Top 5 beste shooters van 2022 - Schieten maar!

Article
zaterdag, 24 december 2022 om 10:00
overwatch 2f1665484086
2022 heeft weer tal van prachtige games afgeleverd. Ook als het gaat om shooters waarin de kogels je om de oren vliegen is het weer genieten geblazen. De top vijf beste shooters van 2022 zetten we voor jou op een rijtje.

5. Overwatch 2

We trappen het lijstje af met de gloednieuwe versie van Overwatch die op vrij veel manieren nog steeds hetzelfde is als het eerste deel. Daar is niets mis mee en het feit dat de game gratis te spelen is, maakt veel goed, maar erg vernieuwend voelt de game ook niet, wat de vijfde plek direct verklaart.
Onderaan de streep is het niet zo’n heel groot probleem dat de game in grote delen hetzelfde is. De kern van Overwatch is immers nog steeds ijzersterk in 2022 en de lichte verbeteringen die het tweede deel brengt zijn meer dan welkom. Hopelijk weet Blizzard de updates de volgende keer alleen wat beter door te voeren via de live-service-route die andere games binnen het genre vaak kiezen vandaag de dag.

4. Destiny 2: The Witch Queen

Eén van de titels waar de Overwatch-makers bijvoorbeeld van kunnen leren is Bungie. De studio bracht dit jaar een gloednieuwe uitbreiding voor Destiny 2 uit, genaamd The Witch Queen. Het is wellicht het beste verhaal waar Destiny 2-fans op getrakteerd zijn en zeker ook één van de beste campaigns in shooters dit jaar.
Deze heerlijke FPS schotelt met The Witch Queen tal van nieuwe systemen voor en bouwt verder op de elementen die de shooter de afgelopen vijf jaar definieert. Wat dat betreft heeft Bungie met deze uitbreiding zichzelf overtroffen en de lat enorm hoog gelegd voor de eerstvolgende uitbreiding. Voor een plekje in de top drie komt de uitbreiding alleen nog een beetje tekort, want een uitbreiding is natuurlijk geen gloednieuwe shooter.

3. Splatoon 3

Splatoon 3 is wel een compleet nieuwe game die daadwerkelijk verder bouwt op haar voorgaande delen. De shooter van Nintendo valt al jaren op door haar excentrieke multiplayer waarbij iedereen onder kladden met verf centraal staat.
Waar het derde deel zich onderscheidt, is flink wat nieuwe modi en een nog uitgebreider verhaal. Tel daar ook nog flink wat nieuwe maps en tal van nieuwe wapens bij op en je hebt de basis voor weer tal van potjes verven tegen je vrienden.

2. Neon White

Wie op zoek is naar één van de meest unieke shooters van 2022 komt al snel uit bij Neon White. Deze indietitel geeft een interessante twist aan de missiestructuur van shooters, namelijk dat je constant de drang hebt om levels sneller uit te spelen. Iedere missie van Neon White heeft een klok die aangeeft hoe lang je bezig bent met het doorkruisen van de fantastisch ontworpen levels, waarna je eigenlijk direct nog eens de levels wil spelen voor een betere tijd.
Daarbij heb je niet constant dezelfde loadout in handen. Neon White werkt met zogenoemde Soul Cards waardoor je telkens weer wapens met andere vaardigheden tot je beschikking hebt. Dat het verhaal een beetje vreemd is, houdt de game van de eerste plek in deze lijst met beste shooters van 2022, maar wie de titel niet kent doet zichzelf een plezier door deze shooter te proberen.

1. Call of Duty Modern Warfare 2 (2022)

Dit jaar is het Call of Duty Modern Warfare 2 die aan het langste eind trekt door de titel voor beste shooter van 2022 in de wacht te slepen. De game van Infinity Ward heeft een verwarrende titel gezien Modern Warfare 2 in 2009 ook al verscheen, maar de variant uit 2022 is een compleet nieuwe titel met een campagne die niet alleen geweldig oogt, maar ook nog eens deels in Nederland afspeelt. Amsterdam staat namelijk centraal in één van de missies.
Toch zal het gros van de spelers de game vooral wegens de uitstekende multiplayer spelen en die is gelukkig dan ook om van te smullen. Vooral ook doordat de problemen rondom de release van de game grotendeels opgelost zijn nu. Daardoor is het niet moeilijk om te zien hoe tal van spelers honderden uren zullen spenderen met de gloednieuwe MW2.