The Hateful Eight cast - de top 5 beste acteurs

Article
maandag, 04 januari 2016 om 12:33
xgn google image
Quentin Tarantino's achtste film verschijnt pas in januari in de Nederlandse bioscopen. Om jullie toch alvast te voorzien in leuke wetenswaardigheden over de spaghettiwestern in de sneeuw, presenteert XGN de top 5 beste acteurs van The Hateful Eight cast.

5. Demian Bichir

In een western als The Hateful Eight mag een Mexicaan natuurlijk niet ontbreken. In de nieuwe Tarantino-film wordt die rol gespeeld door Bob, een geinige vertolking door acteur Demian Bichir. Bob blijkt tot de ontsteltenis van de hoofdpersonen (verdere uitleg in de rest van dit artikel) de nieuwe uitbater te zijn van Minnie's Haberdashery, de besneeuwde herberg in Wyoming waar de beelden van The Hateful Eight voor het grootste deel van de film in plaatsvinden.
Demian Bichir zet een overtuigende Mexicaanse outlaw neer, met een lekker aangedikt Latijns-Amerikaans accent, een rauw stemgeluid en typische Spaanse woorden als amigo. Dat talent komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bichir speelde eerder Fidel Castro (de Cubaanse dictator) in de biografische film Che, over de Cubaanse, marxistische guerrillaleider Che Guevara.
Verder was hij te zien als Mendez in de bloederige actiefilm Machete Kills, waarin Danny Trejo de hoofdrol speelde als gespierde, onkwetsbare messenslijper Machete. Misschien wel de bekendste film waarbij Demian Bichir in de credits staat, is The Heat uit 2013. In die misdaadkomedie speelden beroemdheden als Sandra Bullock en Melissa McCarthy.

4. Jennifer Jason Leigh

Een van de meest prominente rollen in The Hateful Eight is weggelegd voor actrice Jennifer Jason Leigh. Als het personage Daisy Domergue is zij namelijk gevangengenomen door premiejager John Ruth, die haar koste wat kost naar het plaatsje Red Rock wil brengen om haar op te laten hangen en zijn bounty op te halen.
In het eerste deel van de achtste Tarantino-film komt Leighs rol dan ook nog niet zo uit de verf. Ze is stil, teruggetrokken en de enige interactie die zij met haar medeacteurs heeft, is als ze klappen krijgt van haar 'begeleiders'. Gelukkig brandt Leigh in akte twee van The Hateful Eight finaal los, en komt haar acteertalent heel duidelijk naar voren. Vooral haar geschreeuw en motoriek naar haar tegenstanders bewijst goed dat Leigh in staat is om een overtuigend gestoord personage te spelen.
De 53-jarige actrice uit Hollywood is geen onbekende in datzelfde Hollywood. Al in 1999 had ze een grote rol te pakken in de gamerfilm eXistenZ van regisseur David Cronenberg. Vijf jaar later, in 2004, speelde ze naast de sterk vermagerde Christian Bale in The Machinist.
Volgend jaar is ze te zien in de biopic LBJ, over de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson in de jaren zestig. In 2017 heeft ze getekend voor een rol in de reboot van de befaamde tv-serie Twin Peaks van David Lynch, die hoge ogen gooide eind jaren tachtig en begin jaren negentig.

3. Kurt Russell

Bij filmliefhebbers begint zeer waarschijnlijk meteen een belletje te rinkelen bij de naam Kurt Russell. De ervaren Hollywoodster heeft inmiddels maar liefst 93 filmrollen op zijn naam staan. In The Hateful Eight speelt hij een van de twee belangrijkste rollen: die van John 'The Hangman' Ruth, een genadeloze bounty hunter die zijn doelwitten altijd levend naar de sheriff brengt.
Zijn communicatie met medeacteurs Jennifer Jason Leigh en Samuel L. Jackson zorgt regelmatig voor grijnzen en lachstuipen. De dialogen in The Hateful Eight zijn, zoals je van Tarantino mag verwachten, weer van een hoog niveau. Het uitblinken van Russell in deze film komt vermoedelijk mede omdat de 64-jarige Amerikaan al eerder met regisseur Quentin Tarantino samenwerkte. Namelijk in 2007 bij de grindhousefilm Death Proof, die Tarantino samen met Robert Rodriguez maakte.
Zoals gezegd is Russell allesbehalve een onbekende in de acteurswereld. Zijn cv staat gevuld met topfilms, waaronder The Thing (de horrorfilm van regisseur John Carpenter), Escape from New York, Vanilla Sky en Furious 7. Er gaan geruchten dat Kurt Russell ook meespeelt in Guardians of the Galaxy Vol. 2, de Marvelfilm die in 2017 uitkomt.

2. Samuel L. Jackson

Als je Samuel L. Jackson niet kent, leef je wellicht toch echt onder een steen. De goedlachse, grof pratende en uitmuntend acterende Jackson is een oude bekende in de reeks Tarantino-projecten. In The Hateful Eight speelt hij alweer voor de vijfde keer mee in Tarantino's oeuvre. Deze keer kruipt hij in de huid van Major Marquis Waren, een voormalig officier van de Noordelijke Staten in de Amerikaanse Burgeroorlog.
Tegenwoordig knoopt hij de touwtjes echter aan elkaar als premiejager. In tegenstelling tot John Ruth schiet hij zijn prooien wel zonder medelijden dood. Op de Wanted-posters staat niet voor niets 'Dead or Alive', toch? In feite verschilt Jacksons karakter weinig met de personages die hij in eerdere 'Tarantino's' speelde: een opportunistische, kille man, die door de rest met argusogen wordt bekeken maar bijna altijd zijn zaakjes voor elkaar krijgt.
Samuel L. Jackson is bij veel fans het bekendst als Jules Winnfield uit de cultklassieker Pulp Fiction (1994), waarin ook John Travolta en Uma Thurman schitterden. Verder was hij te zien als AK-47's verkopende gangster Ordell Robbie in Jackie Brown in 1997, als Rufus in Tarantino's samoeraifilm Kill Bill Vol. 2 en als Stephen in western annex slavernijfilm Django Unchained.
Ook de personages als Nick Fury (The Avengers), Valentine (Kingsman: The Secret Service), Mace Windu (Star Wars), Frozone (The Incredibles) en Zeus Carver (Die Hard: With a Vengeance) mag Jackson op zijn conto schrijven.

1. Walton Goggins

Vergeleken met grote namen als Samuel L. Jackson en Kurt Russell zegt acteur Walton Goggins je waarschijnlijk weinig. Toch heeft hij het geschopt tot de eerste plek in deze top 5 beste The Hateful Eight acteurs. Dit heeft de acteur uit Alabama te danken aan zijn sublieme vertolking van Sheriff Chris Mannix, een typische redneck en xenofoob in hart en nieren.
Zijn vader, Erskine Mannix, was een hoge pief bij de Confederatie (het Zuiden) ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Zoonlief denkt daarvan te profiteren door tegen iedereen die hem dwarszit met die 'indrukwekkende' erfenis en naam te schermen. Goggins zal menig kijker regelmatig tranen van het lachen geven, door zijn geniale acteerwerk in de huid van een man die er nog steeds niet tegen kan dat zijn zwarte landgenoten nu ook rechten en successen hebben.

The Hateful Eight cast - Walton Goggins op 1!

In een briljante plottwist verandert Mannix echter in een hele andere man. Er ontstaat een zeer onverwachte samenwerking, waarbij Walton Goggins' karakter met name de 'spuuglelijke cowboy' Joe Gage (gespeeld door Michael Madsen) tot op de grond toe vernedert.
Walton Goggins was ook al te zien in Tarantino's vorige film, Django Unchained in 2012. Hij speelde Billy Crash, de gewelddadige bokstrainer die zwarte slaven op een plantage traint voor gevechten op leven en dood. Leuk is wanneer hoofdpersoon Django (Jamie Foxx) hem in zijn ballen schiet met een dikke revolver.
En er zijn meer rollen van Goggins te melden. Hij speelde enkele seizoenen in de bikerserie Sons of Anarchy, was aanwezig in G.I. Joe: Retaliation en biopic Lincoln van Steven Spielberg, hij heeft een paar afleveringen van CSI versterkt en had een rol in The Bourne Identity met Matt Damon als gehersenspoelde spion.