Top 5 film twists van de laatste 20 jaar

Article
zaterdag, 12 oktober 2013 om 15:00
xgn google image
Films tegenwoordig zijn vaak niet meer zo schokkend, vaak zit er geen geniale twist in die je niet zag aankomen of wordt het grootste gedeelte van de film al verraden in de trailer. Hollywood heeft tegenwoordig een formule, waar zij zich altijd aanhoudt zoals: 'the good guys always win' of dat er een liefdesverhaal in de film verwerkt moet worden. Om deze reden een top 5 ’what the fuck’ momenten in films van de laatste 20 jaar. Wees gewaarschuwd, deze lijst bevat spoilers!
5. From Dusk Till Dawn
From Dusk Till Dawn is een film geregisseerd door Robert Rodriguez met het scenario geschreven door Quentin Taratino. De hoofdrollen worden vertolkt door George Clooney en Quentin Taratino. Ze spelen twee broers die op de vlucht zijn voor de politie. Hun plan is om naar Mexico te gaan, hier hebben zij afgesproken in een café met een lokale maffiabaas. De eerste helft van de film kun je het best omschrijven als een actie/thriller, maar de tweede helft draait de hele wereld op zijn kop. Als zij aankomen in bij het café besluiten ze de tijd te doden door een paar drankjes te drinken en te genieten van de, uhhm, exotische danseressen. Niet veel later gaan alle deuren en ramen op slot en verandert het personeel van de bar in mensetende vampiers. Wat begon als een actie/thriller mond uit in een griezel/horror film waarin iedereen doet wat hij moet doen om te overleven.
4. Memento
In Memento speelt Guy Pearce, Leonard een man die niet in staat is nieuwe herinneringen aan te maken omdat hij problemen heeft met zijn korte termijn geheugen. Hij is op jacht naar de man die zijn vrouw heeft vermoord en verkracht en doet dit door vage sporen te volgen die hij voor zichzelf heeft achtergelaten. Dit doet hij doormiddel van foto’s en tatoeages op zijn lichaam te laten zetten. Wat blijkt nou, hij zelf is verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw en zit de hele film lang achter onschuldige mensen aan.
3. John Dies At The End
Dit is een wat meer onbekende film op deze lijst, maar hoort hier zeker thuis. De film gaat over twee vrienden, Dave en John, die in aanraking komen met een nieuw soort drugs. Door deze drugs maken ze opeens allemaal rare dingen mee. Ze zien monsters, gigantische spinnen, ze kunnen bellen met mensen die dood zijn en honden kunnen praten. Het eerste dat je denkt is dat dit gewoon de gevolgen van die drugs zijn, dat denken ze namelijk zelf ook. Wat blijkt nou, alles dat ze zien is echt. Het zijn dingen uit andere universums. Een film die begon over niksnutten die drugs gebruikten en niet veel deden met hun leven, verandert in een epische strijd om de wereld te reden.
2. Fight Club
Ik denk dat veel van jullie deze film wel hebben gezien. Edward Norton speelt The Narrator (de verteller), een man die een gewone kantoorbaan heeft en een ernstig slaaptekort. Hij ontmoet een man genaamd Tyler Durden (Brad Pitt), een niet helemaal bijzinnen zeepmaker. Samen vormen zij een ondergrondse vechtclub. Deze vechtclub groeit echter snel uit tot een organisatie die lokaal een terroristische actie begint te plegen. Deze beginnen klein, maar tegen het einde van de film blaast de groep een aantal gebouwen op met zelfgemaakte explosieven. Tegen het einde van de film probeert The Narrator iedereen tegen te houden en dit lukt hem niet omdat hijzelf Tyler blijkt te zijn. Tyler is een hersenspinsel van de Narrator, die ontstaan is door zijn slaaptekort. Door de film heen zitten een hoop kleine hints, maar niemand zag het aankomen en dat is wat dit zo’n geweldig ’what the fuck’ moment maakt.
1. The Sixth Sense
In deze film speelt Bruce Willis, Dr. Malcom Crowe een kinderpsycholoog die wordt neergeschoten door een ex-patiënt. Hij herstelt hier van maar komt erachter dat dit heeft geleid tot het einde van zijn huwelijk en zijn sociale- en werkleven. Hij komt in contact met Cole Sear, een jongetje dat in staat is om dode mensen te zien. Hij probeert Cole te helpen maar aan het einde van de film wordt echter duidelijke dat Dr. Crowe zelf dood is. Als je deze film terugkijkt zitten er een hoop goed verstopte hints in dat hij dood is. De reden waarom deze twist op nummer 1 staat, is omdat dit de twist is die bijna iedereen kent. Vooral het zinnetje "I see dead people’" is iedereen bijgebleven door de jaren heen. Het is een klassieker en ook de film die regisseur M. Night Shyamalanop de kaart heeft gezet.