Arcane is één van de beste series op
Netflix, maar lang niet iedereen geeft de animatieserie een kans. Enerzijds doordat het een animatieserie is, maar ook hoor je vaak dat er niet gekeken wordt, doordat het label
League of Legends eraan hangt. Toch is dat laatste compleet onterecht en durf ik zelfs te stellen dat de serie nog beter is, doordat ik niks met
League of Legends heb.
De populaire MOBA van Riot Games is al flink wat jaartjes oud, maar zelfs in de tijd dat ik op de middelbare school zat vond ik het nooit wat. Ik zag het altijd als die multiplayer game die m’n vrienden leuk vonden, maar waarvan ik niks snapte en daarmee was het klaar. Nog altijd speel ik het spel niet, maar Arcane is daarentegen één van mijn lievelingsseries.
Ieder frame als schilderij
De animatieserie uit de stal van Franse studio Fortiche is schitterend om te zien. Ieder frame kun je losknippen en als schilderij ophangen in je huis, maar dat is slechts één van de vele redenen waarom de serie zo ontzettend goed is. De muziek en het animatiewerk zijn nog twee van die redenen.
Toch is het verhaal de grootste reden om
Arcane op Netflix te kijken. Al helemaal als je niets met League of Legends hebt. Puur doordat je totaal geen idee hebt hoe de personages zich ontwikkelen tot de Champions als wie je in League of Legends speelt. Wie de game speelt, heeft namelijk al een goed idee van de ontwikkelingen die de personages meemaken.
Voorkennis
Als leek zit ik daarentegen elke aflevering op het puntje van mijn stoel. Het verhaal over weeszusjes Vi en Powder/Jinx is aangrijpend, ontroerend, actievol en zit boordevol wendingen die je als leek totaal niet ziet aankomen. Na de derde aflevering van het eerste seizoen biggelen de tranen waarschijnlijk al over de wangen als nieuwe kijker.
De impact is simpelweg groter doordat het duo compleet onbekend is voor je. Arcane vertelt namelijk veelal de origine van bekende Champions uit League of Legends. De helden en schurken als wie je vecht in de MOBA zijn in de Netflix-serie dan ook nog niet compleet gevormd.
Fans van de game puzzelen daardoor als het ware aan elkaar hoe Powder Jinx wordt, terwijl nieuwe kijkers geen flauw idee hebben dat die evolutie überhaupt in de maak was. Hetzelfde geldt voor de bredere cast (want ja, Arcane heeft een gigantische cast aan personages). League-spelers herkennen aan de namen gelijk welke een grotere rol zullen hebben, nieuwkomers tasten op dat vlak wederom in het duister.
Blij in het duister tasten
Neem me niet kwalijk voor de lofzang die ik spuw over de serie, maar het is een feit dat deze meer aandacht verdient. Als één van de duurste animatieproducties aller tijden zet Arcane een knap staaltje kunst neer, maar de sticker “League of Legends” schrikt wellicht toch af. Dat is dus nergens voor nodig.
Voor het eerste seizoen was dat al niet het geval en voor seizoen 2, dat deze maand middels drie delen uitgebracht wordt, ook niet. Als je dit dus leest en je ooit getwijfeld hebt, is
dit het moment om in te stappen. Met slechts negen afleveringen in het eerste seizoen, en de aankondiging dat seizoen 2 de laatste is, kun je precies instappen op het moment dat seizoen 2 afloopt.
Dat zou toch mooi zijn om gewoon in één keer de gehele serie te kunnen bingen. Tenminste, zolang je niet met League of Legends-kenners spreekt, want ja, die hebben nog altijd een stapje voor. Erg is dat niet hoor, maar als iemand die compleet in het duister tast geniet ik toch nét wat meer dan als ik voorkennis had over de wereld van League.