Top 10 romantische films voor Valentijn

Article
donderdag, 12 februari 2015 om 12:28
xgn google image
Zucht, is het alwéér bijna Valentijnsdag? Eigenlijk zouden we deze uit Amerika overgewaaide kapitalistische marketingstunt moeten boycotten, maar we willen niet dat je daarom ruzie krijgt met je vriendin. Om het allemaal leuk en gezellig te houden hebben we daarom een top 10 romantische films voor Valentijn, speciaal voor jullie!

You've Got Mail

Natuurlijk is You've Got Mail extreem voorspelbaar, en weet je vanaf de eerste scène al hoe dit verhaal gaat eindigen. Desalniettemin is het een charmante film over de eigenaar van een grote boekenwinkelketen (Tom Hanks) en de eigenaar van een klein kinderboekenwinkeltje (Meg Ryan) die elkaar niet kunnen uitstaan in het echte leven, maar online op elkaar verliefd worden.
Het is sowieso al hilarisch om de retro computers en e-mailprogramma's van eind jaren 90 te zien, en de combinatie Ryan/Hanks is sprankelend! Een klassieke romkom eigenlijk.
Beste quote: I hear nothing, not even a sound on the streets of New York. Just the beat of my own heart. I have mail - from you.

Amélie

Iedereen wilde na het zien van deze film tijdens Franse les in de 2e klas op stedentrip naar Parijs, en iedereen leerde piano spelen dankzij de soundtrack van Yann Tiersen. Amélie charmeerde in 2001 iedereen met deze verrassende internationale hit. Schattige Audrey Tautou speelt de ietwat sociaal ongemakkelijke serveerster Amélie.
Ze ontdekt dat haar doel in het leven is om mensen te helpen, het liefst anoniem. Er zitten veel kleine grapjes in de film waardoor het leuk blijft om 'm opnieuw te kijken. Aanvankelijk zou Emily Watson de rol van Amélie spelen, maar die zegde af waarna de regisseur Audrey Tautou vond via een filmposter op straat.
Beste quote: It's better to help people than to help garden gnomes.

Romeo + Juliet

Regisseur Baz Luhrmann had natuurlijk een klassiek verhaal om vanuit verder te werken, maar de hippe moderne invulling mag toch wel origineel genoemd worden. De essentie van het bekendste romance ooit blijft behouden terwijl de pistolen, auto's en muziek het ouderwetse taalgebruik een stuk draaglijker maken.
Leonardo diCaprio (Romeo) ziet er uit als een puber maar acteert goed, en Claire Danes (wtf dat is die chick van Homeland?! Ja inderdaad!) speelt Juliet.
Beste quote: Did my heart love 'til now? Forswear its sight. For I never saw true beauty 'til this night.

Moulin Rouge!

Net als de vorige film is Moulin Rouge! door Baz Luhrmann geregisseerd. Er zit meer muziek in Moulin Rouge! dan in een Bollywood film, maar neemt zichzelf een stuk serieuzer. Griekse mythologie, opera en allerlei popliedjes worden allemaal in de blender gegooid, maar het werkt!
Ewan McGregor is een sloeberige schrijver die verliefd wordt op Nicole Kidman, een soort 'prostitué light'. Hij leert haar wat echte liefde is, en krijgt in ruil daarvoor syfilis.
Prachtig tragisch!
Beste quote: The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return.

Secretary

Wil je je vriendin niet meenemen naar Fifty Shades of Grey omdat het een waardeloze film is? Kijk dan naar het alternatief uit 2002, Secretary. Deze film uit 2002 met James Spader en Maggie Gyllenhaal is, durven wij te stellen, minstens een inspiratiebron te noemen voor Fifty Shades of Grey.
Het verhaal gaat over een baas (Spader) die een secretaresse (Gyllenhaal) inhuurt, waarbij de seksuele spanning om te snijden is. Spader is stiekem onzeker en nogal van de strenge, SM-achtige disciplineringsmethodes, en Gyllenhaal is onervaren maar eigenlijk bevalt dat dominante haar wel. Dit komt ons bekend voor! Nou ja, beter goed gejat dan slecht verzonnen.
Hoewel dit dus ook niet geldt voor verfilming van Fifty Shades of Grey, zoals je in onze review kunt lezen
Beste quote: Who's to say that love needs to be soft and gentle?

Pretty Woman

Hoewel onrealistisch, toch een verdomd leuke film! Een hoer in Hollywood (Julia Roberts) wordt verliefd op een rijke zakenman (Richard Gere), die haar voor een week inhuurt om zijn escortgirl te zijn.
De mooie, intelligente, niet-verslaafde en vrolijke slet voor geld geloven we natuurlijk niet, maar ook Richard Gere is wel heel cliché een zogenaamd ijskoude zakenman die geheel in de lijn der verwachting smelt voor Roberts. Humor genoeg, kijkt makkelijk weg, maar enorm cheesy.
Maar goed, op Valentijnsdag mag je wel verzanden in romantisch escapisme, waarvan dit het epitoom is.
Beste quote: You and I are such similar creatures, Vivian. We both screw people for money.

Her

Een vreemde eend in de bijt, maar een dijk van een film! Joaquin Phoenix werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol in Her, en de film won de Oscar voor Best Writing.
Phoenix speelt een eenzame schrijver die een aparte relatie ontwikkelt met zijn telefoon, waaruit een Siri-achtige vrouwenstem (Scarlett Johansson) hele gesprekken met hem voert. Dit zou heel erg creepy kunnen uitpakken, maar valt in dit geval juist goed.
De ondertonen van (niet zo originele) kritiek op de huidige obsessie van de maatschappij met technologie krijg je er gratis bij!
Beste quote: Sometimes I think I have felt everything I'm ever gonna feel. And from here on out, I'm not gonna feel anything new. Just lesser versions of what I've already felt.

Before Sunrise

Een plot is er eigenlijk bijna niet in deze film uit 1995 met Ethan Hawke en Julie Delpy. Twee jongeren worden in een trein verliefd op elkaar en besluiten een dag en een nacht samen door te brengen in Wenen. Veel filosofische gesprekken volgen en het is maar de vraag wat er gebeurt als Hawke weer terug moet naar Amerika en Delpy naar Frankrijk.
Gelukkig zijn er nog twee vervolgen gemaakt, waarvan de laatste in 2013 uitkwam. Het tweede deel uit 2014, Before Sunset, is tegen de trend in beter dan zijn voorganger.
Een intelligente film die zeker het aanraden waard is als je van diepe gesprekken houdt!
Beste quote: Isn't everything we do in life a way to be loved a little more?

The Notebook

Tja, omdat je vriendin dit de beste film allertijden vindt moest deze film wel in de top 10 romantische films voor Valentijn! We kennen de beroemde zoen in de regen inmiddels wel, en dat Ryan Gosling zwoel kan kijken is ook een given.
De film valt wel te omschrijven als agressief sentimenteel, maar de cliché elementen werken goed samen om een niet onaangename filmervaring af te leveren.
Rachel McAdams is wel een lust voor het oog, dat maakt het ook een stuk draaglijker.
Beste quote: Do you think our love can make miracles?

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Wie had na Dumb & Dumber en Ace Ventura gedacht dat Jim Carrey ook een uitstekend drama-acteur zou kunnen zijn? Hij bewees het, aan de zijde van Kate Winslet, in Eternal Sunshine of the Spotless Mind uit 2004.
De film valt officieel in de categorie romantische komedie, maar is zoveel meer dan dat. Een belangrijk idee uit de film is de mogelijkheid om bepaalde herinneringen uit je geheugen te wissen. Dit doet Carrey zodat hij niet meer met z'n gebroken hart hoeft rond te lopen, maar is dit wel het juiste om te doen?
Geweldige film, met als hoogtepunt de scène waarin steeds het woord 'okay' wordt herhaald...
Beste quote en de eerste zin uit de film: Random thoughts for Valentine's day, 2004. Today is a holiday invented by greeting card companies to make people feel like crap.