Top 9 beste films voor november 2015

Article
maandag, 02 november 2015 om 18:02
xgn google image
De wintertijd is weer ingesteld en iedere avond wordt het steeds kouder. Daarom is het een goed idee om de warmte van de bioscoopzaal opzoeken en dat kun je doen met deze top 9 beste films voor november 2015.
De grootste film van november is zonder twijfel, The Hunger Games Mockingjay Part 2. Het is de laatste film in de franchise, waar Jennifer Lawrence voor een groot deel haar faam aan te danken heeft in de rol van Katniss Everdeen. Mocht je zelf helemaal niks hebben met The Hunger Games of Jennifer Lawrence, wees gerust. In Bridge of Spies serveert Steven Spielberg ons een prachtig drama voor dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog met in de hoofdrol Tom Hanks.

The Hunger Games Mockingjay Part 2 - 18 november

The Hunger Games Mockingjay Part 2 brengt de franchise naar een krachtig finalestuk, waarin Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) zich realiseert dat men niet langer vecht om te overleven, maar vecht voor een nieuwe toekomst. Terwijl de natie van Panem in een volledige oorlog is verwikkeld, confronteert Katniss President Snow (Donald Sutherland) in een laatste confrontatie. Gezamenlijk met een groep van haar beste vrienden, waaronder Gale (Liam Hemsworth), Finnick (Sam Claflin) en Peeta (Josh Hutcherson), gaat Katniss op een missie met de eenheid van District 13, waarin zij hun leven op het spel zetten om de inwoners van Panem te bevrijden.
Tegelijkertijd probeert de groep een sluipmoord te plegen op President Snow, die geobsedeerd is met het uitroeien van Katniss. Om dit doel te volbrengen, moet Katniss uitdagingen als levensgevaarlijke valstrikken, vijanden en morele keuzes overkomen, die het haar moeilijker maken dan welke andere arena dan ook uit The Hunger Games.

Bridge of Spies - 26 november

Bridge of Spies is een historisch drama, dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog. De hoofdrol is weggelegd voor de Brooklyn advocaat James Donovan (Tom Hanks), aan wie wordt gevraagd om de onderhandelingen te leiden voor een uitwisseling tussen gevangenen. In dit geval gaat het specifiek over een Amerikaanse piloot, die is neergeschoten boven de USSR en een spion van de Sovjet-Unie, die een gevangenisstraf van 45 jaar uitzit wegens spionage tegen de Verenigde Staten.
Steven Spielberg (Saving Private Ryan, Schindler's List, Lincoln) regiseert Bridge of Spies aan de hand van een script geschreven door Matt Charman en de Coen Brothers (The Big Lebowski, True Grit).
In november hebben wij ook twee films gebaseerd op waargebeurde verhalen. Allereerst speelt Ben Foster de rol van Lance Armstrong in The Program, waarin de opkomst en ondergang van Armstrong in beeld wordt gebracht. De tweede film is The End of the Tour, waarin het vijf dagen lange interview tussen Rolling Stone reporter David Lipsky en bekroonde schrijver David Foster Wallace leidt tot een intense relatie en een niet gepubliceerd interview.

The Program - 19 november

Een Ierse sportjournalist (Chris O'Dowd) is ervan overtuigd dat de prestaties van Lance Armstrong (Ben Foster) tijdens zijn Tour de France overwinningen te danken zijn aan illegale substanties. Met deze overtuiging start hij een onderzoek naar bewijzen, die Armstrong doen ontmaskeren.
Het verhaal van The Program is te danken aan het boek Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong, geschreven door David Walsh. Hij is de Ierse sportjournalist van de Sunday Times, die in de film wordt gespeeld door Chris O'Dowd. Het verhaal in het boek illustreert het dertien jaar lange gevecht om Armstrong te ontmaskeren, terwijl Walsh als journalist werd ontweken en aangeklaagd.
De waarheid over Lance Armstrong is nu bekend en dat levert ons de film The Program op van regisseur Stephen Frears, waarin wij naast Ben Foster en Chris O'Dowd, ook Jesse Plemons, Lee Pace en Dustin Hoffman kunnen zien.

The End of the Tour - 12 november

The End of the Tour vertelt het verhaal van een vijf dagen lang interview tussen Rolling Stone journalist (en schrijver) David Lipsky (Jesse Eisenberg) en bekroonde schrijver David Foster Wallace (Jason Segel), kort nadat Wallace zijn baanbrekende boek, Infinite Jest uitgeeft in 1996. Als de dagen verstrijken, begint een onbelangrijke maar toch intense relatie te ontstaan tussen de journalist en zijn onderwerp. De twee mannen dansen figuurlijk om elkaar heen, terwijl ze veel gelach maar ook mogelijk verstopte zwaktes met elkaar delen. Toch is het nooit duidelijk hoe eerlijk ze zijn tegenover elkaar.
Ironisch genoeg is het interview tussen de twee mannen nooit gepubliceerd, waardoor vijf dagen aan audio tapes ergens in de kast van Lipsky terechtkwamen. De mannen hebben na het interview elkaar ook nooit meer ontmoet. Dit om de simpele reden dat Wallace in 2008 zelfmoord pleegde. Na deze gebeurtenis schreef Lipsky zijn memoires over deze onvergetelijke ontmoeting en daar is de film The End of the Tour op gebaseerd.
In november is er ook ruimte voor komische films in verschillende leeftijdscategorieën. Voor volwassenen is er de kookfilm Burnt, waarin Bradley Cooper een nieuwe kans ziet om drie Michelin sterren te verdienen in Londen. Voor de kinderen komt de nieuwe Pixar film The Good Dinosaur uit, waarin dinosauriërs niet worden uitgeroeid door een asteroïde. In plaats daarvan sluit de dino Arlo een onwaarschijnlijke vriendschap met een menselijk kind.

Burnt - 26 november

Chef Adam Jones (Bradley Cooper) had alles in het leven en verloor het ook allemaal. De voormalige enfant terrible uit de restaurantwereld van Parijs had twee Michelin sterren gewonnen en hij zocht enkel naar de spanning om een explosie aan smaken te creëren. Nu keert hij terug naar Londen om zijn eigen keuken te beheren en om de ongrijpbare derde Michelin ster te verdienen. Hiervoor moet Jones wel zijn slechte gewoontes loslaten en de beste van de beste koks aan zijn zijde krijgen, waaronder de prachtige Helene (Sienna Miller).
De cast van Burnt wordt naast Bradley Cooper en Sienna Miller aangevuld met een mooie internationale groep bestaande uit: Daniel Brühl, Omar Sy, Riccardo Scamarcio, Sam Keeley, Emma Thompson, Uma Thurman, Lily James en Alicia Vikander.

The Good Dinosaur - 25 november

De film The Good Dinosaur stelt de vraag: Wat als de asteroïde die het leven op aarde voorgoed veranderde, juist de planeet compleet mist, waardoor dinosauriërs niet werden uitgeroeid? Pixar Animation Stuidos neemt je mee op een episch avontuur in de wereld van dinosauriërs, waarin een Apotosaurus genaamd Arlo een onwaarschijnlijke vriendschap sluit met een menselijk kind. Samen reist het tweetal door een hard en mysterieus landschap, waardoor Arlo langzaam ontdekt dat hij de kracht heeft om zijn angsten te confronteren en waar hij werkelijk toe in staat is.
Voor de film The Good Dinosaur maakt Peter Sohn zijn regiedebuut. Hiervoor heeft hij ervaring opgedaan als animator en storyboard artist voor films als The Incredibles, Ratatouille en UP. Daarbij heeft hij ook voor veel kleine rollen zijn stem verleent in verschillende Pixar animaties. De stemmen in The Good Dinosaur worden daarentegen vertolkt door: Raymond Ochoa, Jeffrey Wright, Steve Zahn, Anna Paquin, Sam Elliott en Frances McDormand met overigens ook hier een kleine rol voor Peter Sohn.
Mocht je toch meer op zoek zijn naar drama, dan staan de films By The Sea en A Perfect Day op je te wachten. In By The Sea zien wij Angelina Jolie en Brad Pitt voor het eerst weer samen in een film, nadat ze elkaar leerde kennen op de set van Mr and Mrs Smith. In A Perfect Day zien wij Benicio Del Toro als hulpverlener in een oorlogsgebied, die samen met zijn collega's een lijk probeert te verwijderen uit een waterput, alleen is die taak moeilijker dan het lijkt.

By The Sea - 26 november

Het is de jaren zeventig in Frankrijk, voormalig danseres Vanessa (Angelina Jolie) reist samen met haar Amerikaanse man Roland (Brad Pitt), een schrijver, door het land. Het tweetal lijkt uit elkaar te groeien, maar als ze blijven hangen in een stil dorp aan de kust, vormen zij vriendschappen met de wat meer levendige inwoners van de plaats, zoals de lokale barman en hotel eigenaar.
Voor Angelina Jolie is By The Sea niet alleen een film waarin zij samen met haar man Brad Pitt op beeld schittert. Jolie is tevens regisseur, schrijfster en producer van By The Sea. Vanuit haar regiestoel stuurt ze niet alleen Brad Pitt aan, maar ook Mélanie Laurent en Melvil Poupaud.

A Perfect Day -12 november

Sophie (Mélanie Thierry) probeert samen met haar collega hulpverleners Mambru (Benicio Del Toro) en B (Tim Robbins) een watervoorziening te redden van een verlaten gemeenschap in een Bosnisch oorlogsgebied. Hiervoor moeten zij alleen wel bureaucraten van de Verenigde Naties, militaire facties en lokale criminelen te slim af zijn. Gelijktijdig moeten zij ook nog Katya (Olga Kurylenko), de ex van Mambru afleiden, terwijl zij juist vanaf het hoofdkantoor is ingevlogen om de missie te stoppen.
Een dode koe, een niet meewerkende goederenwinkel en een boze hond die vastzit aan een stuk touw die de hulpverleners hard nodig hebben. Het zijn allemaal ogenschijnlijk simpele obstructie, die de groep ervan weerhoudt om het einddoel te bereiken, namelijk het verwijderen van een menselijk lichaam uit een waterput. De grootste uitdaging aan deze missie blijkt dan ook om geestelijk gezond te blijven op deze niet zo perfecte dag.
Wij eindigen de top 9 beste films voor november 2015 niet op een vrolijke noot. De film The Gift is namelijk een psychologische thriller met Jason Bateman en Rebecca Hall in de hoofdrol. Het tweetal speelt een jong getrouwd stel, die continue cadeau's ontvangen van Joel Edgerton, en dat klinkt leuker dan het in werkelijkheid is.

The Gift - 5 november

Simon (Jason Bateman) en Robyn (Rebecca Hall) zijn een jong getrouwd stel wiens leven precies gaat zoals gepland, totdat ze bij toeval een oude bekende van Simon tegen het lijf lopen, die hun leven een verschrikkelijke wending geeft. Simon herkent Gordo (Joel Edgerton) in eerste instantie niet, maar nadat een serie van onaangekondigde ontmoetingen en mysterieuze presentjes toch wat gevaarlijk worden, komt een weerzinwekkend geheim uit het verleden aan het licht van meer dan twintig jaar geleden.
Terwijl Robyn meer te weten komt over het verontrustende geheim van Simon en Gordo, begint zij zich af te vragen: hoe goed kennen wij de mensen die het dichtst bij ons staan, en is het echt mogelijk om het verleden los te laten?
Voor Joel Edgerton is The Gift niet enkel de film waarin hij de mysterieuze Gordo speelt. Zo maakt Edgerton met The Gift zijn regiedebuut voor een speelfilm, aan de hand van een script die hij ook zelf heeft geschreven.