Top 5 The Surge PS4 game details - Wat we mogen verwachten

Article
zondag, 28 augustus 2016 om 13:05
xgn google image
The Surge is een titel die nog niet veel mensen kennen. Maar, wanneer je dieper ingaat op de gameplay van de nieuwe titel van Focus Home Interactive zal je zien dat de nieuwe game behoorlijk wat in zijn mars heeft. Daarom hebben we voor jou de top 5 The Surge PS4 game details in leven geroepen.
Sommige mensen zullen The Surge op het eerste gezicht bestempelen als een futuristische Dark Souls kloon. Deze stempel doet de game zeker geen eer aan. Om even wat helderheid in de zaak te scheppen en om je te laten weten wat je mag verwachten hebben we hierbij dan ook de top 5 The Surge PS4 game details voor je.

5. Gevechtsysteem

Het gevechtsysteem in de nieuwe The Surge is een goede om deze top 5 The Surge PS4 game details mee af te trappen. Dit werkt namelijk niet zoals je bijvoorbeeld gewend bent van de game waar veel mensen deze titel mee vergelijken. Waar sommige mensen het vechtsysteem in de Dark Souls game misschien zouden bestempelen als stroperig, is het in The Surge allemaal vrij vlot en heb je de vijand snel van je af geschud.
Dit betekent overigens niet dat The Surge een stuk makkelijker wegspeelt. De vijanden in de game zijn namelijk behoorlijk lastig te verslaan en wanneer je even niet oplet dan zal je al vrij snel aan het kortste eind trekken. Een voordeel dat je tijdens de gevechten nodig zult hebben, is het feit dat je kunt focussen op zwakke plekken van een vijand.
Wanneer een tegenstander bijvoorbeeld één van zijn benen niet heeft beschermd met zijn uitrusting, dan kun jij daar eens even flink misbruik van maken. Door met de rechter thumbstick te richten op een van de ledematen heb je de mogelijkheid om de impact van je wapen neer te laten komen op de zwakke plek van je tegenstander.
Als je de vijand vervolgens genoeg schade hebt toegebracht, dan kun je hem met een zeer brute en bloederige finishing move het leven uitjagen. De animatie die bij een finisher wordt getoond, verschilt per wapen en per ledemaat en daarnaast verschilt het ook nog eens per vijand. Op deze manier is het vechten met je vijanden altijd behoorlijk interessant om naar te kijken.
Zoals gezegd, is het geen makkelijke opgave om je tegenstander uit te schakelen. Je tegenstander weet namelijk behoorlijk wat schade op jou aan te richten en als je niet op het juiste moment zijn aanvallen ontwijkt, dan kun je weer van voor af aan beginnen. De reden waarom dit sterven behoorlijk vervelend is, zullen we later in deze top 5 The Surge PS4 game details nog op terug komen.
Verder krijg je door te vechten met je vijand ook nog eens energie. Die energie heb je nodig om de brute finishers uit te voeren, maar daarnaast heb je diezelfde energie ook nodig om jezelf te genezen. Hierdoor moet je constant de afweging maken tussen het amputeren van je tegenstander, of je gezondheid weer op peil te brengen.
96617

4. Amputeren voor nieuwe wapens

Het verzwakken van de ledematen van je tegenstander heeft ook nog eens zin. Wanneer je namelijk een tof nieuw wapen op een tegenstander ziet zitten, dan moet je hem deze ook echt afhandig maken. Dit doe je natuurlijk niet door op een lieve toon aan de vijand te vragen of hij zijn wapen even zou willen geven. Nee, het verkrijgen van nieuwe wapens gaat er in The Surge iets anders aan toe.
De wapens worden namelijk niet vastgehouden door de mechanische monsters die je in de game tegenkomt. De wapens zitten daadwerkelijk vast aan de verschillende vijanden die je in de game zult zien. Dit betekent dat je een vijand zijn arm moet afhakken om het wapen, dat jij graag wilt, te krijgen.
Hetzelfde geldt overigens voor de armor die je vijand aanheeft. Wil je bijvoorbeeld die ene helm die je tegenstander op heeft? Dan zal je toch echt zijn hoofd moeten afhakken om dat nieuwe stukje uitrusting te bemachtigen.
Het op deze manier verkrijgen van nieuwe wapens en uitrusting biedt voor jou als speler een hele nieuwe uitdaging. Wanneer je namelijk stervende bent, dan kun je maar beter niet dat ene wapen proberen te bemachtigen. Als je namelijk op sterven na dood bent, heb je de energie natuurlijk hard nodig om jezelf weer gezond te maken.
Deze mechanic is dusdanig origineel dat het ons niet meer dan terecht leek om het een plekje in deze top 5 The Surge PS4 game details te gunnen.
96618

3. Scraps voor alles

Maar die wapens komen niet uit het luchtledige vallen. Naast het feit dat je energie krijgt wanneer je een tegenstander hebt verslagen, krijg je ook nog eens Scraps die je kunt gebruiken om diezelfde wapens te bouwen. Deze Scraps kun je waarschijnlijk het beste vergelijken met de Souls uit de Souls franchise of het bloed uit Bloodborne.
Je hebt de Scraps namelijk niet alleen nodig om nieuwe wapens en uitrusting te verkrijgen. Je gebruikt de Scraps in The Surge ook om te levelen. Hierdoor zal je constant de beslissing moeten nemen om jezelf te versterken of om juist jezelf sterker te maken door nieuwe uitrusting te bouwen.
Deze keuze zorgt bij Dark Souls spelers waarschijnlijk voor post-traumatische stressaanvallen, want zij zijn maar al te bekend met deze feature. Het verzamelen van grondstoffen, die je zowel voor het bouwen van nieuwe wapens gebruikt als voor het levelen van je personage, zorgt ervoor dat je ofwel constant op hetzelfde stuk moet grinden om vooruit te komen, ofwel voor de uitdagende keuze te gaan met het risico om een foute keus te maken.
Hoewel dit misschien een feature is die niet door iedereen gewaardeerd zal worden, biedt het verzamelen van Scraps wel degelijk nieuwe gameplay opties. Je kunt ervoor kiezen om meer risico te lopen door de grotere tegenstanders neer te halen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om steeds de wat eenvoudiger tegenstanders te doden waardoor het verzamelen van grondstoffen wat trager gaat.
De keuzes waarvoor deze mechanic je stelt in de game zijn in ieder geval voldoende reden voor een derde plaats in de top 5 The Surge PS4 game details!
96619

2. Verschillende uitrusting voor verschillende situaties

Zoals je misschien al door hebt, is niet elke vijand in The Surge hetzelfde. De een biedt je wat meer Scraps voor een wat lastiger gevecht, de ander gaat wat eenvoudiger neer en geeft je na het verslaan dan ook minder Scraps. De verscheidenheid aan vijanden vraagt daarnaast ook nog eens om verschillende uitrustingen.
De verschillende wapens die de game rijk is, werken namelijk niet allemaal even goed tegen een bepaalde tegenstander. Zo zal een trager wapen natuurlijk minder goed werken tegen een snellere vijand. Terwijl wanneer je een krachtiger en loggere vijand tegenkomt, het natuurlijk wel zo handig als jij een wapen hebt dat weliswaar trager is, maar ook meer schade kan aanrichten.
Verder heb je in de uitrusting die je aantrekt ook nog eens slots waarin je implantaten kunt stoppen. Deze implantaten zorgen ervoor dat je tijdens de strijd tegen de mechanische monsters een klein voordeel hebt. Zo heb je bijvoorbeeld een implantaat die ervoor zorgt dat er een healthbar te zien is bij je vijanden.
Natuurlijk heb je bij de kleinere vijanden niet zo één, twee, drie een healthbar nodig, maar wanneer je tegen een eindbaas aan het vechten bent dan is het wel zo makkelijk om te weten hoeveel van zijn gezondheid je er nog af moet slaan voor hij neergaat. De verschillende implantaten bieden ook weer keuzes die je moet maken voor jouw speelstijl.
Op deze manier wordt het kiezen van de juiste uitrusting voor een bepaald gevecht een hele opgave. Er zijn namelijk verschillende wapens, verschillende armor onderdelen en daarnaast ook nog eens verschillende implantaten waar je uit moet kiezen. Om de juiste uitrusting te kiezen voor een bepaald gevecht met een eindbaas zal je in ieder geval goed moeten nadenken voor je ten strijde trekt.
De game bestaat, zoals je merkt, onder andere voor een groot deel uit keuzes maken. Van keuzes die je moet maken tijdens de gevechten zelf tot de keuzes die je voor het begin van een gevecht maken. Alles wat je in The Surge doet, is voor een groot deel gebaseerd op het maken van de verschillende beslissingen. Het andere deel is natuurlijk jouw kunde als strijder.
Want je uitrusting brengt je namelijk maar tot een bepaald punt in de game. Uiteindelijk ben je ook voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je rekening houdt met je tegenstander en de manier waarop deze vecht. Maar die mechanics hebben we natuurlijk al behandeld in de top 5 The Surge PS4 game details. Snel door naar de nummer 1.
96620

1. Verhaal en setting

De nummer 1 is toch echt wel de setting waarin The Surge zich afspeelt. De futuristische laag die over de game is gegoten, zou elke science fiction fan moeten laten kwijlen. Het verhaal zet de protagonist in een wereld die ten onder gaat aan global warming. Om dit tegen te gaan, is de protagonist gaan werken bij een bedrijf dat voor het grootste deel werkt aan recycling.
Maar op een dag gaat alles mis binnen het bedrijf waardoor de collega’s, van de tot dusver naamloze hoofdrolspeler, veranderen in levensgevaarlijke mechanisch aangedreven zombies. Daarnaast zien de machines jou als een slecht werkend product en willen zij je uit elkaar halen om je te kunnen repareren.
Het feit dat zowel de machines als je collega’s tegen je zijn gekeerd, maakt dat de volledige wereld van The Surge behoorlijk vijandig aanvoelt. Je bent namelijk maar op één plek echt veilig en dat is de plek waar je de nieuwe wapens in elkaar zet en waar je je personage een level omhoog kunt laten gaan. Toevallig genoeg is deze werkplaats ook de enige plek waar je muziek zult horen in de game.
Want gedurende de volledige previewsessie van The Surge zijn we geen enkel stuk muziek tegengekomen naast het treurige countrydeuntje dat speelt op de werkplaats. Dit zorgt ervoor dat je ook echt in de vijandige wereld opgenomen lijkt te worden. Ook zorgt het er tegelijkertijd voor dat er op de juiste momenten jumpscares toegevoegd kunnen worden.
Want die jumpscares zijn in een veelvoud aanwezig. Van vijanden die razendsnel op je af springen, tot grotere machines die ineens opstaan en zich tegen je keren. Het gebrek aan muziek zorgt voor een dusdanig onheilspellend sfeertje dat je jezelf niet snel op je gemak zult voelen tijdens het spelen.
Maar des te beter voelt het wanneer je na een heftig schrikmoment jezelf herpakt en de vijand genadeloos een kopje kleiner weet te maken. Niet alleen de moeilijkheidsgraad van de game zorgt voor een bepaalde voldoening na het verslaan van een vijand, ook het feit dat je als speler constant op je hoede moet zijn, draagt daaraan bij.
De setting zorgt voor een bepaalde verfrissing die de 'moeilijkere' games broodnodig hadden. De fantasiesetting van zowel Bloodborne als Dark Souls gaat na verloop van tijd toch echt wel vervelen. Het feit dat er met Focus Home Interactive en haar The Surge een nieuwe speler in de markt van 'moeilijkere' games is opgestaan, zorgt er dan ook waarschijnlijk wel voor dat From Software eens even stevig wakker wordt geschud.