The Legend of Zelda: 25th Anniversary Symphony Concert

Article
zaterdag, 29 oktober 2011 om 16:00
xgn google image
Dit jaar viert The Legend of Zelda zijn vijfentwintigste verjaardag. Op 21 februari 1986 begon Link aan zijn allereerste avontuur. Sindsdien heeft hij niet stilgezeten en moest prinses Zelda tal van keren gered worden. Tijd om onze vrolijke held in het zonnetje te zetten en te bedanken voor al zijn heldendaden.
Dat moest Nintendo gedacht hebben toen op de E3 van dit jaar het The Legend of Zelda: 25th Anniversary Symphony Concert werd aangekondigd. Eerder in oktober waren Japan en Los Angeles al aan de beurt en afgelopen dinsdag 25 oktober reisden honderden Zelda fans af naar Londen om het sluitstuk van deze tour bij te wonen. Maar voordat we die prachtige voorstelling bespreken, duiken we nog even de geschiedenis in. Want wie is toch die Link met zijn groene muts en waarom werkt Zelda zich constant in de problemen?
Het begin van een groots avontuur
Het hele avontuur begon met The Legend of Zelda op de Famicom Disk System in 1986. Tenminste, als je in Japan woonde. Amerikanen en Europeanen moesten tot eind 1987 wachten op de NES-versie van deze topdown action-adventure titel, maar dat bleek het wachten zeker waard. Met meer dan 6,5 miljoen verkochte exemplaren en heruitgaves op de GameCube, Game Boy Advance en Virtual Console hebben vele gamers uren en uren gestoken in het gevecht tegen de kwaadaardige Ganon, de Prins der Duisternis.
Ganon was een klein koninkrijkje in het land Hyrule binnengevallen om de Triforce of Power te stelen, een onderdeel van een magisch artefact dat de drager enorme macht geeft. Princes Zelda probeert een stokje voor deze snode plannen te steken door de Triforce of Wisdom in acht stukken te breken en te verbergen in het koninkrijk. Zelda wordt uiteindelijk gevangen genomen door Ganon, maar wanneer de jonge Link van alle problemen hoort, besluit hij er iets aan te doen. Hij gaat op pad om de stukken van de Triforce of Wisdom te zoeken, Zelda te redden en Ganon te verslaan. Na een episch avontuur lukt het onze held om de vrede in Hyrule weer terug te laten keren.
Sindsdien zijn er vijftien games verschenen in de serie, verdeeld over alle Nintendo spelcomputers en handheld, en zijn er tal van spin-offs in de winkels te vinden. Elk deel introduceerde nieuwe gameplay. Zo ruilde The Adventure of Link het vogelperspectief in voor een zijaanzicht, introduceerde A Link to the Past de Dark World, bracht Link’s Awakening de serie naar de Game Boy en gingen we in Ocarina of Time voor het eerst in 3D op stap met Link op de Nintendo 64. Majora’s Mask uit 2000 is in de serie een aparte game, aangezien deze zichzelf eigenlijk keer op keer herhaalt. Als Link herleef je drie dagen steeds opnieuw tot je alle missies hebt voltooid terwijl een maan dreigt te vallen op het land Termina. Op de GameCube stond het cel-shading stijltje en varen centraal en in Twilight Princess veranderde Link soms in een wolf en kon je natuurlijk zwiepen met de Wiimote, iets dat het komende Skyward Sword moet perfectioneren met de Wii Motion Plus ondersteuning.
Onvergetelijk concert
Maar genoeg over de serie zelf. Als je dit artikel hebt aangeklikt ben je waarschijnlijk toch al een Zelda fan, of in ieder geval bekend met de serie. Op naar het concert dus. Dat is dan ook precies wat ik dacht op de vroege dinsdagochtend. Na een vliegreis naar Londen en een middagje rondslenteren door de Engelse hoofdstad was het dan zo ver. De rij van Zelda fans voor het gebouw was enorm, maar wij gamers zijn niets dan nette mensen en dus vond iedereen al snel zijn plaats. Tijd voor wat muziek.
Uit Japan waren Zelda componist Koji Kondo en producent Eiji Aonuma overgevlogen en werden met groot applaus ontvangen. Ook Zelda Williams, de dochter van acteur Robin Williams en vernoemd naar Prinses Zelda, kon op een groot applaus rekenen, en veel fans in de zaal juichten toen zij Majora’s Mask als de beste Zelda game verkoos. De muziek zelf werd gespeeld door het Royal Philarmonic Concert Orchestra, aangestuurd door dirigent Eimar Noone. Na elk nummer, dat begeleid werd door toepasselijke beelden uit de games, barstte het publiek in applaus uit.
Een welverdiend applaus, want hoewel iedereen in de zaal natuurlijk fan van de serie was (met uitzondering van enkele vrienden en vriendinnen die waren meegesleept) en de muziek voor hen allen herkenbaar en al mooi om zo te horen, speelde het orkest simpelweg enorm goed. Laat ik niet doen alsof ik een specialist in klassieke muziek ben, maar de nummers sleepten je wel mee. Van de bombastische momenten bij een eindbaasgevecht en rustige melodietjes terwijl Link over de velden rent, tot de pianosolo van niemand minder dan Koji Kondo zelf. Zelfs de niet Zelda fans zullen genoten hebben van de uitvoering en wie weet in de verleiding gebracht om toch eens op avontuur te gaan met Link.
Op naar Skyward Sword
En dat komt dan goed uit, want binnenkort zal Nintendo met een nieuwe Zelda-game komen. Vanaf 18 november moet die in de winkels liggen. Ik heb het hier natuurlijk over Skyward Sword, dé game voor de Nintendo Wii dit jaar en eentje waar tal van gamers al jaren naar uitkijken. Tegelijk met de game zal ook een CD van het concert verschijnen, die de echte fans zeker in huis moeten halen. Helaas is nog niet bekend of Nintendo de beelden van het complete concert zelf ook nog zal uitbrengen, maar in ieder geval komen er stukjes van uit in 3D, om te kijken op de 3DS.
Met zekerheid kan ik stellen dat de Zelda fans een onvergetelijke avond hebben gehad, en ik ook. Tal van gamers waren afgereisd naar Londen, met mensen in de zaal uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en nog veel meer (ook niet Europese) landen. Voor sommigen zal het een lange reis geweest zijn, maar eentje die de moeite meer dan waard was.