XGN Biografie: Take Two Interactive

Article
door Limpie
maandag, 27 april 2009 om 22:18
xgn google image
Deze week wederom een uitgever die in de jaren '90 is opgericht. Eerder al hadden we de ontwikkelaar van de franchise Grand Theft Auto en deze week is uitgever Take Two Interactive aan de beurt.
Rustige jaren '90
In het begin van 1993 richtte Ryan Brant het bedrijf Take Two Interactive op, met de insteek om games voor de verschillende consoles uit te gaan brengen. Echter verliepen de jaren '90 redelijk rustig doordat er pas aan tegen het einde van het decenium games van Take Two uitkwamen. Eén van die games was een soort voorloper van de tegenwoordig zeer geliefde franchise Bioshock, namelijk Biosys.
Tevens bemachtigde Take Two Interactive eind jaren '90 en begin 2000 een aantal andere ontwikkelaars, waardoor het snel groeide. Voorbeelden van studios die Take Two Interactive overnam zijn PopTop Software en Neo Software Productions.
Grand Theft Auto
De eerste echte game die echter uitkwam onder een label van Take Two Interactive was Grand Theft Auto. In 1997 verscheen het eerste deel in de franchise, en dat was al een zeer populaire titel. Zoals iedereen echter weet was dit uiteraard niet de enige GTA-versie die we konden verwachten.
De eerste GTA-game die verscheen werd nog vanaf boven bekeken maar al snel veranderde dit naar een third person spel zoals we die nu nog steeds kennen. In 2001 verscheen het langverwachte GTA III voor de PlayStation 2, nu nog steeds één van de meest spraakmakende games in de GTA-serie en van sommigen zelfs de favoriet.
2K subdivisies
Om meer te kunnen specificeren besloot Take Two Interactive naast een hoofddivisie ook een aantal kleinere subdivisies op te richten. In 2004 kwamen daaruit 2K Games en 2K Sports. 2K Games was voornamelijk bedoeld voor alle overige games, terwijl 2K Sports echt specifiek voor de sport games bedoeld was.
In de jaren die volgenden waren grote titels uiteraard GTA: Vice City en San Andreas. Ook deze werden met evenveel enthousiasme ontvangen als deel drie. Echter werden deze beide nooit gezien als echte nieuwe delen. Dat was vooral te merken toen vorig jaar GTA IV eindelijk verscheen.
Bully: Scholarship Edition Screenshot 48389 Red Dead Redemption Screenshot 85375 Duke Nukem Forever Screenshot
Minder legale praktijken
Naast deze mooie gamesgeschiedenis, kende Take Two ook een wat mindere kant. Oprichter Ryan Brant werd in 2006 beschuldigd van het oplichten van de belasting, en na een onderzoek bleek in 2007 dat hij schuldig was. Hij gaf zelf ook toe dat hij de papieren had gemanipuleerd. Doordat hij bekende hoefde hij niet vier, maar maar drie jaar de gevangenis in. Tevens gaf hij zijn aandeel in het bedrijf op.
De toekomst
Vorig jaar is er interesse geweest vanuit Electronic Arts om het bedriijf over te nemen. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan, wat misschien maar beter is. Toch toonde dit wel aan dat Take Two erg interessante titels heeft, dat andere uitgevers daar zo in geinteresseerd zijn.
Tegenwoordig is Ben Feder president van Take Two en kunnen we heel wat mooit verwachten. De titel Duke Nukem Forever is nog steeds in ontwikkeling bij 2K Games, en we kunnen dit jaar Red Dead Redemption verwachten en nieuwe downloadbare content voor GTA IV.

Populair Nieuws