Top 5 mindblowing performances in tv-series

Article
vrijdag, 22 augustus 2014 om 9:00
xgn google image
Sinds het millennium is er een enorme verschuiving gaande in de wereld van series. Waar je vroeger naam maakte als acteur in een serie en vervolgens je spullen pakte naar Hollywood, daar zijn series tegenwoordig even – zo niet meer – prestigieus. Dankzij die verandering hebben we de laatste jaren een aantal heerlijke acteerprestaties gezien.
Het gaat bij deze vijf acteerprestaties alleen om hoofdrollen in series, dus bijrollen of series met een ensemble cast worden niet in deze lijst meegerekend.

5. Michael C. Hall als Dexter – Dexter

Toen de serie Dexter in 2006 begon, was iedereen stomverbaasd. Nog nooit eerder had een serie als hoofdpersoon een seriemoordenaar. Hoe kun je in hemelsnaam een band opbouwen met een moordenaar en je daarmee verbonden voelen? Ten eerste was het van belang dat Dexter alleen ‘slechte mensen’ om het leven bracht en ten tweede de casting divisie van netwerk Showtime.
Michael C. Hall zorgde ervoor dat Dexter een zeer geliefd personage werd op de Amerikaanse televisie, met geweldig acteerwerk en zijn vertolking van de rol. Dexter is immers gebaseerd op een boekenserie en heeft geen menselijke emoties, zoals liefde, verdriet en empathie. Michael C. Hall kon vooral dat gebrek aan emoties en het faken ervan perfect neerzetten, waardoor we hem de laatste paar – verschrikkelijke - seizoenen van Dexter vergeven.

4. Steve Buscemi als Enoch Thompson – Boardwalk Empire

Steve Buscemi is zo’n acteur die nooit wordt gecast vanwege zijn knappe looks. Want laten we eerlijk wezen; de beste man is niet moeders mooiste. Buscemi is aan de andere kant wel zo’n acteur die ongeveer elke denkbare rol kan spelen, zoals Mr. Pink in Resevoir Dogs en zichzelf in Desperado. Een rol die hem we hem nog nooit hadden zien spelen, was die van een machtige baas van een syndicaat.
In Boardwalk Empire maken we kennis met Enoch ‘Nucky’ Thompson, penningmeester van Atlantic City. Op de avond dat de beruchte drooglegging begint – waardoor alcohol in Amerika verboden werd – smeden Nucky en zijn kompanen een plan om alcohol het land in te smokkelen. Naarmate de seizoenen verlopen, verandert Nucky steeds meer van simpele smokkelaar naar een meedogenloze crimineel. Buscemi zet die rol fenomenaal neer. In september zal het laatste seizoen van Boardwalk Empire beginnen en man, wat gaan wij Nucky missen.

3. Mads Mikkelsen als Hannibal Lecter – Hannibal

Net zoals Steve Buscemi is Mads Mikkelsen een acteur met een enorme diversiteit, maar in plaats van elk personage, kan Mads Mikkelsen in elk tijdperk wel spelen. De Deense acteur doorloopt met gemak alle periodes van de geschiedenis, zoals de 18de eeuw (A Royal Affair), de 16de eeuw (Michael Kohlhaas), de 10de eeuw (Valhalla Rising) en zelfs ten tijde van de Grieken en Romeinen (Clash of the Titans en King Arthur). In Hannibal keert de acteur weer terug naar het heden en doet dat met verve.
Als psycholoog is het de taak van Hannibal Lecter om de FBI-agent Will Graham in de gaten te houden. De agent is immers briljant is het oplossen van de, vaak heel bloederige, zaken die op zijn pad komen. Toch is hij mentaal zo stabiel als een Jenga-toren. Hannibal is ondertussen natuurlijk rechts en links mensen aan het vermoorden om vervolgens de lekkere stukjes op te eten.
Mikkelsen zet Hannibal briljant neer, met in het openbaar een flinke dosis charisma, maar achter het masker schuilt een enorme kilheid. De Deense acteur zet de dokter zelfs zo goed neer, dat hij Anthony Hopkins als Hannibal in Silence of the Lambs doet verbleken. Een prestatie van wereldformaat.

2. Matthew McConaughey als Rust Cohle – True Detective

Als er één acteur die is de afgelopen paar jaar hoger op de Hollywood-lijst is beland, dan is het Matthew McConaughey wel. De acteur werd vroeger steevast gebeld als er een standaard six-pack acteur nodig was om vrouwen naar een film te krijgen, maar met zijn rollen in Magic Mike, Dallas Buyers Club en True Detective heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden.
In True Detective speelt hij de detective Rust Cohle, die samen met zijn partner Marty Hart (Woody Harrelson) een gruwelijke moord moet oplossen. In de serie wordt er gewisseld tussen het heden en 1997, waar detective Hart eigenlijk geen steek is veranderd, maar Rust een complete metamorfose heeft ondergaan.
McConaughey weet beide rollen zeer overtuigend te spelen en onder andere het acteerwerk van de twee heren maakt True Detective een van de beste series van 2014. We zijn benieuwd of Colin Farrell, die de hoofdrol zal gaan spelen in het tweede seizoen, de serie op eenzelfde manier weet te dragen.

1. Brian Cranston als Walter White – Breaking Bad

Er kan er natuurlijk maar één de beste zijn en dat heeft Bryan Cranston vijf jaar lang duidelijk gemaakt als Walter White in Breaking Bad. De acteur was daarvoor vooral bekend als vader Hal in Malcolm in the Middle en het verschil tussen die rol en zijn rol in Breaking Bad was enorm. En dat moge de understatement van het jaar heten.
In de eerste aflevering van Breaking Bad is Walter nog een simpele huisvader, met een zwangere vrouw, een gehandicapt kind en een baan als scheikundeleraar. Dat verandert al snel als hij de diagnose krijgt dat hij kanker heeft en de verzekering zijn behandelingen niet zal betalen. Walter is daardoor noodgedwongen om samen met ex-leerling Jesse Pinkman crystal meth te koken om zijn familie te onderhouden.
De metamorfose die Walter White ondergaat van huisvader naar drugshandelaar is indrukwekkend om te zien, vooral hoe hij zich moet aanpassen aan de gruwelijke zaken in de onderwereld. Vooral de aflevering waarin hij echt Heisenberg – zijn artiestennaam als het ware – wordt is fenomenaal. Cranston weet de naïve White plotseling neer te zetten als een ijskoude kikker, die voor niets en niemand bang is. Wij gaan Breaking Bad heel erg missen in de lijst van jaarlijkse topseries, met name Bryan Cranston.