Wat maakt Super Mario Maker interessant?

Article
dinsdag, 01 september 2015 om 15:00
xgn google image
De besnorde loodgieter Mario heeft inmiddels al in meer dan 200 games zijn gezicht laten zien, maar Super Mario Maker zal de eerste titel zijn waarin je zelf levels creëert. Wat maakt Super Mario Maker nou zo interessant? XGN legt uit.

Zelf levels maken

Natuurlijk is de meest prominente feature van Super Mario Maker ook zijn kracht: het zelf levels maken. Op de Gamepad krijg je namelijk vlakken te zien, waarin jij jouw wereld bouwt. Zo kun je elementen toevoegen aan jouw Mario-wereld; denk hierbij aan power-ups, muntjes en diverse vijanden.
Daarnaast zit er geen limiet aan lengte. Een level kan zo groot of klein zijn als je wilt. Het meest interessante hieraan is echter dat alles wat normaal lijkt in Mario-game, niet van toepassing is voor Super Mario Maker. Wil je een Piranha Plant maken die kanonskogels afvuurt? Geen probleem. Of ga je misschien voor de Hammer Bros. die op Bowser zitten, terwijl ze op trampolines springen? De mogelijkheden zijn eindeloos.
En met eindeloos doelen we op de vier distinctieve stijlen die Nintendo voor ons heeft gekozen. Zo kun je kiezen uit de gamestijlen van Super Mario Bros., het alom geprijsde Super Mario Bros. 3, Super Mario World en de laatste toevoeging aan de franchise: New Super Mario Bros. U.
77494

Nintendo focust op online

Een andere reden waarom Super Mario Maker zo interessant is, is het feit dat Nintendo zich hiermee veel meer focust op online gamen. Het Japanse bedrijf staat namelijk niet echt bekend door diens focus op online gamen, maar eerder op het brengen van een plezierige singleplayer ervaring.
De eerste game van Nintendo waarin je online kon, was Mario Kart DS. En in de afgelopen jaren is de lijst met Nintendo-games waarin je via het internet met anderen kon gamen niet enorm gegroeid. Metroid Prime Hunters (Nintendo DS) en Super Smash Bros. Brawl (Wii) werden voornamelijk geteisterd door lag, terwijl Mario Kart Wii wel het goede voorbeeld liet zien.
Toch verandert Nintendo haar visie op online gamen de afgelopen tijd. Super Smash Wii U en Mario Kart 8 zetten de goede lijn van Mario Kart Wii voort en de shooter Splatoon is trouwens de eerste shootergame van Nintendo waarbij je online kunt.
Het Japanse bedrijf richt zich op online en dat is ook te zien aan Super Mario Maker. Het opbouwen van je eigen levels, om die vervolgens online te zetten, waarna andere Mario-liefhebbers ze kunnen spelen en hun oordeel daar op kunnen geven. Het brengt ons bij het volgende punt…
77495

Replaywaarde door community

Want als games als LittleBigPlanet en Trials ons iets hebben geleerd de afgelopen tijd, dan is het wel dat de community meestal de meest fantastische en inspirerende levels maakt. En dat zal waarschijnlijk ook snel het gevolg zijn bij Super Mario Maker. Vergaap jezelf bijvoorbeeld alleen al aan de levels die werden getoond tijdens de Nintendo World Championships 2015.
En daar zit natuurlijk ook de kracht van Super Mario Maker. Met een grote community kunnen er namelijk talloze levels worden gemaakt en die zijn voor een groot deel allemaal verschillend. De beste levels ga je vinden onder Course World, waar je dan Featured en Star Ranking ziet staan. Hieronder vallen de allerbeste levels die zijn gemaakt door Nintendo-liefhebbers en Mario-enthousiastelingen.
Zelfs daar houdt het niet op. Deze levels kun je namelijk ook gewoon downloaden, om daarna verder te spelen of om zelf nog aan te passen. De werelden van anderen kun je inderdaad zelf nog aanpassen, waardoor de perfecte Mario-wereld binnen je handbereik ligt. Of dat ook nog zover gaat komen, is echter nog maar de vraag. Maar wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we Super Mario Maker in onze handen hebben.