Top 10 racegames

Article
donderdag, 02 oktober 2014 om 17:54
xgn google image
De poll is weer gesloten en jullie hebben mogen stemmen op de beste racegame. We hebben jullie een aardige lijst voorgeschoteld, dus laten we kijken welke tien games eruit zijn gerold.

10. MotorStorm

Ontwikkelaar Evolution Games, dat nu werkt aan Driveclub, bracht bij de launch van de PS3 een unieke racegame op de markt. Met trucs en motoren werd er tegen elkaar geracet en moest je uitkijken dat je het ravijn niet in viel, want dat kon gewoon in MotorStorm.
Na het grauwe gebergte van deel een ging de serie door naar tropische eilanden en besneeuwde bergen. Een ding mag duidelijk zijn: de serie heeft graag dat je in extreme omstandigheden rond scheurt. Zo stort de wereld in het laatste deel voor de PS3 in elkaar door de Apocalypse en moet jij hier doorheen zien te komen. Voor de liefhebbers van actie én racen, dus!
57181 11

9. F-Zero

Een Nintendo-exclusieve serie waar al bijna tien jaar niks meer van is verschenen. De futuristische racegame F-Zero, waarin je in kleine vliegtuigjes met snelheden van duizend kilometer per uur over sci-fi banen scheurt. De serie staat bekend om zijn moeilijkheidsgraad, aangezien elke stuurfoutje fataal kan zijn.
Hoewel de serie dus al jaren stil staat, zitten er wel verwijzingen in Super Smash Bros. Zo komt het bekende karakter Captain Falcon vaak terug als speelbaar personage en zijn er arena’s in de stijl van F-Zero. Inmiddels is de serie een beetje vervangen door Wipeout, een soortgelijke racegame van Sony.

57182 3

8. Midtown Madness

Weer zo’n serie die niet meer bestaat. Het maakt jullie blijkbaar niet uit. In de game had je verschillende spelmodi: van traditioneel racen tot vrij door de stad scheuren. Door deze laatste modus begon de game erg op GTA te lijken, alleen kon je zelf de auto nooit uit. Wel had je de vrijheid om de stad te verkennen en reed er ander verkeer rond dat je kon hinderen; voetgangers konden dan weer niet aangereden worden, want die gingen altijd snel tegen een muurtje staan.
Het laatste deel komt alweer uit 2003 en speelde zich af in Parijs en Washington. In de andere delen speel je ook in grote, bekende steden, zoals Chicago, Londen en San Fransisco. En weet je nog dat je het weer aan kon passen en dat de sneeuw toen levensecht op je beeldscherm bleef plakken? Good old times.

57183 3

7. Project Gotham Racing

Het eerste deel van de arcaderacer verscheen op de Dreamcast, maar onder een andere naam: Metropolis Street Racing. Toen de serie naar de Xbox kwam, is het verandert in PGR. Op de consoles van Microsoft verschenen vier delen, waarna de serie één game kreeg op mobiele platformen en er zelfs een PGR verscheen voor Zune HD, de draagbare mediaspeler van Microsoft.
De serie is gericht op arcade racing: je kiest een auto, een baan en je kunt los. PGR maakt gebruik van een Kudo-systeem waarmee je punten verdient door goed te rijden en stunts uit te halen. Deze punten kun je weer gebruiken in de carrièremodus. Er werden wereldwijd wedstrijden PGR gespeeld via internet en het was vaak een onderdeel van de World Ciber Games. Activision, die de rechten op de serie kocht, maakte nog een spiritueel vervolg (Blur), maar daarna is er niks meer verschenen van PGR.

57184 4

6. Gran Turismo

De klassieke racesimulator voor PlayStation, gemaakt door Polyphony Digital. Sinds het begin van Sony’s consoles is het volgens vele de beste racegame die je maar kunt krijgen. Inmiddels zijn we zes delen verder en lijkt de serie zijn glans iets te zijn verloren, maar weet GT de concurrentie evengoed aardig bij te houden.
De game draait om realisme: van het tunen aan auto’s tot aan bestaande circuits die een op een zijn nagebouwd in de game. GT bevat honderden auto’s die allemaal klinken zoals de echte auto’s dat ook doen. Oefenen moet je wel, want elk stuurfoutje resulteert in een confrontatie met de vangrail.

57185 4

5. Race Driver: Grid

In 2008 werden we getrakteerd op een racegame waarin je in teamverband aan de slag ging. Zo sloot je je aan bij een groep, racete voor geld en ontving sponsoren waardoor je weer meer geld kreeg. Dit gaf het traditionele genre een aangename twist, die tegenwoordig verder uitgewerkt wordt met bijvoorbeeld DriveClub en The Crew.
Grid bevat ook de optie om de tijd terug te spoelen. Mocht je dus onverhoopt in de berm belanden, dan spoel je gewoon even terug en ga je een paar meter terug weer verder om die ene bocht wel goed te nemen. Het lijkt Prince of Persia wel. Redelijk arcade dus, maar bevat toch genoeg realisme om ook de trouwe autoliefhebbers te doen genieten achter hun PC, PlayStation of Xbox.

57186 4

4. Need For Speed

Wie heeft er nog nooit een deel van Need for Speed gespeeld? Oké, mensen die niet van racegames houden slaan we even over, maar iedereen kent deze serie wel. Need For Speed is de racegame met de meeste delen ooit gemaakt; er verschijnt vrijwel elk jaar een nieuwe.
Need for Speed stond altijd bekend als een straatracer waarbij je je auto op de gekste manieren kon aanpassen: neonlampen onder je auto, een likje fluoriserende verf, een sportuitlaat en gaan. Dit is in de loop van de jaren verwaterd en de serie is zich meer gaan richten op actie en achtervolgingen. De makers van Burnout hebben zich gemengd in de serie en hebben hun stempel duidelijk op Need For Speed weten te drukken.

57187 4

3. A2 Racer

Hollands glorie! En geen vergane glorie, zo te zien, want jullie hebben de serie op de derde plaats weten te stemmen. De Nederlandse studio Davillex maakte een uiterst populaire racegame waarin je van Maastricht naar Amsterdam moet rijden. Uiteraard over de A2. Vervolgens werden er meer delen gemaakt waarin we ook buiten Nederland mochten racen.
De game bleek zo populair dat hij ook voor andere landen werd ontwikkeld. Zo verschenen er delen waar je door Londen en Parijs kon scheuren, en mochten Duitsers het gas intrappen op de Autobahn. Voor hen was het waarschijnlijk wel beetje saai, want dat doen zij namelijk elke dag al…

57188 4

2. Forza

Al er een raceserie is die een grote groei heeft gemaakt, is het Forza. Net zoals Gran Turismo richt de serie zich voornamelijk op realisme. Met de twee uitstapjes naar het Horizon Festival gaat dit meer de arcade kant op, maar de vijf Motorsport delen zijn voor de echte racefans een must. Honderden auto’s, realistische banen, stuurfoutjes worden direct afgeschaft…het lijkt Gran Turismo wel.
Forza Horizon, waar overigens deel 2 morgen van uitkomt, pakt dit iets anders aan. Hier race je namelijk op het Horizon Festival, wat ervoor zorgt dat je over de openbare weg rijdt en dus niet meer gebonden bent aan een vast circuit. Zo pakt de serie dus het beste van beide werelden: met Motorsport een realistische simulator, terwijl Horizon zich meer richt op arcade racing.

57189 4

1. Mario Kart

Joh, dan ben je eerst nog eens de beste spin-off ooit, krijg je nu ook nog eens de meeste stemmen op een poll die over racegames gaat. Mario zal wel blij zijn. En terecht, want Mario Kart valt bij iedereen in de smaak. Het is makkelijk op te pakken, duurt niet te lang per potje en is altijd leuk door de vele hindernissen die je elkaar kunt opleggen.
Nintendo weet het elke keer weer voor elkaar te krijgen om een goede Mario Kart af te leveren. Hoewel het concept weinig verandert, worden er elke keer nieuwe banen toegevoegd die oneindig leuk lijken te blijven. Het draait in Mario vooral om de lol, dus verwacht geen realistisch gedoe. Even geen zin om te racen? Dan neem je het toch gewoon tegen elkaar op in een Baloon Battle of Shine Runner. Maar speel het vooral met vrienden of familie. Da's toch het leukst!