The Great Wall facts - 5 dingen die je moet weten over de film

Article
dinsdag, 31 januari 2017 om 10:28
xgn google image
Vanaf deze week draait de actievolle film The Great Wall in de Nederlandse bioscopen. In dit avontuur wordt gestreden tegen een horde moordlustige monsters, waarbij de Chinese Muur de enige bescherming biedt tegen dit kwaad. In deze special kun je The Great Wall facts lezen die jij moet weten over de film!

5. Matt Damon vertolkt de hoofdrol van William Garin

Een van grote sterren die in The Great Wall te bewonderen valt is Matt Damon, en de eerste van The Great Wall facts gaat dan ook over de acteur. Hij speelt de rol van William Garin, een huurling uit Europa. Hij is samen met Pero Tovar (gespeeld door Pedro Pascal) op zoek naar een substantie met de naam Black Powder: een krachtige stof die in een oorlog zeker van pas kan komen.
De rol van Matt Damon als William Garin is in het verleden nog in het nieuws geweest, en dat was niet altijd in positieve zin. Het feit dat een Amerikaan de hoofdrol vertolkt in een grote Chinese film schoot bij veel mensen namelijk in het verkeerde keelgat. Er werd gesproken over een 'white-saviour'; een Westerse held die alles wel eventjes komt regelen.
Damon zelf heeft dit altijd ontkend, en nu de film uit is blijkt ook dat het allemaal best meevalt. Zo is William Garin een Europese huurling die weinig goeds in de zin heeft. Hij is immers uit op grondstoffen van de Chinezen. Niet alle acties van de westerse sterren zijn dus even gerechtvaardigd in de film.
105348

4. Amerikaanse productie met Chinese regisseur

The Great Wall is een grote productie die, niet geheel verrassend, zijn origine in Hollywood vindt. Toch is de regisseur van de film een Chinees. Zhang Yimou heeft de taak op zich genomen om The Great Wall van een script om te toveren in een actievolle blockbuster. De regisseur heeft reeds een aantal actiefilms op zijn naam staan, waarvan House of Flying Daggers een van de bekendste titels is. Yimou heeft alleen nog nooit eerder aan een Engelse productie gewerkt.
The Great Wall is dan ook zijn vuurdoop. Het project is sowieso een internationale samenwerking, want producent Legendary heeft voor de film nauw samengewerkt met onder andere de China Film Group. Met een budget van 150 miljoen is The Great Wall in ieder geval al de duurste film die ooit door China is voortgebracht, en dat zorgt ervoor dat de Chinese filmwereld weer op de kaart gezet wordt. Een feitje dat dus zeker niet tussen The Great Wall facts kan ontbreken.
105349

3. Chinese Muur als beschermer, zowel op het witte doek als in het echt

Naast een gigantische sterrencast is de locatie van The Great Wall natuurlijk ook een erg interessant gegeven. De Chinese Muur speelt in de film een belangrijke rol, en moet de mens beschermen van de gevaarlijke monsters die de wereld bedreigen. Hoewel de wezens uit de film in het echt nooit hebben bestaan, heeft de Chinese Muur in het verleden wel degelijk een belangrijke rol gespeeld.
Zo heeft de muur voornamelijk gediend als bescherming tegen de vele nomadische volkeren die de Chinese bevolking bedreigde. De bouw begon al in de Qin-dynastie (rond 200 voor Christus), maar het grootste deel van de muur is geconstrueerd tijdens de Ming-dynastie; van 1300 tot 1650 na Christus. De Chinese Muur heeft dus eerst uit kleinere losse stukken bestaan.
Die kleinere stukken muur zijn uiteindelijk samengekomen, en zo is de iconische muur geworden zoals je die vandaag de dag kunt bewonderen in China. Het is een ongelofelijk stukje vakmanschap, en mag daarom niet ontbreken in The Great Wall. Hoewel de muur in de film niet echt is en slechts een replica is, blijft het bouwwerk enorm indrukwekkend op het witte doek. Het zijn The Great Wall facts die altijd leuk zijn om te weten.
105350

2. Actie zoals alleen Hollywood die kan brengen

Een grote actiefilm als The Great Wall kan natuurlijk niet zonder een flinke berg actie. Zoals het een Hollywood film beaamt, is veel van de actie gerealiseerd door opnames te maken met zogenoemde green screens. De acteurs lopen met deze methode van opnemen in een groene ruimte rond die later digitaal wordt ingevuld met allerlei taferelen en andere bombarie. In het echte leven bestaan de Taotie natuurlijk niet, die zijn allemaal door de computer voortgebracht.
Ook de Chinese Muur uit de film is niet wat het lijkt. Hoewel je het gevoel hebt dat je naar de echte constructie zit te kijken, zijn het in werkelijkheid replica's van delen van de muur die door de productieteams in elkaar gezet zijn. The Great Wall is een enorm spektakel vol met grootse gevechten en vreemde monsters, maar een groot deel van die actie komt dus voort uit de magie die Hollywood te bieden heeft. En met een budget van ongeveer 150 miljoen is er zeker niet bezuindigd op de special effects.
Maar naast al die toeters en bellen moet er natuurlijk ook nog geacteerd worden. De authentieke actie vind je dan ook terug in de vele vechtscènes die de film rijk is. De cast heeft veelal zijn eigen stunts gedaan, en de actiescènes - met onder andere Matt Damon en Pedro Pascal - zijn dus veelal de acteurs die zelf laten zien hoe het moet.
Dat die scènes voor een groot deel zijn opgenomen voor een green screen maakt het geheel nog meer bijzonder. De acteurs zien immers de wereld uit de film nog niet, maar moeten die wel inbeelden tijdens het acteren. Enorm knap!
105351

1. De film is zeven jaar in productie geweest

Hoewel The Great Wall nu is te bewonderen in de bioscoop en niemand meer bang hoeft te zijn dat de film het witte licht niet zal zien, was de realisatie van de film niet altijd zo zeker. Het heeft jaren geduurd voordat de film daadwerkelijk geschoten werd. Dit had een aantal redenen.
Regisseur Zhang Yimou heeft laten weten dat er zeker wat aan het script is gesleuteld alvorens het project groen licht van de man heeft gekregen. Dit om de kwaliteit van de samenwerking tussen Hollywood en China tot een succes te maken. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat het filmen een jaar vertraging heeft opgelopen. Alles om de film tot een succes te maken.
Gelukkig is alles goed samengekomen en draait The Great Wall vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen. Lees snel onze The Great Wall review om te lezen of dit avontuurlijke gevecht tussen leven en dood voor jou een bezoekje aan de bioscoop waard is. Maar ook als je naast The Great Wall facts meer over de film wilt weten kun je op XGN terecht.

Populair Nieuws