XGN Historie: Vectrex

Article
donderdag, 29 juli 2010 om 17:00
xgn google image
Het is weer donderdag en dus is het tijd voor een nieuwe XGN Historie. Ook vandaag bespreken we weer een goude oude console die de gamesindustrie heeft beïnvloed: de Vectrex.
Consoles met mooie verkoopcijfers worden niet snel vergeten door het grote publiek. Onze console van deze week nam het op tegen de Intellivision en Atari 2600 waardoor het apparaat een grote flop werd. Er is dan ook bijna niemand die zich nog iets herinnert van de console. De Vectrex was wel één van de meest unieke consoles uit de jaren tachtig die op de dag van vandaag bijna nergens meer te vinden is.
Kleine arcadekast
De Vectrex werd in 1982 op de markt gebracht door het inmiddels op de klippen gelopen bedrijf Smith Engineering. Het systeem is bedacht door Jay Smith, een ex-medewerker van Mattel Electronics. De man had al heel wat ervaring opgedaan toen hij meewerkte aan de productie van de Intellivision en wilde met behulp van die ervaring iets unieks ontwerpen. Smith was een grote fan van arcadehallen en wou een mini-arcadekast ontwerpen voor in de woonkamer. De Vectrex was de eerste console ter wereld die zelf over een beeldscherm beschikte.
De console bestond uit een soort kleine kast waar een verticaal langwerpig beeldscherm in verstopt zat. Onderaan het beeldscherm zaten, afhankelijk van welke versie je kocht, één of twee controllers. Deze controllers beschikten over een joystick en vier hoofdknoppen, zoals we het dus inderdaad kennen van de arcadekasten. De Vectrex was dan ook vooral populair bij de ouders aangezien alles netjes op te bergen was in de console.
Vectrex
3D-brilletje
De release van de Vectrex verliep zonder problemen, waardoor het bedrijf de toekomst rooskleurig tegemoet ging. Er waren grote plannen om een uitbreiding te verkopen die de console in een computer moest omtoveren. De pers was enthousiast en de eerste testen waren een groot succes, maar de uitbreiding is nooit uit de testfase geraakt. Smith Engineering verloor heel wat geld omdat al het onderzoek en de ontwikkelingen voor niets waren geweest. Er moest dus snel worden gezocht naar iets dat meer geld kon opleveren.
In 1984 werd daarom het spel "Art Master" uitgebracht. Dit spel werd geleverd met een interactieve pen en een grote bril die je kon opzetten. In Art Master kon je ingewikkelde tekeningen maken die dan dankzij de grote bril in 3D op je beeldscherm werden getoond. Er werden nog enkele andere spellen verkocht die hier gebruik van maakten maar ook dit product werd geen succes waardoor de productie van de Vectrex al snel moest worden stopgezet. De ideeën van de Vectrex sloegen werden later wel populair aangezien de NES en de Sega Master System later ook met 3D zouden gaan werken.
Vectrex controllers
Weinig goede games
De games waren net als de console volledig gebaseerd op de arcade. Omdat Smith Engineering geen verleden had met de arcadehallen konden ze geen originele titels uitbrengen, maar werden er heel wat kopieën gemaakt. Zo is Mine Storm één van de meest populaire Vectrex game. In deze Asteroids kloon was het de bedoeling om met je ruimteschip zoveel mogelijk kometen en ruimteschepen neer te halen. Er werd ook geprobeerd om in te spelen op de jeugd door populaire films als de Star Wars trilogie uit te brengen als game. Eén van de weinige voordelen van de Vectrex waren zijn superieure graphics doordat het systeem dezelfde onderdelen van arcadekasten bevatte.
Conclusie
De Vectrex is een unieke console omdat het hele systeem is gebouwd rond het principe van de arcadekast. Het grote voordeel van de Vectrex was natuurlijk het feit dat de console over een eigen beeldscherm beschikte. Dit werkte goed in Europa, maar de Amerikaanse families hadden meestal al meerdere televisies. Er werd geprobeerd om de industrie te laten evolueren met nieuwe uitbreidingen als interactieve pen. Het mocht helaas niet baten en de console moest in 1984 de handdoek al in de ring gooien. Dus jongens en meisjes, als jullie straks aan de slag gaan met de 3D-games van Sony mag je niet vergeten dat de Vectrex de basis heeft gelegd voor dit alles.

Populair Nieuws

Laatste Reacties