Top 10 beste cliffhangers in films - spanning, verwarring en ergernis!

Article
zondag, 21 juni 2015 om 11:30
xgn google image
De term cliffhanger wordt al gebruikt sinds 1900, toen veel films afsloten met iemand die letterlijk boven de afgrond hing. Maar wat zijn nou de meest memorabele cliffhangers in films waardoor iedereen in spanning, verwarring of ergernis de bioscoopzaal verliet?

10. The Matrix Reloaded

Aan het eind van de film komt Neo (Keanu Reeves) erachter dat hij zijn speciale krachten ook kan gebruiken buiten de computersimulatie van de Matrix, wat voor een hoop verwarring zorgt. Want die krachten had hij toch alleen in de Matrix, juist omdat dat een computersimulatie is waarbinnen de regels konden worden? Hoe kan het dat hij ze nu ook in de echte wereld kan gebruiken?
Als dit nog niet voor genoeg verwarring zorgde, komen we er ook achter dat de gevaarlijke Agent Smith (Hugo Weaving) een weg heeft gevonden uit de Matrix, en in het lichaam van Bane in de echte wereld terecht is gekomen.
Hij ligt ineens naast Neo uit te rusten. Hoe kan dit allemaal gebeuren, en hoe loopt dit af?! Heel veel mensen liepen met een grote "Huh?!" uit de zaal, en moesten wachten op de derde film voordat er opheldering kwam.

9. Prometheus

Er waren heel wat onbeantwoorde vragen in Prometheus, maar het einde van de film was wel het toppunt. De film vertelt het verhaal achter de ‘Alien’ saga die ooit begonnen is in 1979, en de personages proberen in de film meer te ontdekken over de voorgangers van de mens, die bekend staan als “The Engineers”.
De film eindigt met archeologe Elizabeth Shaw, die in een escape pod richting de planeet van de Engineers vliegt. Alleen krijgen we helemaal niet te zien waar ze precies terecht komt, en als een extra twist zien we ineens een Xenomorph Alien. Hij komt binnenstormen en dan ineen- zwart beeld... Een echte cliffhanger!

8. Kill Bill Vol. 1

In Kill Bill draait het om het verhaal van The Bride (Uma Thurman), die wakker wordt uit een vierjarige coma, en ook is het kind waar ze zwanger van was verdwenen. Ze belsuit wraak te nemen, en iedereen te vermoorden die er iets mee te maken heeft.
Terwijl ze haar dodenlijstje afwerkt, zien we aan het eind van de film dat de nummer 1 op haar lijstje, Bill, haar opbelt en vraagt of ze wel weet dat haar dochter nog steeds leeft! Dit riep ineens allemaal vragen op, zoals: Hoe kan dit? Kun je bevallen als je in coma ligt? Waar is die dochter dan?
Kortom, het was een echte cliffhanger, waarbij we ook weer moesten wachten tot het tweede deel voordat er eindelijk meer bekend werd.

7. The Dark Knight

Het personage van Batman is alom vertegenwoordigd in goede video games, maar de laatste films van Christopher Nolan zijn ook niet mis! Aan het eind van The Dark Knight is de joker eindelijk dood, maar staat Batman nog voor een laatste obstakel: Harvey Dent, die door omstandigheden een slechterik is geworden. Het publiek kent hem als leider en goedzak, die de stad wil redden van corruptie en criminaliteit.
Door Dent te doden zorgt Batman ervoor dat de mensen van Gotham nooit de slechte kant van Dent zullen zien, en hem daarom als symbool kunnen blijven gebruiken voor al het goede waar ze in de stad naar streven. Hiermee maakt hij zichzelf wel de slechterik en een moordenaar, en hij weet dat het publiek hem hiervoor zou willen opsporen en vervolgen.
Voor het publiek was dit verhaal dus nog niet afgelopen, want hoe gaat het verder als de hele stad achter Batman aan zit? Zal Batman zich ooit weer kunnen bewijzen als held? Gelukkig kwam uiteindelijk het antwoord in The Dark Knight Rises.

6. Star Wars: The Empire Strikes Back

Aan het eind van Star Wars: The Empire Strikes back is het hele Star Wars-universum goed door de war, en lijkt de situatie hopeloos. 'The Empire' bouwt aan een nieuwe Death Star die nog sterker is dan de eerste Han Solo is ingevroren door Jabba The Hutt.
Daarbij komt ook nog eens dat Luke Skywalker niet alleen faalt in het doden van Darth Vader, maar er ook nog eens achter komt dat Darth Vader eigenlijk zijn vader is!
Een grotere revelatie aan het eind van een film kun je bijna niet hebben, en is dan ook een iconische scene uit de filmgeschiedenis. Wel was het een irritante cliffhanger, want we moesten wachten op The Return of the Jedi voordat het verhaal verder ging.
Het is te hopen dat de nieuwe Star Wars weer zo'n goede cliffhanger bevat!

5. Lord of the Rings - Fellowship of the Ring

In Peter Jacksons epische eerste film in de Lord of The Rings trilogie werd de toon flink gezet! We zien de langzame uiteenval van het genootschap dat de ring moet terugbrengen naar ‘Mount Doom’. Na een flinke nederlaag in de mijnen van Moria en het verraad van Boromir ziet het er niet goed uit voor het Frodo en de ring.
Hij besluit alleen verder te gaan, en hij is nog niet eens halverwege! Hoewel de film lang duurt, voelde het einde hierdoor alsnog vrij abrupt, en was het de vraag of alles goed zou aflopen.
Ook hiervoor moesten we wachten tot deel twee en drie. Het derde deel, The Return of The King had echter zoveel eindes, dat deze film bijna gezien kan worden als een anti-cliffhanger film.

4. 28 Weeks Later

In deze film proberen de personages een veilig toevluchtsoord te vinden en zo te ontsnappen aan de zombies. Ook zorgt het ervoor dat ze niet geïnfecteerd raken, en dus zelf niet veranderen in een zombie. In 28 Weeks Later is dit toevluchtsoord in Frankrijk, en proberen ze de Noordzee over te steken vanuit Engeland, om zo in Frankrijk te komen.
Maar, aan het eind van de film lezen we de tekst: 28 Days later. We zien een heel stel zombies die stormen richting de Eiffeltoren. Frankrijk heeft het dus ook niet overleefd. Waar moeten de mensen nu naar toe om te vluchten? Is er überhaupt nog wel een plek om naartoe te vluchten?

3. Breaking Bad - De mid-season finale van seizoen 5

Goed, het is een televisieserie, maar jongens toch, wat een cliffhanger! Bijna de hele serie lang maakt scheikundeleraar Walter White de drug 'crystal meth' onder de schuilnaam Heisenberg, terwijl zijn zwager Hank Schroder aan het hoofd staat van de drugspolitie, en al jaren op zoek is naar deze Heisenberg!
Na een paar kleine clues komt hij er op de wc ineens achter: Walter White, zijn eigen zwager, is Heisenberg. Precies op dat moment houdt de serie op, en moesten we bijna een jaar wachten voordat het seizoen weer verder ging. Echt een cliffhanger van jewelste, die ervoor zorgde dat iedereen die de serie keek niet kon wachten op de laatste helft van het seizoen!

2. The Italian Job

Hij hoort in dit rijtje thuis, omdat dit de meest letterlijke cliffhanger is die je in een film kan tegenkomen. Stel je voor, je hebt net heel veel goud gestolen en meegenomen in een 'getaway caravan', en om de een of andere reden staat deze precies uitgebalanceerd op de rand van een ravijn. Jij staat met de crew aan de ene kant van de caravan, en het goud aan de andere kant. Wat doe je?
Het gebeurde de personages aan het eind van de film The Italian Job. Een van hen zegt als laatste zin: “Hang on, lads. I’ve got an idea!” Hiermee eindigde de film, en deze uitspraak heeft geleid tot heel veel theorieën van het publiek. Want wat zou dat briljante idee kunnen zijn? Letterlijk en figuurlijk een prachtige cliffhanger!

1. Inception

Dit is dé cliffhanger waar niemand over uitgepraat raakt. Het is namelijk meer dan alleen een cliffhanger, het is een compleet ambigu einde: de tol die blijft draaien.
De film gaat over het beïnvloeden van een persoon via een gedeelde droom, waarbinnen men probeert een idee in iemands hersenen te planten. In de film wordt duidelijk uitgelegd dat je kan weten of je droomt of niet door een tol te laten draaien. Als hij niet omvalt en blijft draaien betekent het dat je droomt.
Aan het eind van de film lijkt Cobb (Leonardo Di Caprio) eindelijk vrij te zijn en weer terug te kunnen naar zijn vrouw en kinderen, iets dat hij de hele film als doel voor ogen heeft. Aan het eind van de film is het hem dan ook eindelijk gelukt, en hij zit weer in zijn oude vertrouwde huis met vrouw en kinderen. De film sluit af met een tol die hij draait, om zo zeker te weten dat hij niet droomt. Net voordat we de tol moeten zien vallen wordt het beeld zwart en is de film afgelopen. Huh, wat?! Is alles dat we gezien hebben de hele film lang één grote droom geweest? Niemand zal het ooit zeker weten, maar uiteraard zijn er hele theoriëen over!