Watch Dogs maakt ons bewust van privacyschending

Article
dinsdag, 27 mei 2014 om 17:29
xgn google image
Hacken vormt vandaag de dag een serieuze bedreiging voor onze privégegevens. Aan de hand van demonstraties toont het team van Deloitte dat de game Watch Dogs niet zo heel ver van de werkelijkheid af staat. Wij, burgers, moeten ons wapenen tegen hackers en bewust worden van de gevaren om ons heen.
In de game Watch Dogs van Ubisoft zien wij Aiden Pearce met gemak gegevens stelen van burgers. Stoplichten veranderen en zelfs de controle van een metro kan zomaar worden overgenomen. Het klinkt erg futuristisch wat de man met een kleine smartphone kan doen, maar volgens de cyberbestrijders van Deloitte zijn de meeste gebeurtenissen in de game ook in de echte wereld mogelijk.

Demonstratie

In een demonstratie tonen de hackers van een computerbedrijf hoe eenvoudig het is om een geautomatiseerde treinsysteem te beïnvloeden. De hacker plaatst een virus op een USB-stick en deze wordt vervolgens aan een PC in de controlekamer verbonden. In slechts enkele secondes zijn de wissels aangepast en rijden de treinen tegen elkaar aan.
Het voorbeeld jaagt angst aan, maar gelukkig maak je zoiets nooit van je leven mee. In een toelichting legt een medewerker van Deloitte uit dat het hier om een zeer specifieke aanval gaat. De gewone burgers moeten zich eerder zorgen maken over hun eigen privacy, want in de wereld van vandaag zijn jouw gegevens goud waard voor hackers.

'Honderd procent veiligheid bestaat niet'

Consumenten en bedrijven kunnen duizenden euro's aan beveiliging en anti-virus scanners uitgeven, maar op een gegeven moment houdt het op. Wat mensen beter kunnen doen is verdiepen in de gevaren en valstrikken van hackers. Wanneer je merkt dat er een virus op je computer zit, moet je zo snel mogelijk ingrijpen en het gevaar elimineren, want virussen komen altijd wel door de beveiliging heen.
Het is eigenlijk een oneerlijke strijd die gevoerd wordt. Jij als consument bouwt als het ware een heel fort om je digitale apparaten heen en een hacker heeft genoeg aan één klein gaatje om je netwerk te betreden. Daarom bestaat honderd procent veiligheid niet volgens Roel van Rijsewijk van het Deloitte Cybersecurity Team. Het gezegde: voorkomen is beter dan genezen geldt hier dus absoluut niet.
Uiteraard begint alles bij een goed wachtwoord instellen voor gevoelige informatie. Van Rijsewijk zegt hierin dat je bijvoorbeeld absoluut geen voorspelbaar wachtwoord zoals je meisjesnaam of je favoriete idolen moet nemen. Met Google kun je namelijk al achter veel gegevens van een persoon komen. Daarnaast is een anti-virusscanner nog altijd belangrijk om het meeste gevaar buiten de deur te houden. Toch zullen er altijd wel virussen binnenkomen.

Betalen met je identiteit

Thomas Bosboom van het Deloitte Cybersecurity Team, draait de rollen om en zegt dat het soms ook aan de mens zelf ligt, want sommigen gaan roekeloos om met hun gegevens. Met name jongeren zijn niet altijd bewust van wat de gegevens die zij van zichzelf online zetten. Een jonge vrouw uploadt bijvoorbeeld een foto van haar creditcard op Twitter. Kwaadwillenden hoeven slechts het nummer over te nemen om betalingen te doen. Nu is dit een zeldzaam geval, maar soms is het gewoon beter om niets te plaatsen op sociale netwerken.
De Nederlandse Shawn Buckles bedacht een manier, als wijze van proef, om ons bewust te maken wat wij allemaal afstaan aan bedrijven. Hij haalde het nieuws doordat hij zijn eigen data veilde op het internet. De hoogste bieder krijgt toegang tot bijna alle gegevens van hem. Van locaties tot aan online conversaties. Uiteindelijk ontving Buckles een bedrag van 350 euro voor de data. De man laat hiermee zien dat online diensten helemaal niet gratis zijn. Je betaalt als het ware met je identiteit en privégegevens.
Niets aan bedrijven of overheden afstaan is helaas geen optie, maar van Rijsewijk wijst ons wel op de Europese regels waarin staat vastgelegd dat derde partijen privégegevens horen te beschermen tegen kwaadwillenden. Zij mogen niet zomaar roekeloos met jouw data omgaan. Natuurlijk is er altijd kans dat een hacker toeslaat bij jouw gemeente of bank, maar over het algemeen grijpen dergelijke instanties snel genoeg in om de schade beperkt te houden. Daarnaast blijven privégegevens eigendom van jou. Je kunt een webshop of bank vragen om bepaalde informatie weg te halen uit de database.

Duistere NSA-praktijken

Dan heb je ook nog de afluisterpraktijken van de Amerikaanse NSA en Nederlandse AIVD. Het bestrijden van gevaar en het beschermen van de burgers is een nobele taak van de overheid. Toch kun je je afvragen of er meer achter zit, want er zijn ook gevallen bekend waarvan het stelen van persoonlijke gegeven niet op grond was van de veiligheid. Edward Snowden bracht bijvoorbeeld naar buiten dat de NSA veel meer data verzamelt en daar zitten ook onschuldige mensen tussen die van niets worden verdacht.
Tegen zulke praktijken is het zeer lastig om te wapenen. Een overheid kan zo jouw mobiel tappen en in je e-mail doorzoeken op verdachte activiteiten. Aan de andere kant moeten wij volgens Bosboom hier niet al te veel zorgen over te maken. Er komt zoveel data binnen van mensen dat het onmogelijk is om ze allemaal door te lezen. Het gaat vaak om slechts het scannen van teksten en conversaties. Bovendien, als je niets te verbergen hebt dan heb je ook niets te vrezen.
Naast individuen zijn bedrijven ook potentiële slachtoffers van afluisterpraktijken. De geheime dienst kan namelijk zorgen voor economisch gewin voor het eigen land. Technologie stelen bij vliegtuigbouwers en vervolgens in je eigen land een variant daarop maken behoort tot de mogelijkheden. Nu kun je stiekem al je vinger wijzen in de richting van China, maar zoiets is heel moeilijk te achterhalen. Je tast bij de overheid altijd wel in het duister, omdat de intenties nooit kenbaar worden gemaakt.

Bewapen je tegen de hackers

Bewustwording van de gevaren om je heen is het beste middel om je te beschermen tegen hackers. Wanneer je vermoedt dat een hacker actief is, moet je zo snel mogelijk ingrijpen om de schade beperkt te houden. Sta stil met wat je allemaal online plaats. Soms is het beter om bepaalde dingen achterwege te laten, want wij laten te veel privacygegevens van onszelf op het internet achter.

Populair Nieuws