XGN Biografie: SCE Santa Monica Studio

Article
door Limpie
maandag, 08 maart 2010 om 18:00
xgn google image
Het duurt nog ruim anderhalve week voordat God of War III in de winkels komt te liggen, en duidelijk mag zijn dat een hoop PlayStation 3 bezitters uitkijken naar deze game. Sony Computer Entertainment's Santa Monica Studio ontwikkelde deze game, maar moeten we deze ontwikkelaar nog ergens anders van kennen?
Voor de eerste game overgenomen
Sony staat erom bekend dat zij een hoop studio's over hebben genomen om zo exclusieve games te brengen naar de PlayStation consoles. Ook met Santa Monica Studio is dit zo, want al 1999 kocht Sony de studio. Het begin van Santa Monica Studio ligt echter iets eerder, namelijk in 1995. In de jaren die volgden kwamen de ontwikkelaar en Sony in contact, en blijkbaar beviel dat zo goed, dat Sony de studio al kocht, voordat er ook maar een game gemaakt was.
Het eerste spel kwam pas in 2001, en was dus pas zes jaar na de oprichting. Kinetica was een racespel, iets wat je in eerste instantie niet zou verwachten als je naar het huidige aanbod van Santa Monica Studio kijkt. Toch werd het spel met een gemiddelde score van 77 niet slecht ontvangen.
Kinetica
Vier jaar later...
Maar vier jaar later begon het echt succes van Santa Monica Studio, want in 2005 verscheen de eerste God of War game op de PlayStation 2. In God of War ga je als Kratos aan de slag voor de goden, om zo de ondergang van Athene te voorkomen. Het spel werd wereldwijd lovend ontvangen, en werd al snel één van de meest populaire PlayStation 2 games ooit.
Doordat God of War zo'n succes was, mocht een vervolg niet uitblijven. Het was toen overigens ook al duidelijk dat de serie een trilogie werd. In het tweede deel keerde Kratos zich echter tegen de goden, waardoor het verhaal een compleet andere wending nam. Ook deze game ontving hoge cijfers en werd door veel gamers in huis gehaald.
God of War
Even anders, maar snel terug
Na het succes van GoW2 besloot Santa Monica Studio om een andere game te maken, en die verscheen ook in 2007. Het spel was het eerste PlayStation 3 spel van de ontwikkelaar en iets totaal anders dan hun eerdere spellen. We hebben het hier over Warhawk, een game die zich volledig op de multiplayer richtte en in samenwerking met Incognito Entertainment werd ontwikkeld. Geruchten over een vervolg op deze titel gaan al even rond, en de naam Starhawk is daarbij gevallen. Die game is echter nog niet aangekondigd.
Een jaar later, in 2008, kwam weer een nieuwe God of War game, ditmaal voor de PlayStation Portable. Ook deze titel werd niet volledig door Santa Monica Studio gemaakt, een groot deel van het werk werd namelijk bij ontwikkelaar Ready at Dawn verricht. Evengoed werd er een sterke titel neergezet, die de God of War naam waardig was.
Ook werden de eerste twee God of War delen overgezet naar de PlayStation 3. Wederom werd het werk uit handen geven, en wel aan Bluepoint Games, een vrij onbekende studio. Deze God of War Collection komt deze maand uit in Europa als onderdeel van de Ultimate Trilogy Edition van God of War III.
God of War III
Zeker meer succes
Zeker mag zijn dat er meer succes van Santa Monica Studio gaat komen. Op 19 maart verschijnt namelijk God of War III, de laatste game in de reeks, en daarna is het afwachten wat de studio allemaal gaat doen. Wij zouden er niet van staan te kijken als er in de toekomst meer GoW-games zouden verschijnen, maar wie weet richt Santa Monica Studio zich weer op iets totaal anders.

Populair Nieuws