XGN Historie: Nintendo Entertainment System

Article
donderdag, 26 augustus 2010 om 16:00
xgn google image
Het is weer donderdag en dus is het tijd voor een nieuwe XGN Historie. Vandaag bespreken we een console die velen van jullie waarschijnlijk nog in de kast hebben staan: de Nintendo Entertainment System.
In 1983 verscheen een console die jullie ongetwijfeld zullen kennen. Het was het jaar waarin Nintendo de Nintendo Entertainment System, oftewel Famicom, uitbracht. Het werd één van de meest populaire consoles aller tijden en het apparaat lag aan de basis van een nieuwe generatie spelcomputers. Bekende franchises waaronder Super Mario Bros, The Legend of Zelda en Final Fantasy werden geboren op de NES. Hoog tijd om eens uit te zoeken waar deze console zijn populariteit aan te danken heeft.
Nintendo Entertainment System
Donkey Kong
Nintendo haalde in de jaren zeventig al een bescheiden succes met het uitbrengen van de Color TV Game maar dat wat niet genoeg voor het bedrijf. Er werd verder succes geboekt met arcadespellen als Donkey Kong en later werd het tijd om mee te profiteren van de bloeiende console industrie. De NES was een 8-bit console en werd oorspronkelijk ontworpen als speelgoed voor kinderen. Dit is de reden waarom de eerste versie van glimmende rode kleuren voorzien was. De console had twee controllers die je kon opbergen aan de zijkanten van de console. De launchgames bestonden uit Donkey Kong, Donkey Kong Junior en Popeye.
Omdat Donkey Kong al een succes was in de arcadehallen werd de NES zeer goed verkocht tijdens de eerste paar maanden. Na enkele maanden begon de console te haperen en liep hij vast bij zowat elk spel. Elk verkocht exemplaar werd teruggeroepen en kreeg een nieuw moederbord. De procedure kostte miljoenen, maar dat hield Nintendo niet tegen. Het geld was immers snel terugverdient en aan het eind van 1984 waren er al 2,5 miljoen consoles verkocht in Japan. Dankzij dit grote succes werd de beslissing genomen om de NES wereldwijd te verkopen en in 1987 was de console toegankelijk voor iedereen.
Duck Hunt
Exclusief
Vroeger was de gamesindustrie een rommeltje. Ontwikkelaars konden spellen maken voor iedereen en ze hoefden er niet eens een contract voor te ondertekenen. De makers van consoles wisten in sommige gevallen zelf niet eens dat bepaalde spellen bestonden. Nintendo vond dat dit niet langer kon en besloot contracten af te sluiten met uitgevers en ontwikkelaars. Het is dankzij dit contract dat bepaalde third-party uitgevers enkel nog maar voor de NES mochten ontwikkelen. Dankzij de succesvolle titels die hieruit volgden begonnen dit soort contracten populair te worden.
Nieuwe controller
Iets anders dat de NES nieuw en uniek maakte was de controller. De NES controllers braken het klassieke patroon dat populair was bij de concurrentie. De controllers hadden geen joystick, geen numeriek toetsenblok, en waren niet vastgemaakt aan de console. Een eenvoudig D-pad, twee actieknoppen, een start knop en een select knop volstonden om alle games te spelen. Hiermee wilde Nintendo aantonen dat je geen tientallen knoppen nodig hebt om je te amuseren. De NES controller heeft de basis gelegd voor het uiterlijk van toekomstige controllers. Zo zien we op de Xbox 360 en PlayStation 3 gamepads nog steeds de face buttons en start knoppen terug, en lijkt de Wiimote meer dan ooit op een klassieke NES controller.
NES controller
Power Glove
Er werden heel wat extra uitbreidingen gemaakt voor de NES en de meest noemenswaardige is waarschijnlijk wel de Power Glove. De Power Glove was een soort van handschoen die je aan kon trekken om vervolgens je games te besturen met handgebaren. Net als bij de Wii moest je een soort sensorbalk op je televisie plaatsen. Wie de handgebaren beu was kon gebruik maken van de controller die bovenop de handschoen was ingebouwd.
Elk spel kon gespeeld worden met de Power Glove, maar slechts twee spellen waren speciaal ontworpen voor de controller. Het ging om het vechtspel Bad Street Brawler en Super Glove Ball, een soort driedimensionale breakout. De besturing werkte verschrikkelijk slecht en slechts zelden heeft een gehypet product zo hard gefaald in de industrie.
Conclusie
De verkoop van de NES begon te dalen in 1991 omdat zijn grote broer, de SNES, werd uitgebracht. Ondanks alles maakte Nintendo nieuwe NES consoles tot in 2003. De NES is één van de populairste consoles aller tijden omdat zoveel succesvolle franchises hier zijn gestart. De gevolgen van de revolutionaire NES controller zijn nog steeds terug te vinden in de huidige controllers en het slimme plan van Nintendo om uitgevers vast te binden aan contracten heeft de industrie gemaakt tot wat ze vandaag is.

Populair Nieuws