Google gaat de strijd aan met ChatGPT

News
vrijdag, 03 februari 2023 om 10:00
googlef1621409529
In de afgelopen weken is de populariteit van ChatGPT enorm toegenomen. Deze chatbot kan dankzij kunstmatige intelligentie onder andere vragen beantwoorden in natuurlijk overkomende taal. Een dergelijk functie wordt binnenkort ook onderdeel van Google’s zoekmachine.
Automatisch tekst genereren kan al vrij lang, maar er zijn in de laatste jaren flinke stappen in gemaakt. ChatGPT van OpenAI beschikt bijvoorbeeld over voldoende informatie en taalbegrip om de vragen van gebruikers kloppend te beantwoorden. Daarmee kan de positie van een traditionele zoekmachine als Google op den duur in het gedrang komen.
Google komt dan ook met een eigen versie van hetzelfde idee. Het bedrijf werkt al jaren aan een AI chatbot, maar in de komende weken wordt deze toegevoegd aan Google als “assistent bij het zoeken”, zo vertelt Sundar Pichai tijdens de kwartaalbespreking van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Een exact moment waarop je de bot kunt verwachten is niet bekend, het lijkt erop dat Google een gaat voor een geleidelijke uitrol.

Hoe wordt Google’s AI anders dan ChatGPT?

ChatGPT kan weliswaar antwoord geven op vragen, maar de informatie waarover de bot beschikt is niet altijd up-to-date. De bot heeft op dit moment alleen informatie van 2021 of eerder om mee te werken. Pichai impliceert dat de bot van Google over meer actuele informatie zal beschikken, waardoor de bot nog handiger wordt.
Overigens is Google niet de enige die flink wil inzetten op kunstmatige intelligentie. Microsoft heeft bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in OpenAI. Het zou de bedoeling zijn dat er AI-functies worden toegevoegd aan Bing en Microsoft Office.

Populair Nieuws