Vrouwen in FIFA 16 - Hoe maken nationale vrouwenteams straks debuut?

Article
vrijdag, 18 september 2015 om 16:26
xgn google image
Voor het eerst wordt er ook vrouwenvoetbal gespeeld in 's werelds populairste voetbalgame. Er zitten namelijk twaalf nationale vrouwenteams in FIFA 16.
Bij XGN zat niet iedereen op de komst van de dames te wachten, maar nu in de FIFA 16 demo de vrouwenteams van Duitsland en de VS toch echt 90 minuten op het veld mogen staan, wordt het tijd voor een nauwkeurigere blik op FIFA's opmerkelijkste toevoeging.

Debuut voor vrouwen FIFA 16

EA betreedt voor hen onbekend terrein. Hoewel EA nu al 20 jaar ervaring heeft met mannelijke spelers, is damesvoetbal wel degelijk anders. Van de snelheid van het spel, de motoriek van de speelsters tot de balcontrole en aannames, alles ziet er toch net wat anders uit. De vraag is dan ook of EA in staat is dit verschil zichtbaar te maken in het spel en merkbaar te maken in de gameplay.
Het antwoord daarop is een volmondig ja. Vanaf de eerste pass die je geeft zie je dat de houding van de heupen en de positie van de voet verschilt van de mannelijke spelers. Daarnaast zie je ook in de duels een groot verschil. De houding van de armen, de beweging van de benen alles is duidelijk anders.
78634

Ervaring voor de gamer

Het verschil tussen mannen en vrouwen voetbal is in de gameplay duidelijk te merken. Doordat de bal net wat verder weg stuitert bij een balaanname en een pass iets minder hard gegeven kan worden, moet je als speler de tactiek ook aanpassen. Er wordt net iets minder behendig gedribbeld dus á la Messi even snel vier verdedigers voorbij zit er niet direct in. Dit betekent echter helemaal niet dat de vrouwen in FIFA 16 niet goed kunnen voetballen!
EA lijkt met de zorgvuldigheid en tijd die ze in het damesvoetbal heeft gestopt wel aan te geven verder te gaan met damesvoetbal in de FIFA franchise. Natuurlijk is er nog wel te merken dat EA voor het eerste vrouwelijke teams in het spel heeft.
Zo zijn er voorlopig nog maar 12 teams om mee te spelen en helaas zitten de Nederlandse leeuwinnen daar niet bij. Verder zijn de gametypes waarin je de vrouwen kan gebruiken nog beperkt. Je kan alleen in Match Day, een offline toernooi of online vriendschappelijke wedstrijden gebruik maken van de nationale damesteams. Vrouwenteams kunnen dan ook alleen tegen andere vrouwenteams spelen. Een potje jongens tegen de meisjes zit er dus niet in.

Een goede eerste stap

Ondanks de beperkte speelbare speltypen zet EA een goede eerste stap. De komst van het vrouwenvoetbal in FIFA is zeker geen mislukking en het zou zo kunnen dat FIFA 17 zelfs uitgebreidere mogelijkheden gaat krijgen voor de voetballende dames. In de demo kun je maar met twee vrouwenteams spelen. Om ook gebruik te maken van de overige 10 teams kun je het spel natuurlijk pre-orderen.

Populair Nieuws