XGN Biografie: Polyphony Digital

Article
door Limpie
maandag, 22 november 2010 om 18:30
xgn google image
Het is dan eindelijk zover, zeer binnenkort verschijnt de game die eeuwig uitgesteld leek te worden: Gran Turismo 5. De ontwikkelaar die er zo lang over heeft gedaan is Polyphony Digital en is tevens onderwerp van onze Biografie deze week.
Het is alweer ruim twaalf jaar geleden dat de studio Polyphony Digital het licht zag. De Japanse studio werd in 1998 opgericht in de hoofdstad Tokyo. Het begin van Polyphony Digital ligt echter eigenlijk verder terug in de tijd. Ten tijde van de start van de PlayStation wilde Sony een eigen studio in Japan die zich specialiseerde in racegames.
De originele naam van Polyphony Digital is Poly’s Entertainment. De eerste racegames van de studio zullen niet iedereen even bekend in de oren klinken, maar het waren allemaal realistische racegames. De eerste games waren Motor Toon Grand Prix en Motor Toon Grand Prix 2, waarna de focus werd verbreed naar het auto racen. Daarom kwam de game Gran Turismo uit.
Gran Turismo bleek in 1997 zo’n succes dat de studio het volle vertrouwen kreeg van Sony en in 1998 verder kon onder de naam Polyphony Digital. Niet alleen veranderde de naam van de studio, maar ook de mate van vrijheid werd veel groter. Sony had vertrouwen in de studio en besloot dat Polyphony Digital bijna alles zelf mocht bepalen.
Voornamelijk Gran Turismo
Polyphony Digital werkte op dat moment nog aan de game Omega Boost, maar al snel bleek dat deze game het succes van Gran Turismo niet kon overtreffen. Er werd besloten zich volledig te focussen op de Gran Turismo reeks en zo verschenen er op de PlayStation One twee Gran Turismo games en op de PlayStation 2 verschenen er maar liefst tien, inclusief verschillende demo's en spin-offs.
Naast goede autorace games wilde Polyphony Digital ook goede motorrace games uitbrengen. Dit werd geprobeerd met de game Tourist Trophy die uiteindelijk nooit zo bekend werd als Gran Turismo. Dit had er voornamelijk mee te maken dat motorsport nooit zo populair was als autosport.
Tourist Trophy bleek uiteindelijk ook de laatste game van Polyphony Digital voor de PlayStation 2. Ondertussen werd er al gewerkt aan Gran Turismo 5, maar niet meer voor de PS2. De game zou nog heel wat jaartjes op zich laten wachten.
Grant Turismo 5
Met de release van de PlayStation 3 verscheen wel alvast een Gran Turismo game, namelijk Gran Turismo HD concept. Een jaar later verscheen een voorproefje van het uiteindelijke vijfde deel genaamd GT5 Prologue. Verwacht werd dat de game zelf vervolgens een jaar tot anderhalf jaar later zou verschijnen.
Ondertussen weten we dat Gran Turismo 5 nog eens meerdere malen is uitgesteld, maar deze week is het als het goed is dan toch eindelijk zo ver. Het spel zal na een verwarrende periode over de releasedatum deze week eindelijk in de schappen liggen.
Gran Tursimo 6?
Volgens ontwikkelaar Polyphony Digital is deel zes ondertussen alweer in de maak en we hopen dat we niet zolang als eerder hoeven te wachten voor deze nieuwe game verschijnt. Gelukkig kunnen we voorlopig wel vooruit met deeltje vijf, want deze belooft de meest omvangrijke racegame ooit te zijn.