XGN Karakters: Link

Article
woensdag, 06 mei 2009 om 18:00
xgn google image
Elke week blikken we terug op een bekend game-icoon. Vandaag kijken we naar Link uit The Legend of Zelda. Deze, nogal zwijgende, jongeman is als een bergje pixels begonnen maar is inmiddels uitgegroeid tot volwassen game-icoon.
Net als Mario is Link ontstaan uit de hand van Shigeru Miyamoto. De hele serie is gebaseerd op de avonturen van Miyamoto zelf maar zonder al te diep daarop in te gaan, dat doen we later nog even, gaan we eerst kijken hoe en waarom de serie en Link is ontstaan.
Iets anders dan alleen maar levels uitspelen
Nadat Miyamoto de game Super Mario Bros. voor de NES had ontwikkeld, werd hij aangesteld om een ‘ander soort’ game te ontwikkelen. Dit moest compleet het tegenovergestelde zijn van wat Mario was. Dus iets anders dan springen, schieten en rechtdoor lopen om een level uit te spelen. Al snel kwam Miyamoto met het idee om een ‘kleine tuin’ voor de mensen te maken waarin een avontuur zich afspeelde. Met zijn jeugdherinneringen ging Miyamoto aan de slag en het eindresultaat was The Legend of Zelda, een avonturenspel.
Waar komt de naam Link vandaan?
Bij het spelen van elke Zelda game kun je de held een naam geven, standaard heet de held Link. Maar waarom eigenlijk Link? Miyamoto kwam met deze naam omdat de held in de game de link vormde met de speler, de held zou dus de naam Link krijgen.
Van kleine snotneus tot volwassen man
In bijna iedere game is Link nog een jongen in het begin van zijn tienerjaren. Daar wordt hij gekenmerkt door een een kleine puntmuts en een korte groene broek. In The Legend of Zelda: Ocarina of Time wordt Link voor het eerst volwassen. De grootste verschillen zijn dat zijn muts aanzienlijk langer is, hij een witte majo draagt. In de meeste games blijft hij echter een kleine man me maar in de laatste consolegame, Twilight Princess, is hij het hele verhaal volwassen.
Plastische chirurgie
Als je tussendoor naar de plaatjes hebt gekeken heb je waarschijnlijk wel gezien dat Link vaak van uiterlijk is veranderd. Zo begon Link als een aantal pixels op de NES en de Super Nintendo, maar kreeg hij op de Nintendo 64 als eerste zijn 3D uiterlijk. Ook is Link tweemaal in een cel-shaded vorm weergeven maar is tussen de twee games nog een keer terug gegaan naar zijn volwassen vorm.
De Triforce, Hyrule en de inwoners
In bijna iedere Zelda game staat de Triforce centraal. Dit zijn drie driehoeken die op hun beurt met zijn drieën ook weeer een driehoek vormen waar in het midden ook weer een vrije driehoek zit (snap je het nog?). Er zijn slechts drie mensen met een Triforce: Zelda, Ganon en Link. Zelda bezit de Triforce of Wisdom, Ganon de Triforce of Power en Link de Triforce of Courage. Als alle drie de Triforces samen komen en een compleet geheel vormen krijgt degene die dit aanraakt ongekende krachten. Zelda en Link proberen natuurlijk te voorkomen in de games dat Ganon deze in handen krijgt.
Veel van de games spelen zich af in het land Hyrule. Dit land is bevolkt door Elven, Gorons en Zora’s. De elven komen uit verschillende regionen. Zo zijn er elven die in de stadjes en dorpen zijn opgegroeid maar ook elven uit bossen. De Gorons is een bevolkingsgroep die voornamelijk in de bergen leven. Ze zijn groot, sterk en kunnen zich oprollen om vervolgens als een bal rond te rollen. Ze zijn lichtbruin van kleur. De Zora’s leven in het water. Ze zijn wit tot een beetje blauwig. De Zora’s verschenen in de eerdere games als vijanden maar in The Legend of Zelda: Majora’s Mask zijn de beesten vriendelijk.
Avonturier die van geen ophouden weet
In vrijwel iedere game wordt Zelda door Ganon of Ganondorf ontvoerd. Zelda communiceert vervolgens met Link dat ze in gevaar is en daarbij de hele wereld. Link voelt zich geroepen om het kwaad te bestrijden maar dit is lastiger dan je zou denken. Link moet namelijk verschillende kerkers doorkruisten om uiteindelijk Ganon of Ganondorf te kunnen verslaan.
Ook te vinden op de televisie
Net als Mario heeft Link ook zijn eigen serie gehad op de televisie. De afleveringen, waar er dertien van zijn, werden echter wel in de Super Mario Bros. Super Show! uitgezonden. De afleveringen zijn losjes gebaseerd op de eerste twee games en waren voor het eerst te zien in 1989.
In de serie woont Link in hetzelfde kasteel als Zelda. Uiteraard is er waar een prinses is altijd gevaar en in dit geval is dat Ganon. Ganon probeert de Triforce of Wisdom van Zelda te stelen, zodat hij Hyrule kan overnemen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan want Link houdt altijd een oogje in het zeil en voorkomt iedere keer dat Ganon en zijn aanhangers het land kunnen overnemen.
Ook te vinden in…
Net als vele andere grote game-iconen is Link te vinden in andere games. Zo zit hij ondermeer in de Super Smash Bros. games en is hij te vinden in de fighter Soul Calibur II. Link zou ook in de game Marvel Ultimate Alliance verschijnen maar is later geschrapt, een reden hiervoor is nooit gegeven.
Link in het kort
Link is een zwijgzaam mannetje welke al regelmatig een plastische ingreep heeft ondergaan. De arme jongen wordt constant, net als Mario, opgezadeld met het probleem dat een prinses is ontvoerd en dat de wereld in gevaar is. De meeste games zijn verschenen op Nintendo’s eigen consoles. Net als Mario is Link ontstaan uit de hand van de Shigeru Miyamoto. Momenteel werkt Nintendo aan een nieuw Zelda avontuur voor de Wii en DSi, maar wanneer deze games verschijnen is helaas nog niet bekend.

Populair Nieuws