Top 5 beste dansgames - Swing voor die score!

  Ben jij wel actief? Dan is een dansgame misschien wel iets voor jou. Als je wil weten welke game je dan het beste kan spelen, dan vind je hier een handige lijst met de vijf beste dansgames die verschenen zijn door de jaren!

  Dansen bestaat al een behoorlijk poosje, hoe lang precies is niet helemaal duidelijk, maar zeker al sinds 6000 BC. Niet zo gek dus, dat dans ook in de wereld van gaming is binnen gedrongen. Wil jij testen hoe goed jouw moves precies zijn? Dan kan je hier lezen in welke games jij je vrienden het beste de loef af kan steken met jouw dans skills (oh, en misschien hebben jullie dan ook tegelijkertijd nog een leuke avond, ook belangrijk).

  Voor deze lijst hebben wij games uitgekozen uit verschillende franchises. Deze games moeten volledig in het teken staan van dans, dus games als 1, 2 Switch tellen niet mee. Ook geldt dat we maar één game per franchise op deze lijst zullen noemen. Dit zijn de beste 5 dansgames die door de jaren zijn verschenen!

  5. The Hip Hop Experience (Xbox 360)

  Deze game uit 2012 is ontwikkeld door iNiS en uitgegeven door Ubisoft. In The Hip Hop Experience kun je los gaan op 40 hip hop tracks die over een periode van 30 jaar zijn verschenen. Van Run-D.M.C's 'It's Tricky' uit 1987 en 'Hot in Here' van Nelly uit 2002 tot 'Work Hard, Play Hard' van Wiz Khalifa uit 2012.

  In The Hip Hop Experience gebruik je je gehele lichaam als controller door middel van de Kinect. Op kaarten staan de moves die je moet doen en zo krijg je direct feedback op je skills. De Kinect pakt je bewegingen goed op en mocht je geen natuurtalent blijken, dan kan je eventjes oefenen in de keurig opgezette trainingmodus, die 'Skool' heet.

  Wat leuk is aan The Hip Hop Experience is dat je avatar in de 'Wardrobe' helemaal customisable is en hier kan je helemaal los gaan in de vetste hip hop looks. Zo hul jij je avatar in kleren die helemaal passen bij de tracks waarop je danst.

  De game kwam ook uit op de Wii U en Wii, maar dit was een compleet andere ervaring door het ontbreken van de Kinect functionaliteit op deze Nintendo systemen. Op de Wii publiceerde Ubisoft onder andere ook de game Michael Jackson: The Experience en waarom je die titel beter kunt overslaan kun je lezen in onze review, waarin we de game 'beloonden' met het cijfer 4. The Hip Hop Experience op de Xbox 360 is in ieder geval wél één van de beste dansgames.

  4. StepMania (PC, Mac en Linux)

  Eigenlijk is StepMania niet alleen een spel, maar we kunnen deze lijst van beste dansgames niet maken zonder dit programma te noemen. StepMania begon oorspronkelijk als emulator voor Dance Dance Revolution (Dancing Stage). StepMania is open source software en is gratis te downloaden.Er zijn ook meerdere spellen echt gebouwd met de engine van StepMania. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld In The Groove voor PC en PS2.

  De gameplay werkt zoals bij Dance Dance Revolution: op het scherm scrollen pijlen (link, rechts, boven en beneden) omhoog en als ze in een zone aan de bovenkant van het scherm komen moet de speler deze toetsen aanslaan. Al kan dit technisch gezien met een keyboard, is dit natuurlijk niet de bedoeling bij een dansgame.

  De game is bedoeld om te spelen met een dansmat met daarop vier pijlen. Die pijlen komen overeen met de pijlen in de game. Deze dansmatten zijn meestal zacht en oprolbaar, en zijn over de jaren voor verschillende consoles uitgekomen. Deze controllers zijn makkelijk online te vinden, dus als je van gratis software houdt en snel aan de slag wilt met een dansgame, is StepMania helemaal voor jou!

  3. Just Dance 2017 (Switch, PS4, Xbox One, Wii U, PS3, Xbox 360 en Wii)

  Just Dance is er elk jaar, en voor vrij wel elke console. Zelfs voor oude consoles als de Xbox 360, PS3 en Wii komt de game nog jaarlijks uit. Dit spel van Ubisoft maakt gebruik van verschillende besturingsmethodes. Zo kan je voor de Xbox versies gebruik maken van de Kinect functionaliteit, kan je de PlayStation versie spelen met de PlayStation camera en zijn de Wii, Wii U en Switch versies te besturen met motion controllers (Wii motes en JoyCons).

  Ook kun je, net zoals bij vorige versies van Just Dance, Just Dance 2017 spelen met een smartphone als controller. In Just Dance zijn er veel modi, waaronder een co-op modus en de World Dance Floor waar je het op kunt nemen tegen andere spelers.

  Er zit een aantal toffe dansbare tracks tussen, zoals 'Scream & Shout' van will.i.am met Britney Spears en 'Don''t Stop Me Now' van Queen. Er zijn ook meer tracks online beschikbaar (onder andere van vorige edities), maar voor deze content zul je een abonnement moeten hebben op streamingdienst Just Dance Unlimited, dat kost zo rond de 5 euro per maand.

  In onze review van deze game gaven wij Just Dance 2017 een 7.5. Doordat de game met smartphones te spelen is en je met zes spelers tegelijk kan dansen, is Just Dance is al jaren (en elk jaar) een betrouwbare partygame en één van de beste dansgames op de markt.

  2. Dancing Stage: Mario Mix (GameCube)

  Deze game staat in Amerika bekend als Dance Dance Revolution: Mario Mix, maar die afkorting werkt in Europa niet zo goed, met name voor Duitse spelers. Dancing Stage: Mario Mix kwam uit in 2005, helemaal aan het einde van de levenscyclus van de GameCube.

  Deze Mario game heeft gameplay precies zoals bij andere Dancing Stage games, die een favoriet zijn in menig speelhal. Spelers moeten met een bijgeleverde dansmat een combinatie uitvoeren van toetsaanslagen met hun voeten. Wat Dancing Stage Mario: Mix bijzonder maakt, is de onmiskenbare Mario charme. Dansen op bekende Mario tunes terwijl je naast Bowser danst, is toch altijd weer een beetje magisch.

  Volgens ons is deze game absoluut één van de beste dansgames ooit gemaakt.

  1. Dance Central 3 (Xbox 360)

  De beste dansgame is toch echt Dance Central 3, deze titel voegde kleine verbeteringen toe op de formule van Dance Central 1 en 2 en is beter dan de nieuwste versie van Dance Central op de Xbox One. De Xbox One versie, Dance Central Spotlight, is jammer genoeg van iets mindere kwaliteit door een gebrek aan multiplayer opties.

  In Dance Central dans je met je hele lichaam. De registratie van je bewegingen is perfect en de Kinect mist nooit een beweging. Je kan zo beginnen met dansen en iedereen kan het makkelijk oppakken. Een tracklist met klassiekers zoals 'Y.M.C.A' van The Village People en moderne klassiekers zoals 'Stronger' van Kelly Clarkson dragen hier absoluut aan bij.

  Wij gaven in onze review van Dance Central 3 de game een dikke 8.5. Op dit moment lijkt de Kinect een beetje stervende te zijn maar we hopen dat ontwikkelaar Harmonix toch nog een beter deel gaat maken voor de Xbox One, zelfs als is het misschien als zwanenzang van de Kinect.

  The Hip-Hop Dance Experience

  Verkijgbaar vanaf 15 november 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.