Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir hands-on op gamescom

  Lekker beuken met het brede lichaam van Obelix of iets sneller Romeinen in elkaar slaan met Asterix. Het kan binnenkort allemaal in Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir. Op gamescom hadden we de game al in handen en hier lees je onze bevindingen.

  Al jarenlang gaan onze twee vrienden Asterix & Obelix mee. Dat is maar goed ook, want er is nog altijd een breed publiek nieuwsgierig naar hoe het de twee afgaat als het gaat om achter zwijnen aanrennen of Romeintjes in elkaar trappen. Helaas moet wel gezegd worden dat de games de laatste tijd niet al te best zijn. Zonde, want op de Super Nintendo had je in de jaren 90 een geweldige Asterix & Obelix game.

  Beter dan de vorige?

  Waar het een beetje fout gaat is de moeilijkheidsgraad. De voorgaande XXL, Asterix & Obelix XXL2, was veel te makkelijk. Continu deed je dezelfde missies en de vele gevechten kon je op een gegeven moment met je ogen dicht doen. Veel variatie was er niet bij en de game was ook duidelijk gericht op enerzijds kids en anderzijds mensen met nostalgische gevoelens. Het was immers een vernieuwde uitgave van een game die allang het levenslicht had gezien.

  De vraag is nu of Asterix & Obelix XXL 3 de serie uit het slop kan trekken én wel interessant kan maken voor de doorgewinterde gamer. Onze speelsessie op gamescom konden we eigenlijk nog steeds met twee vingers in de neus doen, maar we hebben wel aspecten gezien die al een stuk beter zijn dan het vorige deel. Het eerste is dat je het nieuwe deel offline samen met nog een vriend of vriendin kan spelen. Eindelijk!

  Asterix & Obelix XXL 3

  Samen Romeinen verslaan

  In het vorige deel kon je steeds wisselen wanneer je wilde tussen Asterix of Obelix, maar er was geen sprake van co-op ondersteuning. Best vreemd, want je zag jezelf al in gedachten samen met nog iemand al die Romeintjes in elkaar slaan. Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir werkt met een simpele drop in en drop out co-op. Heerlijk!

  Verder viel op dat de gevechten nu een stuk minder repetitief lijken en het belangrijkste: er komen skills bij. Dat had de game wel echt nodig. Helaas hebben we deze optie maar één minuut gezien. Maar ons is verteld dat je straks meerdere stenen kan oprapen, die verdeeld liggen over meerdere werelden. Zodra je zo’n steen bemachtigt, bevat deze een vaardigheid en die kun je vervolgens toewijzen aan een van de knoppen. In totaal zijn er vier opties. Straks kun je met één druk op de knop bijvoorbeeld Romeinen tijdelijk bevriezen. Het wordt een Asterix & Obelix game met een klein role-playing game jasje.

  Asterix & Obelix XXL 3

  De wereld rond in Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

  Hoewel de we game maar kort onder de knoppen hebben gehad, en lang niet alle opties hebben kunnen aanschouwen, ziet het er wel naar uit dat dit derde deel meer van de tijd is dan de vorige. En dat is een goede zaak. Verder bevat de game een nieuw verhaal. Als speler begin je in het dorpje Armorica en vervolgens ga je heel Europa door. Uiteraard krijg je een waar avontuur voorgeschoteld, want de twee helden worden verleid tot het vinden van een schat. Voor de fans is er genoeg in petto, want de game verwijst naar andere films en games.

  Kortom, onze eerste indruk is nu al beter dan de vorige game. Of de game echt leuk wordt, of nog altijd te simpel is, gaan we beleven op 21 november. Dan komt de game uit op PlayStation 4, Xbox One, PC en Switch. Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir krijgt zowel een limited edition, alsook een collector’s edition.

  Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

  Verkijgbaar vanaf 21 november 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.