XGN Wenst... de terugkeer van Blinx

Article
donderdag, 09 december 2010 om 17:00
xgn google image
Als je aan de Xbox denkt, denk je al snel aan Halo en de Master Chief. Maar in het begin probeerde Microsoft nog een heel andere mascotte voor haar console te bedenken. Dat was Blinx en Rox wil hem graag een keertje terugzien.
Met al het moois op de huidige generatie consoles, die ik dan ook allemaal braaf in huis heb staan, zou je bijna vergeten wat er voor deze generatie bestond aan speelcomputers. Ik speelde een aantal jaren terug fanatiek op mijn Xbox en voordat ik jullie ga vertellen, van wat voor titels ik destijds genoot, moet ik eerst iets opbiechten.
Ik moet opbiechten hoe belangrijk gamen voor mij is en toen ook al was. Als we negen jaar terug gaan in de tijd, zat ik in mijn eindexamen VWO en kwam moederlief naar me toe: ‘Rox, wat wil je eigenlijk voor kado hebben als je straks geslaagd bent voor je examen?’ Wil je een auto met rijbewijs of de nieuwe Xbox?’
Geloof het of niet, maar ik zei volmondig dat een auto me gestolen kon worden. Ik wilde mijn tijd niet verdoen aan realistische dingen. Een rijbewijs en de daarmee gepaarde lessen dragen verantwoordelijkheid met zich mee en niet alleen dat, ook tijd. Goh, wat heerlijk als ik die verantwoordelijkheid kon laten varen en gewoon die tijd, die tijd die bedoeld was voor rijlessen, kon stoppen in de virtuele wereld die Xbox heette.
Mijn wil geschiedde. Niet al te lange tijd daarna was ik vrolijk in het bezit van een VWO diploma én een Xbox met Halo. Zelf kocht ik er nog Dead or Alive 3 bij. Heel wat uren zijn opgegaan aan deze twee titels en ik moet zeggen, ik hield van Master Chief. Wow, zijn wereld kende ik nog niet, maar hell yeah that one rocked!
Hoe dan ook, aan alle sciencefiction komt vroeg of laat een eind en soms ben je het zat om met ‘mensen’ te spelen. Hebben we immers niet allemaal eens ons hart verloren aan Sonic, Yoshi of Donkey Kong? Mijn hart verloor ik niet alleen aan deze karakters maar ten tijde van de Xbox aan een kat, een kat met een stofzuiger om precies te zijn. Wellicht heb je nog nooit van de titel gehoord, maar ooit was daar opeens Blinx: The Time Sweeper. Een avonturistische game met een stofzuigende kat! Reden genoeg om daar eens wat meer over te vertellen, want ik wens niets anders dan een nieuwe Blinx, Blinx 3 om precies te zijn.
In 2004 verscheen Blinx: The Time Sweeper, een platform game die ontwikkeld is door Artoon. Het heeft geen zin jullie te vervelen met hele stukken over het verhaal of wat dan ook. Het punt is, de wereld is aan het vergaan en jij moet daar een stokje voor steken. Blinx is niet zomaar een kat en de stofzuiger is uiteraard niet zomaar een stofzuiger. Zoals de titel al doet vermoeden vormt de tijd een essentieel onderdeel in deze game.
De gehele game beschik je over zes tijdknoppen die je moet vergelijken met knoppen zoals ze op een m3-speler staan of soortgelijke gadgets. Je hebt namelijk een knop om vooruit te spoelen, terug te spoelen, een pauzeknop, een knop om op te nemen, een slow motion knop en een herhaalknop. Al deze knoppen heb je nodig op je avontuur.
Zo zul je onderweg diverse vijanden tegenkomen, stel dat je het er teveel vindt en ze gewoon wilt ontwijken: druk op de slow motion knop en loop er langzaam voorbij. Ook kom je regelmatig gebieden voorbij waar je net niet langs kunt, dan weet je dat je de terugspoelknop moet gebruiken. Eén druk op de knop en de situatie is weer zoals daarvoor. Het systeem werkt in ieder geval heel goed en het is zeer verslavend. Eenmaal aan Blinx begonnen te zijn, wil je niet meer stoppen.
Er is genoeg afwisseling in de gameplay en de puzzels en eindbazen zijn voor alle leeftijden. Blinx wordt nooit echt moeilijk, maar makkelijk is het zeker niet. Voor sommige eindbazen zul je dus echt wel even je best moeten doen om daar van te winnen. Bovendien, zo gek en creatief als Blinx eruit ziet, zo gek en creatief ziet zijn hele omgeving eruit. Je zult je verbazen over alles wat je tegenkomt en alle vreemde vijanden die bedacht zijn.
Wat dat betreft is Blinx: The Time Sweeper de meest creatieve game die ik jaren geleden gespeeld heb op mijn Xbox. Deel twee heb ik helaas nooit gespeeld, omdat ik daar geen geld voor had. Maar ik koester een warm hart voor deel één en sta te springen om een derde deel. Kon ik maar even de tijd vooruit spoelen zoals Blinx dat kan…dan zat deel drie nu vast in mijn Xbox 360!

Populair Nieuws