Top 10 sterfscènes in films - van episch tot hartverscheurend!

Article
zondag, 30 augustus 2015 om 12:00
xgn google image
Er is niets zo spannend, hartverscheurend of intens als een goede sterfscène in een film. Door de jaren heen zijn er dan ook heel wat geweest; sommige te dom voor woorden, anderen juist heel uitgebreid en intens. Wij zetten 10 iconische sterfscènes in films voor je op een rijtje!

10. American History X

Een choquerendere scène in een film konden mensen zich bijna niet voorstellen. Als je Derek Vinyard (Edward Norton) de trap af ziet komen met een pistool als hij erachter komt dat er een zwarte man in zijn huis inbreekt, voel je de woede in zijn ogen.
Als hij de inbreker te pakken heeft doet hij iets volstrekt onmenselijks, waar we halverwege de film achter komen. Om erachter te komen wat dit precies is, zul je toch echt zelf de scène moet bekijken. De intro van American History X is bovenaan deze pagina te bekijken. Als je hem nog niet had gezien, zal hij je zeker bijblijven!

9. Kill Bill

Beide Kill Bill-films hangen aan elkaar van briljante sterfscènes. Er moeten namelijk nogal wat mensen dood voordat The Bride (Uma Thurman) bij haar grote vijand terecht komt; Bill (David Caradine).
De sterfscène van Bill duurt relatief kort, maar de spanning die ernaartoe wordt opgebouwd spreekt boekdelen. Er zit een soort eervolle rust in de ontmoeting tussen Bill en The Bride, die plaatsvindt in het bijzijn van haar dochtertje.
Ze gebruikt de ultieme ‘5-point palm exploding heart’-techniek om hem uit te schakelen. Nadat ze hem de ultieme klap verkoopt is er nog even ruimte voor een emotioneel gesprek. Als kijker krijg je het gevoel van voldoening, net zoals The Bride. Quentin Tarantino levert hiermee een memorabel filmmoment, dat iedereen bij zal blijven.

8. Pulp Fiction

Deze zag natuurlijk helemaal niemand aankomen, en daarom is hij juist zo briljant! Als Vincent Vega (John Travolta) en Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) in de auto aan het discussiëren zijn over kogels die niemand raken (echt een Tarantino-onderwerp), vragen ze ook om de mening van Marvin, die achterin de auto zit.
Terwijl Vincent naar achter gedraaid zit en zijn pistool op Marvin richt, rijdt de auto net even over een een hobbeltje. Hierdoor schiet Vincent, per ongeluk, Marvin in zijn gezicht! Dit met alle gevolgen van dien...
Bekijk de hilarische sterfscène van Marvin uit Pulp Fiction bovenaan de pagina!

7. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

In deze eerste Indiana Jones-film sterven de Nazi’s uiteindelijk een bovennatuurlijke dood, doordat ze de Ark des Verbonds openen. In deze heftige eindscène van Indiana Jones zien we eindelijk waarom de Ark zo’n gevaarlijk voorwerp is.
Zeker voor die tijd was deze scène spectaculair en zijn de effecten vandaag de dag nog steeds memorabel. Hier zien we ook de horror-invloeden van de veelzijdige regisseur Steven Spielberg.
Bovenaan dit artikel kun je zien hoe de Nazi’s langzaam ‘wegsmelten’ bij het openen van de Ark!

6. The Lion King

Voor velen is het overlijden van Mufasa een van de heftigste sterfscènes in Disneyfilms (we komen er straks met nog een). Het klassieke verhaal spreekt van verraad door Scar, en de manier waarop dit in beeld is gebracht is fenomenaal.
Mufassa hangt aan de berg, en staat op het punt om te vallen in een groep antilopen die op hol zijn geslagen. Scar, een op macht gefixeerde rivaal, ziet zijn kans schoon om de leeuwenkoning de afgrond in te werpen en zelf het rijk over te nemen.
De scène die volgt, waarin Simba zijn vader dood vindt als de stofwolken gaan liggen, is werkelijk waar hartverscheurend. Dit is Disney op z’n best!

5. Jaws

Ook deze scène van Steven Spielberg in Jaws blijft veel mensen bij. Bij sommigen zelfs zó goed, dat ze last hebben om de zee in te stappen. We hebben het over de openingsscène van Jaws, waarin Chrissie Watkins (Susan Backlinie) ’s avonds denkt te kunnen skinnydippen in het water.
De manier waarop het gefilmd is, in silhouette-achtige stijl, is benauwend en angstaanjagend; het is de nachtmerrie van menig strandganger. De rust waarmee de scène einidigt is ook onheilspellend en zet de toon voor de rest van de film!

4. Bambi

Nog voor The Lion King wist Disney ons al te confronteren met de verschrikkelijke realiteit. Voor veel mensen een iconische scène in Bambi, waarin Bambi’s moeder het aflegt tegen de emotieloze jager.
De muziek, het wegrennen en het klinken van het schot zeggen genoeg. Niet alleen is dit een emotionele scène om naar te kijken, het is ook een veelgebruikte referentie in allerlei andere films, series en boeken!

3. The Quick and the Dead

Voor veel mensen kwam er een episch en onvoorspelbaar einde aan deze western The Quick and the Dead met Leonardo DiCaprio, AKA The Kid in de film. Hij wil laten zien dat zijn vader niet meer de snelste schutter is en dat er aan zijn almachtige imago te toornen valt.
Dit kwam hem zeer duur te staan. Het duel, waarin hij zijn vader uitdaagt gaat hopeloos mis. Hoe dit precies afloopt, kun je bovenaan deze pagina terugzien, hoewel we je aanraden om eigenlijk een keer de hele film te kijken. Dat maakt de impact van de scène nóg iets heftiger.

2. Titanic

Er zijn maar weinig mensen die deze film niet kennen. In deze epische rampenfilm van James Cameron sterven natuurlijk een hoop mensen, maar ook in deze film steelt Leonardo DiCaprio de show en loopt het slecht voor hem af.
In Titanic speelt hij de rol van Jack Dawson, een arme sloeber die verliefd wordt op de knappe Rose (Kate Winslet) van hoge stand, die al verloofd is. Het überzoete romantische verhaal tussen Rose en Jack kon natuurlijk niet anders dan slecht eindigen.
Op een drijvende deur in de ijskoude oceaan vond Jack zijn eind, terwijl hij de hand van zijn ware liefde vasthield. Het einde van Titanic is bijna cultureel erfgoed te noemen, en kent allerlei lollige spoofs en parodieën.
Omdat de sterfscène van Jack niet in goede kwaliteit op internet staat, hebben we nog iets beters bovenaan dit artikel gezet: De (parodie) trailer voor Titanic 2!

1. Scarface

Scarface blijft een iconische film an sich, maar biedt ook zo’n beetje de meest cliché en toonaangevende sterfscène, waarin Tony Montana eindelijk het loodje legt! Terwijl hij omringd wordt door vijanden pakt hij nog even de grenade launcher erbij voor een episch einde.
Al knallend loopt hij de deur uit; een game had dit niet beter gedaan! Hoewel dit niet goed kan aflopen, blijft hij nog vrij lang overeind en schreeuwt trots: “Don’t fuck with Tony!”. Uiteindelijk legt hij het af tegen een shotgun in zijn rug en valt geheel in stijl in het zwembad, dat meteen rood kleurt met Tony’s bloed. Het einde van een legendarische man.
Deze film zou overigens ook leuke zijn om te kijken vlak voordat je de nieuwe Mafia game gaat spelen, aangezien de film zich deels in hetzelfde tijdperk afspeelt!

Nog veel meer sterfscènes is films

Natuurlijk zijn er nog veel meer epische, iconische en heftige sterfscènes in films te bedenken; deze top 10 is maar een kleine greep uit het geheel. Wat is jouw favoriete sterfscène door de jaren heen?