XGN Biografie: Naughty Dog

Article
door Limpie
maandag, 19 oktober 2009 om 18:00
xgn google image
Vorige week is Uncharted 2: Among Thieves uitgekomen. Voordat Naughty Dog begon aan de Uncharted franchise was het bedrijf echter bekend van de Crash Bandicoot games. Zijn er echter nog meer games waar we deze ontwikkelaar van zouden moeten kennen?
Toch alweer 23 jaar
Voor velen is Naughty Dog een bedrijf wat ze waarschijnlijk nog niet heel lang kennen, omdat de ontwikkelaar de laatste tijd alleen maar bekend stond als de maker van Uncharted. Dit is echter niet de enige franchise die het bedrijf heeft gemaakt. Sterker nog, als we terug gaan in de geschiedenis komen we terecht in 1986. Dit is namelijk het jaar dat Naughty Dog werd opgericht.
In 1986 had het bedrijf echter nog een compleet andere naam. Naughty Dog, dat in dat jaar werd opgericht door Gavin en Jason Rubin, heette toen nog Jam. Jam werd opgericht omdat de broertjes Rubin een spel hadden ontwikkeld voor de Apple II 8-bit. Het spel, genaamd Ski Crazed, werd gelijk commercieel uitgebracht. De game deed het redelijk goed, en Apple vroeg de jongens meer games te ontwikkelen.
Twee jaar later kwam Jam met het spel Dream Zone voor de Apple IIGS. Dit spel was op dat moment zo populair dat gevraagd werd het spel te ontwikkelen voor meerdere consoles. Door het succes van Dreamzone kwamen de broertjes Rubin dan ook los van Apple, en begonnen in het begin van de jaren ’90 games te ontwikkelen voor de populairdere consoles.
SEGA
Eén van de consoles waar voor werd ontwikkeld in het begin van de jaren ’90 was de SEGA Genesis. Spellen die in die periode zeer populair waren, waren Rings of Fire en Way of the Warrior. De nauwe samenwerking met onder andere SEGA zorgde ervoor dat Naughty Dog haar focus ging verleggen.
Marc Cerny, medewerker van SEGA, haalde Naughty Dog namelijk over om zich te gaan focussen op platformgames, om zo in een later stadium 3D-spellen te kunnen maken. Na een aantal jaren van ontwikkelen en proberen verscheen hierdoor het spel Crash Bandicoot voor de PlayStation, en dus niet een SEGA console.
Crash Bandicoot
Voor de PlayStation zijn er in die tijd vier Crash Bandicoot spellen verschenen die zeer bepalend waren voor de toekomst van Naughty Dog. De spellen verschenen alleen maar op de console van Sony, en dit beviel Sony zeer goed omdat het één van de best verkopende franchises was van de PlayStation.
Om deze reden besloot Sony om Naughty Dog over te nemen, om er zeker van te zijn dat niemand anders gebruik kon maken van de expertise van de ontwikkelaar. De overname vond plaats in 2001, maar opvallend was dat er na de overname geen Crash Bandicoot games meer zijn verschenen van Naughty Dog. Op de PlayStation 2 verschenen alleen maar Jak & Daxter games die overigens ook zeer populair waren.
De PlayStation 3
Sinds de PlayStation 3 zijn er pas twee games verschenen waarvan de laatste dus afgelopen vrijdag. We hebben het hier over de Uncharted franchise, die de games van Naughty Dog naar een hoger niveau hebben gehaald. Zelfs zo hoog, dat veel experts van mening zijn dat Uncharted 2: Among Thieves de mooiste game is van dit moment.
Ondanks dat er dus nu officieel geen games in ontwikkeling zijn, heeft Naughty Dog al aangegeven nog niet klaar te zijn met de Uncharted franchise. Als Naughty Dog verder gaat met ontwikkelen zoals altijd, dan verschijnen er alleen maar Uncharted games voor de PlayStation 3.
Succes verzekerd
Aangezien Naughty Dog door de jaren heen alleen maar meer en meer games is gaan verkopen, ziet het er naar uit dat dit niet minder gaat worden. Naughty Dog heeft ook aangegeven dat de ontwikkelaar mogelijk games voor de PlayStation Portable gaat ontwikkelen. Hiermee vergroot Naughty Dog dus ook nog eens haar focus. Wij vermoeden dan ook dat we ook van Naughty Dog nog lang niet alles gezien hebben. Wij wachten in ieder geval in spanning af.

Populair Nieuws

Laatste Reacties