XGN Biografie: Retro Studios

Article
door Limpie
maandag, 29 november 2010 om 18:00
xgn google image
Nintendo geeft af en toe haar eigen franchises uit handen aan andere ontwikkelaars. Donkey Kong Country is altijd al zo'n franchise geweest. Zo ook het nieuwste deel dat vrijdag verschijnt en door Retro Studios is gemaakt.
Het begin van Retro Studios ligt in 1998. In dat jaar richtte Nintendo samen met Jeff Spangenberg de ontwikkelaar op. Jeff Spangenberg had eerder al ontwikkelaar Iguana Entertainment opgericht en was dus bekend met de gamesindustrie. Het fysieke gebouw van Retro Studios werd in 1999 pas afgemaakt in Texas en zodoende kon de ontwikkelaar pas in dat jaar daadwerkelijk aan de slag.
De eerste ideeën waren zeer gevarieerd en één ervan was Metroid: Prime. Zoals iedereen weet is deze game uiteindelijk op de GameCube verschenen in 2002. Het was voor het eerst dat de Metroid serie een 3D-game kreeg. In dit deel ging je wederom met Samus Aran aan de slag.
Opmerkelijk was dat er tijdens de ontwikkeling van Metroid: Prime meerdere games in ontwikkeling waren die uiteindelijk allemaal geannuleerd werden. Een voorbeeld hiervan is Raven Blade. Een role-playing game waarvan het verhaal nooit bekend is gemaakt. Ook een leuk feitje is dat de gameplay van Metroid: Prime in eerste instantie hetzelfde had moeten zijn als dat Metroid: Other M die dit jaar verscheen, maar dat is uiteindelijk dus gewijzigd.
Het grote succes
Metroid: Prime bleek in 2002 een enorm succes te zijn waardoor Retro Studios helemaal werd overgenomen door Nintendo en dus een first-party ontwikkelaar werd. Nintendo wilde hoe dan ook een tweede Metroid: Prime en Retro Studios legde haar ambities hoog. Zo werd de game compleet vanaf het begin opgebouwd en werden de meeste onderdelen uit het eerste deel niet opnieuw gebruikt.
Tevens besloot Retro Studios het verhaal een filmisch gevoel mee te geven door verschillende filmpjes en een dieper verhaal aan het spel toe te voegen. Het gebruikelijke verhaal over Metroids werd veel meer een verhaal over goed tegen slecht. In 2004 verscheen uiteindelijk de game als een volwaardig tweede deel en ook dit spel werd wederom goed ontvangen.
Aangezien het de bedoeling was dat er uiteindelijk een trilogie zou komen, werd er gelijk begonnen aan een derde deel. Dit deel verscheen uiteindelijk pas op de Wii in 2006 en kennen we als Metroid Prime 3: Corruption. Nieuw in dit spel was het gebruik van een parallelle wereld waarvoor advies werd gevraagd aan het team dat The Legend of Zelda: A Link to the Past heeft ontwikkeld.
Drie in één
De jaren na het laatste deel werkte Retro Studios aan de remake van de eerste twee delen om zo vervolgens een trilogie uit te kunnen brengen in één doos. In 2009 was het dan ook eindelijk zover. Er bleek echter meer in de ontwikkeling te zijn, want tijdens de E3 van dit jaar kondigde Nintendo aan dat de studio aan een andere bekende franchise werkte.
Hier hebben we het natuurlijk over Donkey Kong Country Returns, het nieuwste deel in de Donkey Kong franchise dat komende vrijdag verschijnt. In dit spel zul je het voor het eerst opnemen tegen een andere vijand dan K. Rool, maar hier lees je binnenkort meer over in de recensie.
Succes gegarandeerd?
Het lijkt erop dat met het overnemen van de studio, Nintendo gelijk het succes van Retro Studios heeft bepaald. Natuurlijk is onbekend waar de studio nu mee aan de slag gaat, maar de hoop ligt bij veel gamers nu alweer op een nieuwe Donkey Kong, maar misschien komt er wel iets uit een hele andere franchise.

Populair Nieuws