XGN Karakters: Donkey Kong

Article
woensdag, 15 juli 2009 om 23:35
xgn google image
Om de twee weken kijken we terug op een bekend game-icoon. Vandaag kijken we naar Donkey Kong, een aap die zijn tijd verdeed met het stelen van vrouwen maar inmiddels zich volledig op bananen stort.
Bijna iedere gamer kent de Donkey Kong games wel. Het personage werd bedacht door niemand minder dan Shigeru Miyamoto. In eerste instantie speelde Donkey Kong de bad-guy die de geliefde van Jumpman, later Mario, ontvoerde.
Is Donkey gek?
Toen Shigeru Miyamoto vol met zelfvertrouwen het hoofdkantoor van Nintendo of America binnenwandelde om zijn creatie Donkey Kong voor te stellen, lag het hele kantoor dubbel. Miyamoto dacht namelijk dat het woord ‘Donkey ‘ het woord ‘Gek’ betekende en dat de naam Donkey Kong vertaald zou zijn als ‘Gekke Aap’. Helaas was dit voor hem niet het geval maar toch mocht de naam blijven.
Zijn eerste game
De game Donkey Kong verscheen in 1981 op de arcade kasten. Dit omdat Nintendo de videogame markt naar het grote publiek wilde brengen. In 1983 kwam de game samen met de allereerste Nintendo op de markt. Meteen was de game een gigantisch succes, twee vervolgen konden dan ook niet uitblijven.
In de eerste Donkey Kong was het de bedoeling om met Jumpman de vrouw te redden die Donkey Kong gevangen hielt. Dit deed je door steeds 25 meter omhoog te klimmen. Het spel kende maar vier levels, genaamd: 25 meter, 50 meter, 75 meter en 100 meter. Shigeru Miyamoto had de film King Kong gebruikt als inspiratie voor de game.
Vijf kleuren!
De allereerste Donkey Kong, de arcade versie, bestond maar uit vijf kleuren. Dit omdat de consoles maar een aantal kleurtjes tegelijk op het scherm konden toveren. Wat voor beest het moest zijn was wel duidelijk want het lelijke hoofd deed al gauw aan een aap denken. Ook het getrommel op zijn borstkas kon niets anders met zich mee brengen dan een aap.
Extreme Make Over
Op de Super Nintendo kreeg Donkey Kong zijn grootste make over. Zo liep de aap nu op zijn handen en poten, kreeg hij een kuifje en een stropdas. Ook hield Donkey Kong zich niet langer bezig met het stelen van vrouwen maar ging hij op pad om zijn gestolen bananen terug te halen.
De Donkey Kong Country reeks was dan ook een gigantisch succes en Nintendo kon ook gelijk een nieuwe personage aan haar lijstje toevoegen, Diddy Kong.
Inmiddels is Donkey Kong nog verder veranderd en in Super Smash Bros. Brawl is het meest opvallende ongetwijfeld zijn wollige vacht en zijn lengte.
Gastoptredens
Donkey Kong heeft ook in verschillende andere games meegespeeld. Zo kon je met hem racen in de Mario Kart games, met hem golven in verschillende delen van Mario Tennis, golven in Mario Golf, was hij aanvoerder in Mario Strikers en kan je zelfs met hem boksen in Punch Out!!!. Uiteraard kon je ook met hem vechten in alle Super Smash Bros. delen en daarbij was hij vaak de traagste.
Donkey Kong in het kort
De beroemde aap werd gemaakt uit de hand van Shigeru Miyamoto, zijn inspiratie bron voor dit personage was niemand minder dan King Kong. Met de gekke naam “Donkey Kong” werden Miyamoto en de aap uitgelachen, maar ondanks deze naam mochten ze allebei blijven. Met inmiddels een hoop platform games op zijn naam maar ook ritmische games mag Nintendo oprecht zeggen dat zij de gekste aap uit de game-industrie in haar assortiment heeft.