XGN Biografie: Double Fine

Article
door Limpie
maandag, 26 oktober 2009 om 18:00
xgn google image
Nog niet zo heel lang geleden kwam het spel Brütal Legend op de markt. Hoe kan het dat zo'n relatief onbekende ontwikkelaar toch zo'n groots spel kan neerzetten?
Een jonge ontwikkelaar
Als we het hebben over jonge ontwikkelaars binnen de game-industrie, dan komen we al bijna gelijk uit bij onder andere Double Fine Productions. Dit bedrijf is opgericht begin dit decennia, door niemand minder dan Tim Schäfer. Tim is zeer bekend om de manier waarop hij games maakt, zoals bijvoorbeeld in zijn periode voor Double Fine Productions bij Lucas Arts. Hij past namelijk een eigen manier van humor toe die veel mensen aanspreekt.
De medewerkers die Tim in het begin aantrok kwamen uit het Grim Fandango ontwikkelteam en nieuwe medewerkers van buiten de game-industrie. De naam die Tim Schäfer al gelijk in het begin voor zijn bedrijf koos, is afgeleid van de Golden Gate Bridge. De brug wordt namelijk een “Double Fine Zone” genoemd. Het bedrijf is dan ook, net als de brug, in San Francisco gevestigd.
Maar twee games tot nu toe
We hebben al meer jonge ontwikkelaars gezien in onze Biografieën, maar nog nooit had een bedrijf na negen jaar pas twee games gemaakt. Toch is dit wel het geval bij Double Fine Productions. Na vele jaren van ontwikkeling kwam in 2005 pas het eerste spel uit dat Double Fine Productions had gemaakt. Het gaat hier om de game Psychonauts, die op de Xbox, PlayStation 2 en de PC verscheen. Ondanks de bekendheid van Tim Schäfer deed de game het niet goed.
Het jaar dat Psychonauts werd uitgebracht wordt vaak gezien als één van de eerst tellende jaren van Double Fine Productions. Dit is dan ook de reden dat Double Fine Productions pas in 2006 de “GDC: Best New Studio” award kreeg. Dit ondanks het uitblijven van een succes. Naast deze award kreeg Double Fine Productions voor Psychonauts nog eens zeven awards. De media ontving het spel dus beter dan de consumenten zelf.
Gelukkig toch een succes
Op voorhand al werd gelukkig voor Double Fine Productions duidelijk dat de tweede game van het bedrijf toch weleens een succes zou kunnen gaan worden. Brütal Legend, het net verschenen tweede spel van Double Fine Productions, wist van te voren al een hoop aandacht op te eisen in de media. En vele gamers sloten hoofdrolspeler Eddie Rigs al gelijk in hun hart voordat het spel op de markt kwam.
Wie weet toch een rooskleurige toekomst
Ondanks dat Psychonauts dus niet echt succesvol was, is Brütal Legend een stuk beter ontvangen. Dit is dan ook de reden dat iedereen ziet en weet dat Tim Schäfer het nog steeds in zich heeft. Er zijn weliswaar nog games aangekondigd, maar wij kijken al uit naar de volgende game.