LEGO-steentjes zijn er in heel wat
kleuren. Sommige daarvan zijn relatief zeldzaam, terwijl andere in bijna alle sets op de één of andere manier te vinden zijn. Eén
kleur die veel voorkomt, gek genoeg ook in Star Wars-sets, bestaat alleen helemaal niet.
Er zijn niet veel LEGO-sets die overweldigend roze zijn. Zelfs sets die specifiek op meisjes gericht zijn, weten een zee van roze vaak te vermijden, iets dat bij veel ander speelgoed nog weleens tegenvalt. Maar toch is het een nuttige kleur die veel voorkomt.
Zelfs als hij niet nuttig is, zie je hem nog steeds met enige regelmaat. Star Wars-fans hebben vast al eens gemerkt dat deze kleur in heel veel sets verstopt is — ontwerpers binnen het thema hebben een inside joke waarbij ze
roze steentjes verstoppen op ongeziene plekken. Er is alleen iets merkwaardigs aan de hand: er zijn helemaal geen roze LEGO-steentjes.
Zoek je lichtpaars?
Dat is gek te noemen. Iedereen kan zien dat de hersenen van
Brickheadz, de ingewanden van
Peely Bone en het dak van
Gabby’s Dollhouse roze zijn. Maar wie gaat kijken naar hoe deze kleuren heten volgens LEGO, komt het woord roze niet tegen.
Via
Pick a Brick kun je zien dat ze paars zijn. Lichtroze steentjes zijn “light purple”, terwijl de wat donkerdere steentjes “bright purple” zijn. “Bright reddish violet” staat ook op het menu. Sommige van deze kleuren hebben een naam met roze erin op Bricklink, maar intern bij LEGO zijn de woorden “roze” of “pink” nergens te bekennen.
Wat heeft LEGO tegen roze?
Nu vraag je je misschien af waarom. Heeft LEGO een probleem met roze en zo ja, waarom maken ze er dan soms voor de grap een punt van om de kleur te verwerken in sets waar hij niet thuishoort? Er moet haast wel een andere verklaring zijn.
Er is een verklaring waar taalkundigen het misschien warm van krijgen: roze bestaat niet als zodanig in het Deens, de moedertaal van LEGO. De kleur heet daar lyserød, wat eigenlijk gewoon lichtrood betekent. Het gebeurt veel dat bepaalde talen geen woord hebben voor een specifieke kleur waar elders wel een woord voor is.
Als dit de verklaring is, zou je alleen verwachten dat lichtrood ook de officiële naam is van tenminste één tint roze. Maar in plaats daarvan is “reddish violet” de enige tint die rood bij naam noemt. Een logischere verklaring is dat deze taalkwestie voortkomt uit de pigmenten die gebruikt worden.
Bij verf en ander kleurmiddel is er namelijk geen pigment dat van zichzelf roze is. De kleur wordt gemaakt door paars of rood te mengen met wit. Op die manier valt de toestand bij LEGO op zijn plek: bright purple en light purple zijn dan waarschijnlijk gemaakt van dezelfde paarse en witte kleuren, maar dan in andere verhoudingen.
LEGO kleurnamen niet altijd hetzelfde
Overigens zijn er wel enigszins officiële bronnen te vinden die steentjes bestempelen als roze. Op
Bricklink, een groot platform waar fans sets en steentjes kopen er verkopen, heten de meeste tinten roze ook daadwerkelijk roze. Bricklink was ooit onafhankelijk en gebruikte niet de officiële kleurnamen van LEGO. Maar ook nu het platform eigendom is van LEGO zijn niet alle officiële namen overgenomen.
Ergens is dat ook wel te begrijpen. Het zou een beetje vervelend zijn als je op zoek was naar een roze steentje en vervolgens helemaal geen hits had op die kleur, alleen om dat LEGO hele technische namen geeft aan zijn kleuren. Officieel mag roze LEGO dan niet bestaan, maar voor alle praktische doeleinden kun je het gewoon zo noemen.