en dat we geen groter gebied kregen om te ontdekken, maar voorlopig heeft het er alle schijn naar dat DICE weer een kwaliteitsproduct af gaat leveren met Battlefield 4. Wij begrijpen die lange rijen wel.