XGN Biografie: Sumo Digital

Article
door Limpie
maandag, 23 november 2009 om 17:30
xgn google image
Afgelopen vrijdag is er eindelijk weer eens een Formule 1 spel uitgekomen, en kun je met een hoop bekende coureurs aan de slag. Maar wie is eigenlijk die onbkende ontwikkelaar van dit spel?
Europees
De meeste ontwikkelaars en uitgevers die we de laatste weken hebben behandeld, zijn allemaal Amerikaans, maar deze week hebben we voor de verandering weer eens een Europese ontwikkelaar. Het bedrijf Sumo Digital is namelijk gevestigd in Sheffield, wat in het Verenigd Koninkrijk ligt.
De start van Sumo Digital ligt in 2003 en duidelijk mag dus zijn dat we ook deze week met een zeer jonge ontwikkelaar te maken hebben. Doordat de Infogames studio in Sheffield dicht ging, zochten de managers iets nieuws beginnen. Hier kwam Sumo Digital uit voort. Het bedrijf werd gestart door Carl Cavers, Paul Porter, Darren Mills en James North-Hearn.
Sumo Digital, Sheffield, United Kingdom
Een succesverhaal
De eerste game die Sumo Digital ontwikkelde was England International Football, een spel dat uitgebracht werd door Codemasters. Hier was al de eerste goede band met een grote uitgever gemaakt. Hierop volgden een hoop andere spellen die het stuk voor stuk niet slecht deden. Door de jaren heen maakte Summo ook games voor onder andere Ubisoft, SEGA en Konami.
Op dit moment bevat de portfolio van Sumo Digital een kleine 21 titels. De laatste jaren leverde de ontwikkelaar opvallend genoeg wel drie tennis titels af. Dat begon met Virtua Tennis 3, gevolgd door SEGA Superstars Tennis en eerder dit jaar nog Virtua Tennis 2009. Ook op het racing gebied staat Summo haar mannetje, met de PSN-titel GTI Club+, Outrun Online Arcade en nu natuurlijk F1 2009.
SEGA Superstar Tennis
Nog geen race naar de top
Echte toppers heeft Sumo Digital echter nog niet gemaakt en dit is ook niet de verwachting voorlopig. De verkopen lopen goed, maar nog niet in de miljoenen. Toch zijn de verwachtingen met Formula 1 2009 hoog, omdat deze franchise een zeer grote groep aanhangers heeft en de besturing die de Wii de game biedt ook nog eens uniek is. Wij zijn benieuwd naar wat de toekomst brengt, maar zien hem in ieder geval niet sober in.