Wat is Black Friday? - Waar komt het 'feest' vandaan?

  In Amerika is het koopjesfestijn nog een stuk groter dan hier in Nederland, maar dat mag de pret niet drukken! Ook hier in Nederland kunnen we gewoon genieten van een groot aantal lekkere kortingen. Uit het niets is dit feest overgewaaid uit Amerika, maar wat is Black Friday eigenlijk?

  De dag na Thanksgiving

  Thanksgiving Day is een feestdag die gevierd wordt in de Verenigde Staten en in Canada. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het bedanken van god voor de oogst en alle andere goede dingen die er zijn. In Canada eindigt de oogst eerder dan in zijn buurland, dus hier wordt Thanksgiving op de tweede maandag in oktober gevierd.

  Maar waar wij het meest bekend mee zijn is de Thanksgiving in Amerika, deze is altijd op de vierde donderdag in november. Nu nemen wij in ons koude kikkerlandje deze ruw vertaalde dankzegginsdag niet over, maar voor de dag erna lopen wij Nederlanders wel warm! Dan is het namelijk Black Friday. In sommige staten in de VS is Black Friday zelfs een officiële feestdag, waarop de mensen dan vrij zijn.

  Het ontstaan van de naam

  Er gaan verschillende theorieën rond over het ontstaan van Black Friday. Wat is Black Friday nou echt en waar komt toch die naam vandaan? Het oorspronkelijke en toch ook wel beetje saaie verhaal van het ontstaan van de naam: in de Amerikaanse stad Philadelphia werd de naam Black Friday gebruikt om de ongekende verkeersdrukte aan te duiden die in en rond de stad aanwezig was op de dag na Thanksgiving.

  Maar er is ook een alternatieve theorie. Wanneer je namelijk met je bedrijf verlies maakt dan schrijf je rode cijfers, maar als je winst maakt schrijf je zwarte cijfers. Iets wat veel bedrijven in deze periode kunnen doen, omdat mensen tijdens deze periode al flinke kerstinkopen doen.

  De gekte van Black Friday

  Nu we al een klein antwoord hebben geformuleerd op de vraag 'Wat is Black Friday?' kunnen we het hebben over de gekte die deze dag wel niet met zich meebrengt. Als je dacht dat de koopgekte in Nederland al erg was, dan moet je het bovenstaande filmpje even kijken! In Amerika geven ze 'koopjesjagen' een hele nieuwe betekenis.

  Mensen vechten letterlijk voor het product dat ze mee naar huis willen nemen, het gaat eigenlijk allemaal te ver. Namelijk niet alleen de winkelmedewerkers draaien overuren, ook in het ziekenhuis zullen ze soms een patient tegenkomen die zichzelf is kwijtgeraakt tijdens al het geweld van Black Friday. Een tripje met de ambulance is dus allesbehalve uitgesloten.

  Maargoed, voor de korting in Amerika hebben mensen dan ook veel over. De prijs is vaak geen fractie van het origineel op deze dag en met zoveel mensen die in hetzelfde land wonen kun je niet om de drukte heen!

  Black Friday in Nederland

  De uit Amerika overgewaaide feestdag brak in 2015 door. Toen deden er nog maar een handjevol winkeliers mee, denk aan een bol.com en MediaMarkt. Nu, 2 jaar later, begint Black Friday in ons lage land een heus fenomeen te worden. Volgens het onderzoeksbureau Motivaction is inmiddels tweederde van Nederland op de hoogte van de dag vol kortingen. Je kunt er niet meer omheen!

  Van Koffiediscounter tot Hunkemöller, van JBL tot Game Mania en van Zalando tot smartphonehoesjes.nl, er is geen winkel meer weg te denken uit het circus dat door het leven gaat als Black Friday. Wij Nederlanders hebben een instinct als het gaat om lekkere kortingen en vol verwachting kijken we dan ook likkebaardend uit naar alle kortingen die online bekend gemaakt worden.

  Het financiële plaatje van Black Friday

  Als je de financiële cijfers erbij pakt van het prijzenfestival in Nederland dan zie je dat Black Friday aanslaat bij de consument. Volgens RTB House is de Nederlandse webshopbezoeker actief bezig. De consument heeft vorig jaar 205% meer aankopen afgerond dan op een normale novemberdag.

  Of de omzet van de deelnemende bedrijven in Nederland ook positief worden aangetast is niet bekend, maar volgens het Financieel Dagblad zorgt Black Friday naar alle waarschijnlijkheid maar voor een beperkte extra omzet. Sander Golberdinge van Detailhandel Nederland zei tegen de Nederlandse krant het volgende:

  '''Je weet nooit helemaal hoeveel omzet je aan Black Friday mag toeschrijven. Maar als mensen in de winkelstraat zijn en het naar hun zin hebben, gaan ze wel extra kopen.''

  Wat is Black Friday? Nu weet je het!

  Nu je in het bezit bent van dit staaltje kennis over Black Friday kun je rustig, of juist met een rap tempo, het gehele internet afstruinen om de beste dealtjes in je handen te sluiten. Ben je nou benieuwd naar de beste deals voor Black Friday, check dan onze lijst met alle Black Friday 2017 deals! Hier vind je te gekke deals zoals een Xbox One S met Assassin's Creed Origins voor 179 euro

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.