XGN Biografie: BioWare

Article
door Limpie
maandag, 09 november 2009 om 21:00
xgn google image
Vorige week is de nieuwe role playing game van BioWare, Dragon Age: Origins, eindelijk verschenen. Wij hebben de game zeer goed ontvangen. Wij vroegen ons af hoe BioWare bekend is geworden als ontwikkelaar van grote RPG’s.
Redelijk jong bedrijf
Ontwikkelaar BioWare bestaat nog niet zo heel lang, want het begin kunnen we vinden in de jaren ’90. In 1995 is het BioWare namelijk opgericht door Ray Mauyka, Greg Zeschuk en Augustine Yip. Op dat moment waren alle drie de heren net afgestudeerd aan de medische universiteit van Alberta.
Het eerste spel genaamd, Shattered Steel, kwam al een jaar na de oprichting van het bedrijf. Doordat Shattered Steel zeer goed werd ontvangen was BioWare gelijk bekend en wilde meerdere uitgevers samenwerken om zo een succesvolle game op de markt te kunnen brengen.
Samensmelting
De eerste tien jaren waren dus succesvol voor BioWare en het bedrijf maakte later dan ook bekende games zoals Star Wars: Knights of the old Republic en Jade Empire. Vele projecten zijn in samenwerking met grote uitgevers zoals LucasArts en Microsoft gemaakt. Geen slechte tijd dus zoals je je wel kunt voorstellen.
In 2005 kwam er door het succes dan ook een grote verandering voor het bedrijf. Pandemic Studios, opgericht door oud Activision medewerkers, wilde samenvoegen met BioWare. Pandemic en BioWare zouden games echter onder eigen naam games uit blijven brengen, maar beide werden onderdeel van Elevation Partners.
Elevation Partners werd in 2007 overgenomen door Electronic Arts, maar BioWare bleef wel in eigen vorm bestaan. Het bedrijf was alleen in het bezit van EA. De overname was echter een geen slechte stap want BioWare stond een gouden toekomst te wachten.
Science Fiction RPG
Door de overname ontstand er wat verwarring rondom de science fiction RPG serie Mass Effect. Het eerste deel was een Xbox 360 exclusive, aangezien deze door Microsoft werd uitgegeven. De game bleek een succes te zijn, wat niet geheel onverwacht was. BioWare stond namelijk bekend om haar revolutionaire RPG’s doordat in Knight of the old Republic voor het eerst de mogelijkheid aanwezig was om het goede of het slechte pas op te gaan. PS3-gamers hoopten dat door de overname het tweede deel ook naar hun console zou komen, maar dat lijkt tot nu toe niet te gaan gebeuren.
Ook na Mass Effect mocht BioWare verder werken aan RPG’s. Zo is op dit moment Star Wars: The Old Republic en dus Mass Effect 2 in ontwikkeling. En uiteraard is net Dragon Age: Origins verschenen. In Dragon Age: Origins is overigens ook opnieuw iets revolutionairs toegepast. Het kiezen van goed of kwaad hangt namelijk af van je eigen geweten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een goed iemand te vermoorden, om zo toch uiteindelijk duizenden levens te redden. Deze game zal voor wel twee jaar door BioWare ondersteund worden met downloadbare content.
Er komt nog meer!
Er zijn ook nog een aantal onaangekondigde games van BioWare die op dit moment al in ontwikkeling zijn. Naar alle waarschijnlijkheid is ook Mass Effect 3 er hier één van, terwijl deel twee nog niet eens uit is. Het gaat dan ook heel goed met BioWare en wij kijken uit naar de toekomstige games van deze studio.

Populair Nieuws

Laatste Reacties